Rode: Prištinske vlasti bez odlaganja da vrate zemljište manastiru Visoki Dečani

 
LJ. R.
LJ. R.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 2

On je naveo da su dve preporuke izveštaja o vladavini prava za KiM - sprovesti bez odlaganja odluku o Dečanima i u potpunosti poštovati nezavisnost pravosuđa

Nemački ambasador u Prištini Jorn Rode izjavio je danas da prištinske vlasti treba da sprovedu bez odlaganja odluke o vraćanju zemljišta manastiru Visoki Dečani.

Zahvaljujući izveštaju pravnih stručnjaka Saveta Evrope o usklađenosti političkog i pravnog sistema KiM sa standardima SE, postoje dobre i loše vesti, napisao je on na platformi X (Tviter).

"Dobre vesti su: zakonska pravila su generalno u skladu sa međunarodnim standardima. Loše vesti: nesprovođenje odluke Ustavnog suda u Dečanima označava očigledno kršenje vladavine prava", istakao je Rode, prenosi Tanjug.

On je naveo da su dve preporuke izveštaja o vladavini prava za KiM - sprovesti bez odlaganja odluku o Dečanima i u potpunosti poštovati nezavisnost pravosuđa, uključujući uzdržavanje od nepotrebne kritike koja podriva poverenje u pravosuđe.

Rode je napisao da eksperti opisuju KiM kao "funkcionalnu demokratiju" i vrednuju moderan ustav sa "jakim garancijama za nezavisnost pravosuđa".

Ali, kako je naveo, oni takođe, ukazuju na oštre kritike na račun predstavnika pravosuđa i institucija od strane političara na visokim funkcijama.

"Sve u svemu, izveštaj daje pomešanu sliku, ukazujući na visoke pravne standarde koji se ne primenjuju uvek u potpunosti", naglasio je Rode i dodao da mu je kristalno jasno da je potrebna hitna implementacija, kao što je to više puta zahtevala međunarodna zajednica, da bi se uspešno unapredila kosovska ponuda za članstvo".

(Telegraf.rs)

Video: Pravilna ishrana je osnova zdravlja: U kojim količinama možete koristiti šećer, a da se ne ugojite

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran Kg

    29. novembar 2023 | 16:59

    Prvo ti ekselencijo da vratiš onaj spomenik na Prištinskom groblju koji si pomerio, a koji je posvećen onima koji su branili svoju zemlju od tvojih sunarodnika.

  • Srbin

    29. novembar 2023 | 15:29

    E ako si im ti rekao sigurno ce Sve trce polomise noge Koga oni i sta slusaju a i dalje ih brane

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA