Živković: Sastanak Vučića i Porfirija šalje poruku jedinstva oko rezolucije

 
Đ. Đ.
Đ. Đ.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 21

Prema njegovim rečima, pitanje nezavisnosti znači slaganje sa okolnostima i prihvatanje realnosti, ali i traženje svoje pozicije u toj realnosti

Sastankom predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa patrijarhom Porfirijem i predstavnicima Srba iz regiona pred odlazak predsednika u Njujork na Generalnu skupštinu UN gde će se glasati o predlogu rezolucije, šalje se poruka jedinstva kada je u pitanju odnos prema rezoluciji o Srebrenici, izjavio je danas književni kritičar, zamenik ministra kulture u prvoj vladi Mila Đukanovića i savetnik u Saveznoj vladi Radoja Kontića dr Zoran Živković.

On je u izjavi za Tanjug rekao da je ovaj sastanak neka vrsta pokušaja da se narodu pošalje slika odgovornosti, mogućnostima i želji da se deluje na način koji je na nivou tog problema.

"Vrlo je važno jedinstvo institucija, ljudi koji su najodgovorniji za to rešavanje, i mislim da taj sastanak treba da sugeriše da smo mi jedna ozbiljna i odgovorna zemlja bez obzira na to što problemi pred kojima se nalazimo na neki način čine da počinjemo da sumnjamo. Nema drugog odgovora nego promišljeno se suočavati sa time onako kako nam i dolikuje", poručio je on.

Bez obzira na ishod glasanja o rezoluciji, Živković napominje da je činjenica da je dva puta odloženo glasanje, kao i to da je značajan broj uzdržanih zemalja i da će to pokazati u kojem pravcu stvari idu, ne samo za Srbiju, već i za ceo svet.

"Već što određene zemlje, ne samo zbog istine i pravde, nego i zbog činjenice da je možda na pomolu novi način gledanja na svetske prilike, čini da i te male zemlje razmišljaju o svojoj budućnosti u tom novom svetu i novim okolnostima, a to ne znači da prihvataš zakon jačeg i onoga od koga zavisiš", naveo je on.

Prema njegovim rečima, pitanje nezavisnosti znači slaganje sa okolnostima i prihvatanje realnosti, ali i traženje svoje pozicije u toj realnosti.

"Još od kraja osamdesetih godina kada su se očekivale velike promene, ušlo se u krvavi raspad Jugoslavije i od tada nema dana dok traje obnova. Mislim da je za ljude koji vode ovu zemlju ovo ogroman izazov, u UN se pojavljuje jedna deklaracija koja nije odmah doneta sa dvotrećinskom većinom već se dva puta odlagala i sada se očigledno radi o problemima koji nisu do nas, nego su vezani za mnoge zemlje koje to pitanje shvataju kao važno pitanje i za njih same", objasnio je on.

Iako su takve okolnosti trenutak kada predsednik države i njegovi saradnici treba da deluju i oni to i rade, Živković smatra da oni tu odluku ne mogu da promene već mogu samo da objasne aspekt Srbije.

Kaže da za Srbiju, posle toliko godina i presuda Međunarodnog suda u Hagu, ova rezolucija znači velike probleme unutar same države jer se nameće frustracija u društvu, kao i jedna vrsta krivice.

Kako je naveo, savremena politika koja se često svodi na nastavljanje rata diplomatskim sredstvima, zahteva od onih koji je vode da one nedovršene stvari završe, zbog čega smatra da je izabran takav zločin koji je obeležio rat u BiH kao mogućnost da otvore svoj taktički prostor i izvrše dalji pritisak na Srbiju jer su pitanja Republike Srpske u okviru BiH i pitanje nezavisnosti Kosova, teme koje najviše interesuju međunarodnu zajednicu, a u oba pitanja je značaj Srbije neizbežan.

"Odjednom nas je opet spoljna politika izvela iz naših svakodnevnica i unutrašnje politike, pitanje izbora je postalo manje značajno i to osećamo da traje ovih dana i ne znamo dokle će trajati", dodao je Živković.

Odgovarajući na pitanje koliko sve ovo što se dešavalo proteklih meseci oko rezolucije, pa i samo glasanje u četvrtak, diskredituje UN, Živković kaže da, iako su se od samog osnivanja UN stalno nalazile u krizama koje mogu delovati kao podsticaj, svet još ne može odustati od UN. Pored svih kriza, istakao je Živković, UN su jedina insitucija gde Srbija može da potraži svoju pravdu, bez obzira što je u poslednje vreme mnogo puta nije nalazila.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Tramvaj i automobil - opet sudar! Novi kolaps u Beogradu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • maja

    20. maj 2024 | 14:03

    Veliki zločini su se dogodili u prošlosti na teritoriji naše zemlje. To nije nikada proglašeno genocidom

  • Maja

    20. maj 2024 | 14:00

    Nista nema jacd od sloge srpskog naroda

  • coka

    20. maj 2024 | 14:02

    Veoma je važno podržati Vučićev rad! Sada nam je iznad svega potrebno jedinstvo . U Ujedinjenim nacijama se brani obraz ove zemlje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA