Vučić posle govora u UN: Pričaju kako sam u prošlosti, a meni ovi iz malih zemalja čestitaju

 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 4 min.
  • 64

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je danas u okviru 78. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je danas u okviru 78. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

- Generalni sekretar UN izuzetno poštuje Srbiju i uvek ističe njenu važnost i na Balkanu i u Evropi. Mi smo rekli da ćemo podržavati njegovu agendu reformi UN u budućnosti i da smo izuzetno zahvalni smo za svaki doprinos koji je do sada pružio za ostvarenje pricipa UN i izgradnji mira širom sveta - rekao je Vučić obrativši se medijima posle govora u UN.

- Sad idem da se nađem sa potpredsednikom Kine, pa sa Miroslavom Lajčakom, pa idem na medije u Newsmax.

- Oni sad verovatno između sebe razgovaraju, govore kako sam u prošlosti, meni ovi iz malih zemalja čestitaju. Naše je bilo da kažemo šta je istina, da to bude na ponos našem narodu, da kažemo kako stvari stvarno stoje, Da li će to nečemu da doprinese, neće, ali oni će da znaju da znamo i da ne pokušavaju da dobiju nešto što nije moguće, u tom smislu je to važno. Mi imamo svoju politiku, ja ne mogu da budem neko ko će da se hvali prepisali smo 100 posto vaših akata. To neće da pomera kule i gradove, naše je da radimo svoje.

- Polako taj vetar slobode, miris slobode oseća se svuda u svetu, "nismo mi ni proamerikanci ni prorusi, mi smo Afrikanci imamo svoju politiku".

- Mislim da je mnogo važnije za nas da se spajamo da razgovaramo sa ljudima sa kojima u budućnosti možemo da razgovaramo. A ja još jednom želim da izrazim zabrinutost oko situacije na KiM. Imao sam i neke nezvanične razgovore sa američkim zvaničnicima, izrazio sam i pomalo strah, nedvosmisleno sva hapšenja govore kakve su Kurtijeve namere.

- Poslednji je trenutak da od političara prošlosti postanem političar budućnosti, da ne treba da se osvrćem na bombardovanje, na Kosovo, da sve to ostavim u prošlosti.

On je prokomentarisao i hapšenje albanskog lobiste kongresmena Boba Menendeza.

- Vidite kako to ide, lopovi uvek od sebe prvo polaze. Videli ste kako je govorio, tu je jasno bilo da ne govori iz ubeđenja, kada je podržavao Albance - rekao je predsednik.

Kaže i da njegova majka uvek govorila da prvo skoči, pa da kaže hop, komentarišući pisanje hrvatskih medija o dogovoru opozicije.

- A oni samo hop, hop, hop. Pišu i kako ne izdvajamo novac za inovativne lekove. Izdvajamo više novca nego ikada, i to ćemo pokazati, te brojke. A imamo pare i da izdvajamo za stadione, bolnice, crkve - kazao je on.

Govoreći o tome što je predsednik Hrvatske Zoran Milanović pozvao sve članice UN da priznaju Kosovo, Vučić je poručio sledeće:

- Ajde, video sam kako su svi stali u red da priznaju. Videla žaba da se konj potkiva, pa i ona digla nogu - kaže kratko predsednik.

On je dodao i da je mnogo truda uloženo u obraćanje, i da je rađeno danonoćno, i zahvalio se svojim saradnicima koji su mu pomagali.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas na zasedanju Generalne skupštine UN da je otvaranje granica na Balkanu bila "glavna zvezda vodilja" i pokretač inicijative "Otvoreni Balkan", koja je do sada dala konkretne rezultate i poručio da je ključni interes očuvanje stabilnosti u regionu i orijentacija ka što intenzivnijoj saradnji u svim oblastima.

Vučić je poručio da poštovanje Povelje UN nije izbor, već obaveza, kao i da Srbija podržava teritorijalni integritet i suverenitet svih država članica UN.

On je istakao da da su gotovo sve velike zapadne sile brutalno pogazile i Povelju UN i Rezoluciju 1244 UN donetu u tom visokom domu, negirajući i gazeći sve one principe koje danas brane, i da se to dogodilo pre 24 i pre tačno 15 godina.

"Prvi put, nezabeleženo u svetskoj istoriji, 19 najmoćnijih zemalja donelo je odluku, bez učešća SB UN, ponavljam, bez ikakve odluke SB UN, da surovo napadne i kazni jednu suverenu zemlju na evropskom tlu, kako su rekli, da bi sprečili humanitarnu katastrofu. Nisu se grohotom smejali kada je predsednik Rusije iskoristio iste te reči pravdajući svoj napad na Ukrajinu. Zaboravili su da su i oni sami koristili isti narativ, iste reči, ista objašnjenja. Pri svemu tome, želim da vas obavestim da Srbija, nijednom svojom stopom nije kročila na teritoriju neke druge države, niti ugrozila njeno postojanje, ali pre dvadeset četiri godine njih 19 najmoćnijih i najjačih nije imalo milosti prema maloj Srbiji. Čak i kada su taj posao, posao, završili, rekli su kako je pitanje Kosova demokratsko pitanje i kako će biti rešeno u skladu sa Poveljom UN i drugim međunarodno-pravnim aktima", rekao je Vučić.

(Telegraf.rs)

Video: Vučić iz Njujorka: "Posle pretnji Kurtija Srbi će da pate i plate, tražićemo hitnu sednicu SB UN"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dara

    21. septembar 2023 | 19:55

    Vučić je hrabro izneo svoj stav i stao u odbranu svoje zemlje i svog naroda

  • vuki

    21. septembar 2023 | 19:54

    Istina ne sme da boli! Vucic im sasuo kakvu smo nepravdu doziveli!

  • Dara

    21. septembar 2023 | 19:50

    Sigurno da i kao mali treba da pokazemo stav i Vucic je to danas svetu jasno rekao

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA