Vreme čitanja: oko 4 min.

Britanska ambasada proslavila rođendan kralja Čarlsa Trećeg, prisustvovao i Vučić

A. G.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Britanska ambasada proslavila rođendan kralja Čarlsa Trećeg, prisustvovao i Vučić

  • 23
kralj Čarls, rođendan Foto: Tanjug/VLADIMIR ŠPORČIĆ

Britanska ambasada proslavila je večeras zvaničan rođendan kralja Čarlsa Trećeg u rezidenciji ambasadora u Beogradu, a događaju je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Britanski ambasador u Srbiji Edvard Ferguson je podsetio da je ovo prvi put da se zvaničan rođendan britanskog kralja proslavlja u Beogradu, kao i da sa svojom porodicom nešto manje od godinu dana živi u Beogradu.

- Želeo sam da kažem koliko smo srećni, što svakodnevno možemo da ovu lepu i fascinantnu zemlju nazovemo domom - poručio je Ferguson.

kralj Čarls, rođendan Foto: Tanjug/VLADIMIR ŠPORČIĆ

Naveo je da putujući po Srbiji susreo brojne izvanredne ljude i istakao da mu je najveći utisak u poslednjih godinu dana kako obavlja funkciju ambasadora u Beogradu to što vidi koliko potencijala ima naša zemlja, kao i koliko mogućnosti ima za Veliku Britaniju i Srbiju da razvijaju i produbljuju partnerstvo.

- Naše dve države su veoma stari prijatelji, već skoro dvesta godina, uključujući i bliska savezništva tokom dva svetska rata. Naravno, videli smo i uspone i padove, ali moj osnovni cilj, moja misija kao ambasadora, jeste da radim sve ono što mogu na izgradnji modernijih, pozitivnijih odnosa sa Srbijom, čvrsto orijentisanim ka budućnosti - poručio je Ferguson.

Napomenuo je da mu je po dolasku u Srbiju postalo jasno koliko toga Srbi i Britanci imaju zajedničkog, poput smisla za humor, odrastanja na gledanju istih serija kao što su Monti Pajton i Mućke, kao i sklonost oba naroda ka praćenju dva sporta, fudbalu i tenisu.

Kako je tema ovogodišnje proslave zvaničnog kraljevog rođendana u Beogradu turnir Vimbldon, Ferguson je podsetio koliko puta je taj turnir osvojio srpski teniser Novak Đoković, koga je nazvao najvećim teniserom svih vremena, a pomenuo je i mlade srpske teniserke, Olgu Danilović i Lunu Vujović.

- Turnir u Vimbldonu pokazuje mnogo toga o čemu volimo da mislimo kao o najboljem u Britaniji: očuvanje tradicije, težnja za izvrsnošću i duboko poštovanje fer pleja. Mi smo pokušali da nešto od toga danas prikažemo ovde - istakao je Ferguson.

On je nazdravio britanskom kralju Čarlsu Trećem i prijateljstvu Ujedinjenog kraljevstva i Srbije.

U okviru događaja, intonirane su državne himne Ujedinjenog Kraljevstva "Bože čuvaj kralja" i Republike Srbije "Bože pravde".

Događaju su prisustvovali i ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović, ministar trgovine Tomislav Momirović, ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil, ambasador Italije Luka Gori, ambasador Ukrajine u Volodimir Tolkač, ambasadorka Nemačke Anke Konrad, prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević i princeza Katarina, potpredsednica Vlade AP Vojvodine Sandra Božić, ambasador Francuske u Beogradu Pjer Košar, poverenica za ravnopravnost Brankica Janković, direktorka Instituta Torlak Darija Kisić, beogradski muftija Mustafa Jusufspahić, kao i brojni predstavnici diplomatskog kora, verski velikodostojnici, predstavnici vojske i druge zvanice.

Domaćini proslave Kraljevog zvaničnog rođendana u Beogradu su britanski ambasador u Srbiji, Edvard Ferguson sa suprugom Kerolajn.

Za muzički deo proslave ove godine zaduženi su britanski vojni orkestar 7th Battalion, The Rifles i dva DJ-a, Sajsi MC i Jovan iz benda Šajzerbiterlemon.

Proslava je ove godine tematski posvećena najstarijem i najprestižnijem teniskom turniru na svetu, Vimbldonu.

Tradicija Vimbldona uključuje i nastupanje u potpuno beloj opremi, konzumiranje jagoda sa šlagom, ali i kraljevsko pokroviteljstvo. Prvi član kraljevske porodice koji je pratio mečeve na turniru i pobedniku predao pehar bio je kralj Džordž Peti (tada princ od Velsa) 1907. godine.

Od tada su iz kraljevske lože mečeve na travi Vimbldona pratili princeza Margaret, princeza Dajana, princ Vilijam i mnogi drugi. Jedini član kraljevske porodice koji se takmičio na turniru bio je otac kraljice Elizabete Druge, kralj Džordž Šesti, tada vojvoda od Jorka, koji je 1926. igrao u muškom dublu.

Pokroviteljstvo nad turnirom je 2016. godine od vojvode od Kenta preuzela Katarina, princeza od Velsa.

Kralj Čarls Treći je kao britanski suveren najistaknutiji diplomatski predstavnik Ujedinjenog Kraljevstva, neko ko svoju javnu službu posvećuje učvršćivanju starih partnerstava i izgradnji novih međudržavnih veza.

Zbog toga se zvanični rođendan britanskih suverena slavi i kao Dan britanske diplomatske službe.

Njegovo kraljevsko veličanstvo Čarls Treći je 14. novembra prošle godine proslavio svoj 75. rođendan. Međutim, centralna zvanična proslava Kraljevog rođendana u Britaniji organizuje se prve, druge, ili ponekad treće subote u junu.

Ovaj, njegov drugi zvanični rođendan je u Londonu, širom UK i Komonvelta obeležen svečano prethodnog vikenda (15. juna).

Tradicija zvanične proslave rođendana britanskog suverena ustanovljena je iz praktičnih razloga. Monarsi koji su rođeni u zimskim mesecima često su se pri organizaciji parada i ostalih događaja na otvorenom prostoru, suočavali sa problemima prouzrokovanim hladnim i kišovitim vremenom.

Zvanična proslava se uvek otvara ceremonijom "Trooping of the Colour" (Parada šarenih uniformi) ispred Bakingemske palate. Veruje se da je ova parada prvi put održana za vreme vladavine kralja Čarlsa Drugog (1660-1685), dok je 1748. godine kralj Džordž Drugi, koji je bio rođen u novembru, odlučio da će, pošto je previše hladno za proslavu napolju, povezati zvaničnu proslavu svog rođendana sa Paradom šarenih uniformi, koja se održavala u junu.

Od 1760. se Parada održava svake godine. Običaj je kao godišnju proslavu standardizovao kralj Edvard Sedmi (1901-1910), koji je takođe bio rođen u novembru.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Princ Hari stigao u London da vidi kralja Čarlsa

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Мiraš

    20. jun 2024 | 21:29

    Proslava rođendana kralja Čarlsa Trećeg u Britanskoj ambasadi, uz prisustvo predsednika Vučića, ističe važnost održavanja i jačanja diplomatskih odnosa između Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva. Ovakvi događaji su prilika za razmenu kultura i unapređenje međunarodne saradnje.

  • Sanja

    20. jun 2024 | 23:38

    Važno je da predsednik Vučić učestvuje u događajima kao što je proslava rođendana kralja Čarlsa Trećeg. To pokazuje njegovu posvećenost jačanju međunarodnih veza

  • Rada

    20. jun 2024 | 23:36

    Ovakvi događaju su super za promovisanje tradicije i prijateljstva kroz ovakve manifestacije. Vučića svi cene i zovu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA