Vreme čitanja: oko 1 min.

Lajčak: Sa Petkovićem o održavanju sastanka na nivou glavnih pregovarača

J. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Petković je prethodno saopštio da je u razgovoru sa Lajčakom naglasio da formiranje Zajednice srpskih opština ostaje jedini put napred kojim je moguće postići normalizaciju odnosa Beograda i Prištine

  • 0
Miroslav Lajčak Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom saopštio je da je sa glavnim pregovaračem Beograda Petrom Petkovićem pored ostalog razgovarao o potrebi sazivanja sastanka na nivou glavnih pregovača.

"Razgovarao sam sa glavnim srpskim pregovaračem Petrom Petkovićem o tehničkim pitanjima koja su trenutno na dnevnom redu dijaloga i potrebi za održavanjem sastanka na nivou glavnih pregovarača na kojem bismo se njima pozabavili", napisao je Lajčak na platformi X sinoć.

Petković je prethodno saopštio da je u razgovoru sa Lajčakom naglasio da formiranje Zajednice srpskih opština ostaje jedini put napred kojim je moguće postići normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Petković je u objavi na svom Instagram nalogu saopštio da je sa Lajčakom razgovarao o političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji "u svetlu brojnih eskalatornih poteza na štetu srpskog naroda" koje svakodnevno povlači premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti.

Petković je naveo da je Lajčaku preneo čvrstu opredeljenost Beograda nastavku dijaloga "u kojem je jedino moguće tražiti kompromisna i održiva rešenja na prostoru KiM, nasuprot jednostranim i nasilnim potezima kojima pribegava Priština".

"Formiranje Zajednice srpskih opština onako kako je dogovoreno u Briselu, ostaje jedini put napred kojim je moguće postići normalizaciju odnosa. A na Kurtijeve trikove i pokušaje manipulacije nećemo nasesti", napisao je Petković.

Lajčak je prethodno u Beogradu razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i šefom diplomatije Markom Đurićem.

On je u Beograd stigao iz Prištine gde je razgovarao sa predstavnicima međunarodne zajednice i glavnim pregovaračem Prištine Besnikom Bisljimijem.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA