GALUP: Iznad cenzusa samo SNS, DS i SPS!

 
  • 1

SNS trenutno podržava 39 odsto glasača, dok je za DS 22 odsto. Na trećem mestu je SPS za koju bi se odlučilo 14 odsto birača

Pola godine nakon izbora glađani Srbije najveći broj glasova poverili bi Srpskoj naprednoj stranci, pa demokratama i socijalistima, dok nijedna više stranka ne bi uspela da pređe cenzus, ukoliko bi sada bili održani izbori, pokazuje septembarsko ispitivanje javnog mnjenja "Medija Galupa".

SNS trenutno podržava 39 odsto glasača, što je znatno više u poređenju sa rezultatima izbora održanih u maju, dok bi za DS u ovom trenutku glasalo 22 odsto. Na trećem mestu je SPS za koju bi se odlučilo 14 odsto birača.

Sve ostale stranke su u ovom trenutku izvan fokusa građana, tako da nijedna ne bi uspela da pređe cenzus.

To, kako se navodi u izveštaju "Medija Galupa", odražava percepciju o raspodeli i odnosu snaga nakon izbora, ali i na značaj medijske i političke kampanje u približavanju glasačima, posebno pred izbore.

Istraživanje je pokazalo i da će za većinu političara građani dati pre negativno nego pozitivno mišljenje.

Za lidera SNS Aleksandra Vučića i predsednika Srbije Tomislava Nikolića odnosi su gotovo izjednačeni - 44 odsto, odnosno 43 odsto građana ima pretežno ili veoma povoljno mišljenje.

I premijer Ivica Dačić ima više pozitivnih stavova u odnosu na ostale političare, odnosno 38 odsto.

Na drugoj strani, kako pokazuje istraživanje, o lideru LDP Čedomiru Jovanoviću 90 odsto građana ima pretežno ili veoma nepovoljno mišljenje, kao i o ministru finansija i privrede Mlađanu Dinkiću (84 odsto).

Istraživanje se bavilo i pitanjem predstojećih izbora u Demokratskoj stranci. Ono je pokazalo da, kada bi bili u prilici da odlučuju, oko dve trećine (62 odsto glasača DS) za lidera stranke odabralo bi Borisa Tadića. Zamenik DS Dragan Ðilas dobio bi podršku 28 odsto birača demokrata. Samo tri odsto glasača DS ne bi podržalo nijednog od ova dva kandidata.

Istraživanje se bavilo i pitanjem čvrstine podrške, pa su određene tri kategorije - čvrste, kolebljive i potencijalne pristalice DS.

Prema rezultatima istraživanja, Tadića u najvećem broju podržavaju "čvrste" pristalice DS (67 odsto), dok bi Ðilas najviše glasova dobio od kolebljivih glasača (37 odsto).

(I. M. / Tanjug)

Video: Suđenje Miki Aleksiću odloženo zbog njegovog zdravstvenog stanja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nevena

    11. oktobar 2012 | 17:21

    Mislim da narod nikada kao sada nije imao poverenja u predsednika i vladu (mislim na mrvicu poverenja koja je i kao takva nevidjeni uspeh). Nadam se stvarno i najiskrenije da se necemo razocarati jel bi to bio pretezak udarac.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA