≫ 

Vreme čitanja: oko 7 min.

Drugi dan Vučićeve posete Parizu: Veoma sam srećan zbog rezultata razgovora

Vreme čitanja: oko 7 min.

Drugi dan posete Parizu

Aleksandar Vučić, Pariz Foto: Tanjug/AP

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi u Francuskoj u dvodnevnoj zvaničnoj poseti na poziv predsednika Francuske Emanuela Makrona.

Predsednik Srbije dočekan je uz najviše počasti, a tokom dana usledio je niz brojnih sastanaka koji su od velikog značaja za našu zemlju, kao i razgovor sa predsednikom Emanuelom Makronom.

Francuski mediji o susretu Makron-Vučić

Francuski mediji pišu o poseti predsednika Srbije Aleksandra Vučića Parizu i njegovom susretu sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, a u prvi plan stavili su izjavu francuskog predsednika o tome da je budućnost Srbije "unutar Evropske unije i nigde drugde".

"Srbija ne sme da sumnja u to", poručio je Makron na zajedničkoj konferenciji za medije sa Vučićem.

Pariz Aleksandar Vučić i Emanuel Makron Foto: Tanjug/AP

Radio "France info" navodi da je Srbija osudila rusku invaziju na Ukrajinu, ali da odbija da uvede sankcije Rusiji i održava, kako se navodi, privilegovane odnose sa Moskvom, zbog čega je Makron istakao da Srbija treba da nastavi da se usklađuje sa spoljnopolitičkim odlukama Evropske unije.

Radio "Europe 1" takođe je istakao izjavu francuskog predsednika o evropskoj budućnost Srbije.

"Srbija ne sme da sumnja, bez obzira na rane nedavne prošlosti, da je njena budućnost u Evropskoj uniji i nigde drugde. Nikakve promene ne bi trebalo da nas navedu da sumnjamo u taj put", poručio je Makron.

Pored toga, navodi se da je francuski predsednik govorio i o odnosu Beograda i Prištine, poručivši da je potrebno da dve strane napreduju na putu ka normalizaciji odnosa.

Obraćanje predsednika iz Pariza

- Veoma sam srećan zbog rezultata tih razgovora, srećan zbog toga što smo mogli da na otvoren i konkretan način razgovaramo o svim vidovima saradnje sa jednom od najvažnijih zemalja u svetu. I postigli smo čini mi se neke konkretne dogovore i po pitanju kupovine "Rafala", gde očekujem potpisivanje ugovora u naredna dva meseca i uz prisustvo predsednika Francuske, što je višeslojno strahovito značajno za našu zemlju", rekao je Vučić posle poslovnog Saveta Francuska - Srbija, na kome se sastao sa predstavnicima francuskog poslovnog udruženja Pokret francuskih preduzetnika - MEDEF International., rekao je Vučić.

Razgovori o KiM

Kako je rekao, više od tri sata razgovora s francuskim predsednikom.

- Imali smo razgovre o KiM, to vam je jasno. Mislim da predsednik Makron razume. Kad govorite istinu to vam je najbolja zaštita, kad govorite isto i pred narodom i pred strancima. To nisu jednostavni razgovori, zahvalan sam što nas je saslušao, govorili smo o svim našim poteškoćama, mislim da smo uspeli da objasnimo našu poziciju i da nas je razumeo, rekao je on.

On je objasnio da je Makron neko sa kim ima najbliže odnose, neko ko je u teškim trenucima bio prijatelj Srbije i da ne bi trebalo da se zaborave važne stvari koje je Makron za nas uradio.

Vučić je podsetio da ne treba da se zaboravi Samit Evropske političke zajednice u Granadi, održan malo posle događaja u Banjskoj, jer je Makron bio taj koji je pružio ruku Srbiji u veoma teškom trenutku, kada je ceo svet osuđivao samo Srbiju i želeo da preko noći uvede sankcije Srbiji.

"Hoću samo da to znaju svi. To su stvari koje se ne zaboravljaju i sad. Ali kad ja reagujem na onakav način, onda vi možete da razumete šta se sve u meni nakupilo i kroz šta sve naša zemlja prolazi", rekao je Vučić.

On je dodao i da razume probleme sa kojima se i Francuska suočava kada je reč o geopolitičkoj situaciji.

"I plašim se da će u junu ili julu biti mnogo drugačije i da ćemo razgovarati o svemu u mnogo drugačijim i težim okolnostima. Ne mogu da govorim o svemu, ali naši obaveštajni podaci koji se uglavnom poklapaju sa onim što imaju neke velike sile, ne govore o tome da ćemo uskoro imati trajni mir ili rešenje problema", dodao je Vučić.

Luj Viton stiže u Srbiju

Kako je dodao Luj Viton dolazi u Srbiju.

- Verujem da ćemo to imati u glavnom gradu za dve godine. Mi se nadamo da će 2026. konačno i Luj Viton da dođe u Srbiju u Beograd na vodi. Toliko smo se borili za to. Luj Viton je "flegšip" i kada dođe Luj Viton, onda svi veliki dolaze", rekao je Vučić u Parizu posle poslovnog Saveta Francuska - Srbija, na kome se sastao sa predstavnicima francuskog poslovnog udruženja Pokret francuskih preduzetnika - MEDEF International.

Vučić je ocenio da će to za Srbiju biti izuzetno značajno i kada je u pitanju ekonomija, ali i turizam.

On se osvrnuo i na saradnju s francuskim kompanijama kad je reč o upravljanju otpadom, energetici, veštačkoj inteligenciji i njenoj primeni u privredi, te letećim automobilima o kojima se razgovaralo sa čak tri frnacuske kompanije.

Poseta Makrona moguća u narednih nekoliko meseci

Odgovarajući na pitanje novinara koji je stav Makrona po pitanju "uguravanja" Prištine u Savet Evrope, Vučić je rekao da ne može da govori o tome, jer je Francuska suviše velika sila da bi govorio o njihovim stavovima.

- Ali Francuska je, ne zaboravite, i pre nekoliko dana podsetila na obavezu formiranja Zajednice srpskih opština da bi se uopšte razgovaralo o članstvu u nekim međunarodnim organizacijama, a on zna dobro i na veoma fer način je to sinoć ponovio, da sam mu od početka rekao da ne dolazi nikako u obzir razgovor u Ujedinjenim nacijama i agencijama UN - rekao je Vučić u Parizu.

- Hvala predsedniku Makronu. Razgovarali smo o svemu, o situaciji u regionu, rezoliciji, o Ukrajini.. Očekujem njegovu posetu Srbiji u narednih nekoliko meseci, rekao je Vučić, između ostalog.

Dodao je da Srbija napreduje, i da mora napreduje.. Ipak, istakao je zabrinutost za situaciju u Ukrajini, i da će to roditi mnogo poblema na evropskom tlu.

Vučić: Veoma smo blizu potpisa ugovora za nabavku borbenih aviona Rafal

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Parizu, na poslovnom Savetu Francuska - Srbija, da smo veoma blizu potpisa za ugovor o nabavci novih francuskih borbenih aviona Rafal.

"Imam nove vesti - sa kompanijom Daso (Dassault) smo veoma blizu potpisivanja velikiog ugovora o kupovini Rafala. I o tome smo sinoć razgovarali sa predsednikom Emenuelom Makronom", rekao je Vučić.

Vučić se sastao sa ministrom odbrane Francuske

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Parizu sa ministrom odbrane Francuske, Sebastijenom Lekornuom, sa kojim će razgovarati o namenskoj industriji i odbrani.

Vučić se nalazi u dvodnevnoj poseti Parizu na poziv francuskog predsednika Emanuela Makrona, sa kojim se sinoć sastao u Jelisejskoj palati.

Vučić je nakon sastanka izjavio da je ponosan na to što je imao priliku da razgovara sa Makronom o svim važnim pitanjima, dodavši da je Makronu ukazao na, kako je naveo, neuporedivo bolje ekonomske odnose Srbije i Francuske.

"Ponosan sam što sam večeras u Jelisejskoj palati imao priliku da sa predsednikom Emanuelom Makronom razgovaram o svim važnim pitanjima od geopolitičkih, do bilateralnih i onih strateški najbitnijih za Srbiju i naš narod", napisao je Vučić na Instagram nalogu "buducnostsrbijeav".

Brojni sastanci od velikog značaja za našu zemlju

Podsetimo, tokom jučerašnjeg dana predsednika Vučića su ispred Palate Invalida dočekali Frank Rister, ministar za spolјnu trgovinu, privlačenje investicija, frankofoniju i francuze u inostranstvu pri Ministarstvu za Evropu i spolјne poslove Francuske Republike i general Kristof Abad, vojni guverner Pariza.

Zatim je potpisan, Memorandum o razumevanju između Vlade Srbije i Francuske elektroprivrede (EDF) o uspostavljanju okvira za dugoroccni dijalog u oblasti energetske tranzicije i niskougljeniccne tehnologije potpisan je danas u Parizu u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Memorandum su potpisali ministar finansija Siniša Mali i direktor EDF Luk Remon.

Pariz Aleksandar Vučić i Emanuel Makron Foto: Tanjug/AP

Aleksandar Vučić sastao se, tokom zvanične posete Republici Francuskoj, sa predsednikom Senata Žerarom Laršeom.

U 20 časova predsednik Francuske Emanuel Makron dočekao je predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a potom nakon srdačne dobrodošlice uz najviše državne počasti, ušli su u palatu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio se Francuskoj i predsedniku te zemlje Emanuelu Makronu na velikoj podršci Srbiji na njenom evropskom putu i zbog zaštite koju je pružila Srbiji kada, kako je rekao, nije bilo lako.

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je večeras da su evrointegracije Srbije u zajedničkom interesu, kao i da je siguran da Srbija može da ima stratešku ulogu.

- Uveren sam da Srbija može da igra važnu ulogu u osnaživanju strateške autonomije EU. Vi to već radite i sutra ćete to raditi svojim industrijskim razvojem - rekao je Makron.

Sve vesti o jučerašnjim aktivnostima možete pročitati na našem BLOGU.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ras

    9. april 2024 | 10:26

    Bice dobro ako srpska vojska dobije Rafale.

  • Mladen

    9. april 2024 | 10:25

    Zahvaljujući politici predsednika Vučića, Srbija i Francuska su izgradile prave prijateljske odnose.

  • Jore

    9. april 2024 | 14:15

    Ma veliko bravo za predsenika. Veliki rezultati. Nema sta da se doda

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA