Vučić iz Njujorka: Slušaću njihova predavanja, ali Srbiju vodim ja, na dvoličnost velikih smo navikli

 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 50

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je otvaranju generalne debate 78. zasedanja Generalne skupštine UN

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je otvaranju generalne debate 78. zasedanja Generalne skupštine UN. On se potom obratio novinarima.

- Imali smo juče i danas mnogo sastanaka sa gotovo svim evropskim liderima, jedino nisam video Đorđu Meloni. Sa turskim predsednikom sam razgovarao o regionalnim pitanjima i dogovarali smo njegovu posetu Srbiji, Sa kineskim potpredsednikom sutra, reč je o izuzetno važnom razgovoru. Očekujem potpisuvanje ugovora o slobodnoj trgovini. Imamo mnogo ugovora u vezi drugih projekata. Želeo bih da čijem njihove savete o svemu što se u svetu dešava. Biće i susret sa Miroslavom Lajčakom. Imamo ručak predsednika sa Zapadnog Balkana čim završimo ovaj razgovor. Dosad je možda i najduži razgovor bio sa Šarlom Mišelom. To je što se tiče političko-tehničkih stvari. Ovde moramo da obavimo mnogo posla, što bismo inače radili više meseci  - rekao je Vučić.

- Mogli ste i danas da osetite iz izlaganja lidera da ostaju potpuno različita viđenja sveta. Ne znam da li se to samo meni učinilo, prvi put je brazilski predsednik dobio veći aplauz od američkog.

- Vidi se promena raspoloženja kod dela afričkih i azijskih zemalja. Politika Srbije je politika ozbiljnosti i odgovornosti i to je fer politika. Prvo će da mi drže predavanje ovde za 7-8 minuta, pa će i svi ostali da mi drže pridike. Saslušaću ih, pa ću da im kažem da Srbiju kao predsednik vodim ja i dokle god je tako, vodićemo takvu politiku. Znamo kako smo mi prolazili sa sankcijama. Što bismo mi u takvim stvarima učestvovali? - pitao je Vučić.

- Bajden je na prvo mesto stavio teritorijalni integritet, na drugo suverenitet, a tek na treće ljudska prava. Više puta se pozivao na Povelju UN i na akte UN - rekao je Vučić.

Predsednik je podsetio na protivpravnu agresiju na SRJ.

- I dalje ne priznaju Rezoluciju 1244. Velikima je sve dozvoljeno, a mi koji smo mali bolje da na vreme shvatimo koliko smo mali. Ja to još nisam shvatio, možda me pridikama ubede - kazao je on.

Na pitanje o govoru koji će održati na zasedanju Generalne skupštine UN, Vučić je rekao da ga još sprema i da radi na njemu, a u skladu sa onim što se dešava poslednja tri dana".

- Ljudi koji su lagali narod, da to vredi 500.000 evra, najskuplji sat te kompanije vredi 3.000 evra, izblamirali su se, osramotili, smeje im se cela Srbija - kaže Vučić na pitanje novinara da li će pasti zbog ručnog sata koji nosi. - Mi se ovde bavio državom, oni se bave sopstvenim pobedama. Svaka vam čast, vi ste već pobedili, a ko će da pobedi na izborima, to ćemo da vidimo.

Predsednik Srbije sastao se danas u Njujorku sa turskim predsedikom Redžepom Tajipom Erdoganom. Dva predsednika sastala su se na marginama Generalne skupštine u UN.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Očekuje se da će među glavnim temama biti klimatske promene i rat u Ukrajini. Prisutno je 145 svetskih lidera i predstavnika država, a na samom početku govor će prvi održati generalni sekretar Antonio Gutereš.

Prethodno je Gutereš u sedištu UN-a držao prijem za šefove delegacija iz celog sveta. Zbog početka Generalne skupštine u Njujorku je primetan veliki broj pripadnika policije, zbog boravka velikog broja delegacija iz celog sveta.

Na Generalnoj debati obratiće se predsednici, premijeri i monarsi iz 145 zemalja. Uvodni govor održaće generalni sekretar UN Antonio Gutereš. Debatu će tradicionalno otvoriti brazilski predsednik Lula da Silva, a prvi put će američki predsednik Džo Bajden biti jedini predstavnik od pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN sa pravom veta, koji će prisustvovati sastanku lično.

U Njujork ne dolazi kineski predsednik Si Đinping, ni predsednik Rusije Vladimir Putin, francuski predsednik Emanuel Makron, kao ni Riši Sunak, koji će biti prvi britanski premijer koji posle 10 godina neće doći na Generalnu skupštinu UN.

(Telegraf.rs)

Video: Vučić sa specijalnim izaslanikom Savezne vlade SR Nemačke za države Zapadnog Balkana

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA