Vreme čitanja: oko 1 min.

Centar za evropske politike: Izbori za EP nisu iznenadili, potvrdili da Evropa definitivno ide udesno

T. U.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Subotić: Izbori za EP nisu iznenadili, potvrdili da Evropa definitivno ide udesno

  • 0
Evropski parlament izbori glasanje Foto: Tanjug/AP

Strahinja Subotić iz Centra za evropske politike ocenio je da izbori za Evropski parlament nisu pokazali prevelika iznenađenja, ali su potvrdili da Evropa definitivno ide udesno.

Subotić je za Tanjug ocenio da to skretanje udesno neće imati posledice na formiranje Evropske komisije jer je kako je rekao Evropski parlament kompleksna tvorevina.

"Treba imati u vidu da desnica nije monolitna tvorevina. Ona se deli u veliki broj grupacija i u tom pogledu oni ne glasuju zajednički, ne razmišljaju isto, nemaju jedan glas za razliku od ovih konvencionalnih liberala, socijalista i narodnjaka", rekao je Subotić.

Strahinja Subotić Istraživač Foto: Centar za evropske politike

Dodao je da je kada se sve sabere, odnos snaga koje su formirale komisiju, odnosno većinu pre pet godina je sličan i da iznosi oko 55 odsto.

"U tom pogledu mislim da centristi levog ili desnoj centra, mogu da odahnu jer ipak će moći da formiraju sledeću komisiju bez preterane zabrinutosti", rekao je Subotić.

Dodaje da smatra da sadašnja predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ne može da odahne jer je njoj potrebna podrška ne samo među državama članicama već i u parlamentu.

"Da bi pobedila ona mora da ima ubedljivu podršku i socijalista i liberala i narodnjaka. Junker ako se sećamo imao čak 50 glasova viška, a sada znamo da su te partije mnogo skeptičnije prema njoj nego što je to ranije bio slučaj. A znamo da čak i (Emanuel) Makron ne stoji toliko snažno uz nju kao pre", rekao je Subotić.

On dodaje da su stranke levice i zeleni su osvojili manje glasova, ali da će opet oni biti ta snaga koji će možda uticati na izbor Fon der Lajen.

"Dakle, mislim da će levica i zeleni biti, uprkos manjem broju poslanika, sve značajnija sila u Evropskom parlamentu", ocenio je Subotić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Vučević: Pritisci spolja su homogenizovali narod da glasa kako treba

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA