POSTIGNUT KOMPROMIS: Smena vlasti u još 20 opština?

 
  • 3

Nakon trosatnog sastanka da liderima SNS i URS lider SPS-a Ivica Dačić najavio je još promena vlasti na lokalu. Na sastanku je postignut dogovor o budućem radu Vlade Srbije, a prvi potpredsednik Vlade insistirao je na poštovanju naprednjaka kao najjače političke opcije u Srbiji

Sastanak premijer Srbije i lider SPS-a Ivice Dačića sa prvim potpredsednikom i liderom SNS-a Aleksandrom Vučićem, koji je pre tri sata počeo u zgradi Vlade Srbije završen je, a sagovornici nisu bili raspoloženi da daju bilo kakve izjave.

Kako je potvrdio izvor Telegrafa iz Vlade Srbije, Dačić, Vučić i Dinkić pronašli su kompromis koji bi "spustio" tenzije oko formiranja lokalnih vlasti i u radu Vlade.

- Tri sata se vodio razgovar, tražilo se najbolje rešenje koje bi zadovoljilo sve strane. Na kraju je postignut dogovor i kompromis o budućem radu Vlade Srbije - kaže naš sagovornik.

Na sastanku se prema saznanjima našeg portala razgovaralo o ključnim strateškim stvarima za budućnost Srbije, a postignuta je saglasnost o budućem radu Vlade Srbije. Kako Telegraf saznaje lider SNS-a i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić insistirao je na poštovanju njegove stranke kao najjače političke stranke u Srbiji.

DAČIĆ: SRUŠIO SAM MOSTOVE SARADNJE SA DS-OM

Premijer Srbije i predsednik SPS Ivica Dačić rekao je za RTS da je na sastanku bilo reči o promenama lokalnih vlasti u 10 do 20 opština u Srbiji. Nije bilo reči o promenama u Beogradu i o situaciji u Smederevskoj Palanci

On je rekao da je analizirana situacija na lokalu i promene vlasti, čiji su inicijatori i naprednjaci i SPS. Prema njegovim rečima, u tim opštinama koalicije treba da budu iste ili slične onima na republičkom nivou. Od lokalnih samouprava u kojima je moguća smena vlasti lider SPS-a je pomenuo Užice, Leskovac, Požarevac, Šabac, Sombor, Kikinda, kao i niz manjih opština kao što su Kuršumlija, Osečina, Soko Banja i Knjaževac.

Dačić je istakao da je o promeni vladajuće koalicije u Beogradu nije bilo reči, a da će se o Zaječaru, koji je "specifično pitanje, jer postoje dve suprostavljene strane", razgovarati u narednom periodu, pošto treba da se nađe kompromisno rešenje. Takođe, nije bilo reči ni o  nedavnoj promeni vlasti u Smederevskoj Palanci koja je pokrenula pitanje o stabilnosti vlade.

Takođe, Dačić kaže da je razgovarano i o nizu tema "važnih za vođenje državne politike", uključujući i budžet za sledeću godinu.

- Nismo imali nijedan problem koji se tiče suštinskih pitanja u radu Vlade - konstatovao je on i poručio da opstanak Vlade nije doveden u pitanje, jer su oni koji je vode ozbiljni ljudi.

- Nismo valjda pravili Vladu za tri meseca. Ne može se preko noći prekomponovati politička scena u Srbiji - naglasio je on.

Međutim, Dačić je rekao da SPS može da razgovara o svemu i da neće da se zbog lokalnih pitanja ruši vlast na republičkom nivou. On je napomenuo da je zbog novih okolnosti na političkoj sceni Srbije, pre svega pobede Tomislava Nikolića na predsedničkim izborima, SPS prekinuo saradnju sa DS-om i porušio mostove saradnje sa tom strankom.

Premijer je rekao i da Vlada Srbije treba da bude stabilna i vodi jedinstvenu politiku, i da će lično tražiti da se kazne ministri koji daju lična mišljenja i stavove o određenim pitanjima.

Sastanak je počeo u 16 časova, a u 17h im se pridružio i Mlađan Dinkić. Povodi za razgovor su promene vlasti i njihovo prekomponovanje na lokalu, kao i "relaksacija" problema funkcionisanja koalicije.

Šef poslaničkog kluba socijalista Branko Ružić izjavio je da je uveren da će na sastanku lidera SPS-a Ivice Dačića, SNS-a Aleksandra Vučića doći do "relaksacije" problema, ukoliko on postoji, i dodao da lokalne samouprave i koalicije ne mogu biti važnije od državnih pitanja.

(D. Z.)

Video: Suđenje Miki Aleksiću odloženo zbog njegovog zdravstvenog stanja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lozničanin

    24. oktobar 2012 | 18:10

    Gospodine Vučiću, o kakvom poštovanju SNS-a u Loznici može da se govori? Tu jeste na vlasti koalicija G17+, SPS i SNS. Međutim, stari partneri G17+ i SPS vuku sve konce poslednjih 9 godina. Ranije su koristili DSS, DS, NS itd za ukras, a sada za to koriste SNS. Kadrovi G17+ i SPS se zapošljavaju na sve strane. Doduše, većina njih mora da zna da igra i košarku (treba dati oko 5000 koševa po radnom mestu). Ljudi preduzmite nešto, najmanje polovina građana Loznice bukvalno umire - reagujte odmah. Nije "hobotnica" samo u Agrobanci - i ovde je. Reagujte, dok nije kasno - iako gradonačelnik, bivši načelnik SUP-a i BIA-e, odlično prikriva tragove i dokaze... Ali na muci se poznaju junaci. Treba naći načina da se sa validnim dokazima uhapse maheri (koji čine krivična dela)...

  • Goran

    23. oktobar 2012 | 22:32

    gotovi su samo jos nisu svesni jos dva meseca kraj

  • slankamenka

    23. oktobar 2012 | 21:11

    Izuzetno poštovanje gospodinu Vučiću kao energičnom i obrazovanom čoveku, ali ne može od nikoga da traži da ga poštuje kada se i dalje vrši politizacija radnih mesta u državi,a zakleli su se na depolitizaciji svega.Balerine nam igraju u EPS,pevači nam voze avione,a kvaziglumci hoće pozorišta i još majstori za pečenja sa tamo nekim fakultetom vode jedan od rudarskih basena EPS-a.Gospodine Vučiću molimo Vas uozbilji te se da bi Vas poštovali.Socijalisti su experti i gospoda za vaše kadrove....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA