Vučić: Posle pretnji Kurtija Srbi će da pate i plate, tražićemo hitnu sednicu SB UN zbog situacije na KiM

 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 4 min.

"Beograd će tražiti zakazivanje hitne sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija povodom situacije na Kosovu i Metohiji", rekao je predsednik Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Njujorku da se vode intenzivni razgovori sa međunaronim predstavnicima o KiM zbog poslednjih događaja u južnoj srpskoj pokrajini, zbog novog hapšenja trojice Srba.

- Zbog hapšenja Elezovića, Milovića i Kostića i sada je sasvim jasno da posle pretnje da će Srbi da pate i plate, Kurti je krenuo u jednu od poslednjih operacija u široj akciji etiničkog čisćenja srpskog naroda sa KiM - rekao je Vučić novinarima.

Preuzimamo sve što je u našoj moći i želimo da iskoristimo sva diplomatska sredstva i sva politička sredstva, poručio je Vučić.

- Intenzivno vodimo razgovore sa međunarodnim predstavnicima za KiM. Preduzimamo sve što je u našoj moći. Dobro znamo šta nam je posao i kakav nam je posao zaštita interesa našeg naroda. Pozivam sve da reaguju, da urade sve što je u njihovoj moći da Srbi mogu da opstanu na prostoru KiM. Ja sam o tome obavestio, o svemu što se zbiva i španskog premijera, inače iskrenog i velikog prijatelja Srbije. Razgovarao sam ponovo i sa Šarlom Mišelom i sa mnogim predstavnicima EU. Nadam se da će dobro razumeti naše poruke - rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić Printskrin: Tanjug

- Beograd će tražiti zakazivanje hitne sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija povodom situacije na Kosovu i Metohiji. Radimo na tome. Sagledavamo sve mogućnosti i svakako ćemo je tražiti. Videćemo kog datuma će biti sednica o izveštaju UNMIK-a, pa ćemo mi da tražimo u nekom drugom trenutku". Obijanje da se organizuje hitna sednica SB UN "biće neki signal".

- Siti smo više te dvostrane krivice jer je očigledno ko je ovde kriv. Jasno je to i onima koji podržavaju takvo ponašanje Kurtija. Više ne mogu da se kriju iza toga govoreći da su Srbi jednako krivi".

Naveo je da je zahtevu za održavanje hitne sednice SB UN razgovarao sa ministrom odbrane Milošem Vučevićem i načelnikom Generalštaba Vojske Srbije Milanom Mojsilovićem, kao i da će o toj temi razgovarati i za vikend, nakon čega će biti doneta konačna odluka.

Vučić kaže da se radi na tome da se sazove vanredna sednica Saveta bezbednosti UN.- Siti smo više tog, "botsajdizma", očigledno je ko je ovde kriv, jasno je to i onima koji podržaavaju takvo ponašanje Kurtija. O tome ćemo razgovarati i u subotu i nedelju i doneti konačnu odluku.

- Jasno je da je posle pretnji Aljbina Kurtija da će Srbi da pate i plate, on krenuo u širu akciju etničkog čišćenja. Preduzimamo sve što je u našoj moći, želimo da iskoristimo sva politička sredstva. Pozivamo međunarodnu zajednicu da reaguje. U ranim jutarnjim satima ćemo imati veoma bitne sastanke.

- Glavna tema mog govora biće principi međunarodnog javnog prava, kao politički veteran, želim da ostavim pečat i tim govorom i molim građane Srbije da to poslušaju, biće posle 17 sati, govoriću činjenice, istinu i verujem da se mnogima neće dopasti. Možda ću da govorim i nešto duže, možda će da me prekinu, neki su govorili i duže, njih nisu prekidali.

- Usklađujemo termine sa korejskim predsednikom, kineskim, važni sastanci. Možemo da očekujemo širu podršku Narodne Republike Kine. Brojimo sada članice Saveta bezbednosti, potrebno je devet da imamo na svojoj strani.

- Mnogi hoće da svoje resurse koriste za bogatstvo svojih ljudi, to ne možete da zaustavite. Srbija je upravo zajedno i sa tm željama, ali želi da sarađuje sa svima. Samo tražimo da nam se obraćate sa poštovanjem, da nam ne vređate inteligenciju. Da nam ne govorite o jednim principima za Ukrajinu, a potpuno drugačijim za Srbiju. Kada smo krivi, recite "krivi ste", ali kada nismo nemojte da govorite da jesmo. Nemam problem sa tim koliko će neko tekstova da plati protiv mene, ili priloga da objavi. To je jedna borba iz koje oni ne mogu da izađu kao pobednici. Borba će biti duga, ne laka, ali sam siguran da će slobodarski svet da pobedi.

- Hoće li za nas biti kasno ili ne to je već drugo pitanje, a možete da vidite da i oni sa zapada i oni sa istoka, dižu glavu i počinju međusobno da se ujedinjuju i da traže svoje mesto pod suncem. To je jedan bespovratni proces. Kako da ekonomija ide napred, da ljudi žive bolje.

- Interesantno je kako drugačije zaključke izvlače Hrvati i desničari u Srbiji. Morate da imate u vidu da Srbija nije član niti ODBK, niti NATO. Jermenija nije bila neutralna, ali je napuštala svoje pozicije. Neću da ulazim u jermensku poziciju koja je svakako teška, to je nama prijateljski narod. Što se nas tiče, mi smo vojno neutralni, neće nam određivati ni Nemci ni Amerikanci ni niko sa kim ćemo mi vežbe da imamo, mi možemo da se oslonimo samo na sebe. Neki će reći "pa jeste, Rusi su nas napustili", što jeste tačno i ni dan-danas ne znamo zašto su napustili KiM i zašto smo u tom trenutku ostavljeni sami, ali neće da čuju argument da nas Rusi nisu bombardovali.

- Uvek ćemo moći da računamo samo na sebe i zato nam je potrebna što snažnija vojska, jača ekonomija. Moramo objektivno da sagledavamo stvari i mislim da ja to radim.

(Telegraf.rs)

Video: Vučić čestitao građanima Srbije Dan srpskog jedinstva

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ema

    20. septembar 2023 | 20:49

    Kurti radi sve kako bi izazvao sukobe i kako bi maltretirao srbe na KiM ali Vučić nikada neće odustati od borbe za Srbiju i za naš mir.

  • Lidija

    20. septembar 2023 | 18:59

    Vucic nikad nece odustati od borbe za KiM, naseg naroda i to treba svima da bude jasno.

  • Lidija

    20. septembar 2023 | 19:02

    Velika podrska nasem narodu na KiM, verujem da ce se Vucic izboriti za prava naseg naroda.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA