Nova ambasadorka Srbije u Francuskoj: Makron uskoro očekuje Vučića u Parizu, voleo bi da opet poseti Srbiju

 
J. S.
J. S.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 23

Dodala je da su "bitni svakodnevni pokušaji da se što više razumemo po pitanju KiM"

Nova ambasadorka Srbije u Parizu Ana Hrustanović izjavila je da Francuska smatra Srbiju velikim prijateljem i računa na Beograd da nastavi da bude stub stabilnosti u regionu, a da je francuski predsednik Emanuel Makron istakao da bi veoma voleo da se vrati u Srbiju i najavio da uskoro očekuje predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Parizu.

Hrustanović, čija je akreditivna pisma Makron primio pre nekoliko dana u Jelisejskoj palati, rekla je u intervjuu za današnje Novosti da je prvo što je Makron uradio bilo da pozdravi predsednika Vučića i da napomene da je "veliki prijatelj Francuske i da ga uskoro očekuje u Parizu".

"Rekao je (Makron) da se posete Srbiji seća punog srca i da mu je ostala kao posebna u pamćenju", istakla je ona, napominjući da je francuski predsednik svestan "naših odnosa koji su bili bliski kroz istoriju" i da na to "veoma utiče i prijateljski blizak odnos dvojice predsednika - Makrona i Vučića".

"Kao što je to predsednik Vučić i najavio u jednom od obraćanja, očekuje se njegova poseta Parizu vrlo brzo, a i predsednik Makron je prilikom primanja akreditiva istakao da bi veoma voleo da se vrati u Srbiju, što sam sigurna da će se takođe uskoro desiti", rekla je ambasadorka.

Navela je da živimo u veoma kompleksnom geopolitičkom trenutku, ali da se bliskost naša dva naroda zaista oseća.

"Imamo i neke kapitalne projekte sa Francuzima, kao što je budući metro u Beogradu. Pored bilateralnih odnosa, koji su jako dobri, uvek nam je centralna tema evropska budućnost Srbije i naravno KiM, zbog svih kompleksnosti tog za nas najvažnijeg pitanja", ukazala je Hrustanović.

Dodala je da su "bitni svakodnevni pokušaji da se što više razumemo po pitanju KiM".

"Francuska jeste jedna od zemalja koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost, ali verujem da bez obzira na činjenicu da se slažemo da se ne slažemo oko glavnog pitanja, s njom možem više da se razumemo nego s nekim drugim državama članicama EU, i šire", rekla je Hrustanović.

Podsetivši da je u Parizu Srbija proglašena domaćinom "Ekspo 2027", Hrustanović je najavila da će mnogo toga nastaviti da se radi oko te svetske izložbe i da će taj kapitalni projekat biti još jedna prilika za promociju Srbije.

Ona je rekla da Srbija želi da se pokaže na najbolji način i kroz Srpsku kuću na Olimpijadi u Parizu ovog leta, koja će biti odmah do kuće domaćina Francuske.

"Predstavljaćemo naša sportska dostignuća, a trudićemo se da pokažemo Srbiju na multimedijalni način i u drugim aspektima. Planiramo, u saradnji s Vladom i Privrednom komorom, veliki Biznis forum koji će se održati tokom Olimpijade u Srpskoj kući", navela je nova ambasadorka Srbije u Parizu.

Ona je dodala da su Olimpijske igre u Parizu prilika da se promovišu Srbija i "Ekspo 2027".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Kuma Zejna nastupila na Prajdu: Napravila šou u Manježu, svi joj skandirali "Najbolja!"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • B2

    3. mart 2024 | 11:47

    Ovo je dokaz da Vucic sa svim zemljama odrzava prijateljske odnose, da je Srbija jakai samostalna drzava u kojoj se svi osecaju prijatno.

  • Dend

    3. mart 2024 | 14:21

    Nema potrebe za njegovim dolaskom u Srbiju jer znamo njegovo mišljenje po pitanju Kosova ?

  • Bubi

    3. mart 2024 | 12:19

    Srbija i Francuska nastavljaju da grade i jačaju svoj odnos!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA