Lajčak: Vreme da Zapadni Balkan brzo napreduje na putu ka EU

 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 2

Izazovi sa kojima se svaka od zemalja Zapadnog Balkana na tom putu suočava jedinstveni, poručio je on

Vreme je da Zapadni Balkan brzo napreduje na putu ka EU, izjavio je danas specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, i naglasio da su izazovi sa kojima se svaka od zemalja Zapadnog Balkana na tom putu suočava jedinstveni i da se ne može koristiti jedan pristup koji svima odgovara.

''Istovremeno, hitnost uključivanja novih članica u Uniju, naglašena ratom u Ukrajini, ne nailazi na entuzijazam, već na stagnaciju i nazadovanje u regionu. Ovo se mora brzo promeniti jer je sada vreme za integraciju u EU'', napisao je Lajčak na svom nalogu na Fejsbuku, nakon što je gostovao na samitu ''To be Secure'' u Budvi.

On je istakao da različite okolnosti i etape sa kojima se na putu ka EU susreću zemlje Zapadnog Balkana, zahtevaju jedinstven i prilagođen pristup za Evropsku uniju.

On je saopštio da je ove sedmice posetio i Strazbur, gde je zasedao Evropski parlament, nakon čega se u Budvi sastao i sa mandatarom za sastav nove vlade Crne Gore Milojkom Spajićem, sa kojim je razgovarao o potrebi formiranja stabilne, proevropske koalicije, koja bi obezbedila da Crna Gora iskoristi trenutni zamah za proširenje.

(Telegraf.rs)

Video: Vučić na trilateralnom sastanku u Briselu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vratiće se rode

    9. oktobar 2023 | 06:35

    Ja mislim da ćemo mi i ovaj put izvisiti, Crnogorci i Makedonci će pre nas u EU… to nam je kazna što smo ostali sledbenici nakaradne države Jugoslavije a i što smo se Nemcima u dva svetska rata žestoko suprotstavili…

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA