Održava se treći samit Evropske političke zajednice, prisustvuje predsednik Vučić

 
 
Čitanje: oko 1 min.

Lideri će razgovarati o unapređenju političkog dijaloga i saradnje u cilju jačanja bezbednosti i stabilnosti na evropskom kontinentu

Treći samit Evropske političke zajednice okupiće danas u španskom gradu Granadi lidere 47 evropskih zemalja, a jedna od glavnih tema biće proširenje Evropske unije. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvovaće na samitu, a prisustvo je potvrdila i kosovska predsednica Vjosa Osmani.

Lideri će razgovarati o unapređenju političkog dijaloga i saradnje u cilju jačanja bezbednosti i stabilnosti na evropskom kontinentu.

Kako se ističe u sopštenju Službe za saradnju sa medijima predsednika Srbije, na marginama Samita u Granadi, Vučić će imati niz bilateralnih susreta sa evropskim zvaničnicima, među kojima su predsednik Republike Francuske Emanuel Makron, premijer Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske Riši Sunak, predsednik Vlade Gruzije Irakli Garibašvili, predsednica Vlade Republike Island Katrin Jakobsdotir, kao i visoki predstavnik Evropske unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Đuzep Borelj.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani juče je potvrdila da će prisustvovati samitu, i da će u razgovoru sa evropskim liderima ponoviti volju Kosova da radi sa saveznicima na očuvanju mira i stabilnosti.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel rekao je da bi na samitu Evropske političke zajednice u Granadi moglo da dođe do neformalnih sastanaka lidera EU i Zapadnog Balkana o situaciji na Kosovu.

"Za napredak Zapadnog Balkana neophodni su vladavina prava i ekonomske reforme, ali podjednako važno je rešavanje bilateralnih sporova, ne samo između Kosova i Srbije. Nadam se da lideri regiona uviđaju da postoji prilika koju treba iskoristiti", kaže Mišel.

(Telegraf.rs)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • eki

    5. oktobar 2023 | 08:16

    Predsednik Vučić ima odgovornost da predstavi viziju Srbije o budućnosti u okviru Evropske političke zajednice i da doprinese usaglašavanju stavova.

  • mire

    5. oktobar 2023 | 08:16

    Srbija ne beži ni od kakvog susreta ali ni od svog stava i zalaganja a to je očuvanje suvereniteta i integriteta Srbije !!!

  • MARTA

    5. oktobar 2023 | 08:25

    Vučić je rečit i brani stavove Srbije....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA