Vreme čitanja: oko 2 min.

Tačiju i Veseljiju produžen pritvor u Hagu

M. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tači i Veselji su u sudskom pritvoru u Sheveningenu od novembra 2020. kada su uhapšeni na KiM, a sudi im se zajedno sa Redžepom Seljimijem i Jakupom Krasnićijem

  • 1
Hašim Tači u sudu u Hagu Foto: Printscreen: kosovo-online.com

Specijalizovana veća Kosova u Hagu produžila su za još dva meseca pritvor liderima nekadašnje OVK Hašimu Tačiju i Kadriju Veseljiju, optuženim za ratne zločine na Kosovu i Metohiji i u Albaniji.

Kako se navodi u odluci objavljenoj na sajtu tog suda, pritvor im je produžen zbog rizika da bi mogli da ometaju rad suda, utiču na svedoke ili ponove krivično delo.

Kako se navodi, utvrđeno je da je Tači nedavno u sudskom pritvoru posetiocima preneo informacije dobijene tokom svedočenja zaštićenih svedoka i preneo uputstva za budućeg svedoka tužilaštva o obliku i sadržaju njegovog predstojećeg svedočenja.

Ističe se da takvo ponašanje "podržava i osnažuje nalaz Veća da bi puštanje optuženog na slobodu stvorilo rizik od ometanja suđenja".

Dodaje se da je rizik veći zato što tužioci Tačijevoj odbrani i dalje otkrivaju podatke o svedocima koje nameravaju da pred sudije izvedu tokom procesa.

Sudije su odluku o produženju pritvora Veseljiju obrazložile time što on, kao i Tači, "nastavlja da igra značajnu ulogu na Kosovu na osnovu svojih prethodnih položaja" i da su, dok je bio šef obaveštajne službe, njeni agenti "bili umešani u zastrašivanje svedoka".

Navdi se i da je Veselji takođe iz pritvora mogao da oda poverljive informacije.

Naglašeno je i da je Veće zaključilo da postoji rizik da bi Tači i Veselji na slobodi "ponovo počinili zločine protiv onih koji su predstavljeni kao protivnici OVK, uključujući svedoke".

U odluci se kaže i da je rizik od puštanja Tačija i Veseljija posebno veliki zato što na KiM vlada "uporna klima zastrašivanja svedoka i mešanja u krivične postupke protiv bivših pripadnika OVK, koju ne mogu da suzbiju samo zaštitne mere za svedoke".

Tači i Veselji su u sudskom pritvoru u Sheveningenu od novembra 2020. kada su uhapšeni na KiM, a sudi im se zajedno sa Redžepom Seljimijem i Jakupom Krasnićijem.

Optužnica ih tereti za ratne i zločine protiv čovečnosti počinjene u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i Metohiji i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno.

Optuženi su da su ljude neosnovano lišavali slobode, mučili i ubijali, a za te zločine im preti kazna doživotnog zatvora.

U optužnici se navodi da su krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. godine na više mesta na KiM, kao i u Kukešu i Cahanu, u severnoj Albaniji.

Prema navodima optužnice, ta dela su izvršili pripadnici tzv. OVK protiv stotina civila i lica koja nisu bila aktivni učesnici u neprijateljstvima.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići snose individualnu krivičnu odgovornost, prema različitim oblicima krivične odgovornosti, za krivična dela izvršena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na KiM, koja su bila deo raširenog i sistematskog napada na osobe za koje se sumnjalo da su bili protiv OVK.

U prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra 2020. godine, svi su izjavili da nisu krivi za zločine iz optužnice.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA