Vučić sa decom iz Severne Makedonije: Uneo badnjak u Predsedništvo, pa svima poželeo mir

 
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 45

Oni će se sastati u Generalnom sekretarijatu predsednika Republike.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas decu srpske nacionalnosti iz Republike Severne Makedonije koja borave u poseti Beogradu povodom božićnih praznika.

Tom prilikom Vučić je sa njima razgovarao i podelio im božićne paketiće.

Pre početka ceremonije, Vučić je sa saradnicima uneo badnjak u Predsedništvo.

Obraćanje predsednika

Vučić se pre svega zahvalio deci na poseti Beogradu i Srbiji.

"Srećan sam što mogu na Badnji dan da vas ugostim. Treba se setiti da se Hrist rodio u slami, pa znati zašto se slama baca po kući. Čuvajte naše običaje i kuluturu i srpsko ime.  Nadam se da ćete zavoleti Srbiju kao što volite Severnu Makedoniju. Našem narodu gde god da žive, Srpskoj pravoslavnoj crkvi, Porfiriju i našem stradalnom narodu na KiM zahvaljujem se što čuvaju srpska ognjišta i srpsku kuću. Svima želim mir, uspeh, sreću i radosniju godinu nego 2023. Mir Božiji, Hristos se rodi", poručio je predsednik.

"Deca su srećna što u Severnoj Makedoniji vole Srbe i što su Srbi popularni kao narod, a Srbija popularna kao zemlja, traba najbliže odnose da imamo", rekao je Vučić novinarima posle prijema.

On je rekao da je zamolio svoju saradnicu Suzanu Paunović da sa ministrom finansija Sinišom Malim organizuje da deca odu na vrh Kule i da vide obe reke i kako je Beograd divan.

"Za nas je važno da deca čuvaju srpski jezik, srpsku kulturu zajedno sa njihovim nastavnicima. Jezik je suština svega. Veliki nemački narod, kada god je bio ugrožen, on se vraćao svom jeziku. I nisu slučajno najpoznatiji Nemci, Gete, Šiler, braća Grim...čuvajući nemački jezik i kulturu čuvali budućnost naroda. Nama su srpski jezik i srpska kultura izuzetno važni", rekao je predsednik.

Kako je istakao, kad god imamo teške trenutke i velike političke pritiske, ono što niko ne može da nam zabrani, to je da čuvamo jezik kojim govorimo, naše ćiriličko pismo, našu kulturu, naše bratstvo, naše zajedništvo sa našim narodom.

"To ne može niko nikada da nam zabrani i to je nešto što moramo da radimo. Ja sam srećan kad vidim ovu decu koja se raduju dolasku u Hram Svetog Save, koja se raduju napretku Beograda i Srbije", rekao je Vučić.

"Mešanje u unutrašnje stvari SRB se nastavlja, objavićemo elaborat"

Predsednik je rekao da će objaviti elaborat ko se i kako mešao u izbore u Srbiji bez obzira što to, kako kaže, neće biti laka stvar.

"Mi ćemo, pošto su govorili da ja i taj sat (koji je poklonio Miloš Zeman) neću da poklonim i za te druge besmislice - da nećemo reći ko se kako mešao, da pravimo ozbiljan elaborat i bez obzira na to što to neće biti laka stvar za nas da se objavi, objavićemo kada završimo. Ali to brutalno mešanje u unutrašnje stvari Srbije i njenih izbornih procesa se nastavlja i mogu da kažem, sa nešto smanjenom žestinom, i dalje traje, ali nemamo mi tu šta da krijemo i nemamo čega da se stidimo, te ćemo objaviti, neka se stide oni koji su se tako ponašali, veoma neodgovorni i neozbiljni", rekao je Vučić.

Vučić je to rekao, odgovarajući na novinarsko pitanje u Predsedništvu, u vezi sa "mešanjem Nemaca u izbore u Srbiji". Vučić je rekao i da je sat koji je dobio od Miloša Zemana poklonio dečaku Jakovu Jovanoviću iz Gotovuše.

"On je rođen u 2 sata i 35 minuta u Gračanici, u našem porodilištu, i on postaje vlasnik. Nadam se da će ga čuvati, baš kao što njegovi roditelji čuvaju Gotovušu", rekao je Vučić.

Nakon obraćanja deca su predsedniku Vučiću uručila poklon u vidu uramljenih slika ispod kojih piše "Hvala što čuvate srpski vez".

(Telegraf.rs)

Video: Kuma Zejna nastupila na Prajdu: Napravila šou u Manježu, svi joj skandirali "Najbolja!"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vuk

    6. januar 2024 | 09:16

    Zadnji neka ugasi svetlo, znaci nema gore.

  • Koje tablice?

    6. januar 2024 | 10:40

    Srećne Gazivode, svima koji slave.

  • Ada Ciganija

    6. januar 2024 | 10:42

    Poceo se mesati i u Makedoniji,nastavak politike 90-tih u Srbiji nikada da prestane.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA