≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Američki senator Marfi za Telegraf: Formiranje ZSO ne treba da čeka još godinu dana

Vreme čitanja: oko 2 min.

Američki senator Kris Marfi održao je konferenciju za medije u Ambasadi SAD-a

  • 4

Formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom ne treba da potraje još godinu dana, rekao je američki senator Kris Marfi, odgovarajući na pitanje Telegrafa koji je rok Prištine koja se obavezala da će dozvoliti formiranje ove Zajednice.

- Vreme je ključno, kada imate dogovor morate što pre da ga implementirate. Ovakva zajednica nije nova stvar, o tome se priča skoro deceniju. Srpske vlade su se obavezale po pitanju ovog problema. Smatram da ne bi trebalo dozvoliti da prođe još godinu dana dok se ne formira zajednica koja je u skladu sa kosovskim ustavom. Takođe ne bi trebalo da prođe još godinu dana dok Srbija ne usvoji dokumenta, ispuni svoje obaveze i dozvoli Kosovu da se prijavi za ulazak u institucije. Nisam prava osoba koja treba da govori o vremenskim odrednicama, ali znam da treba brzo da se radi

Kako je naveo, ako se formira ZSO i ako Srbija prihvati kosovske dokumente, teško da će dolaziti do eksalacija zbog stvari poput tablica.

On je dodao i da je bio u "Ribnikaru" i položio cveće, kao i da se nada da će Srbija drugačije odgovoriti na masovne pucnjave od sad.

- Smatram da bi samo određeni ljudi trebalo da imaju pristup oružju, treba pričati o tome izvan zakona i da se prestane sa veličanjem nasilja - poručuje Marfi.

Američki senator Kris Marfi držao je konferenciju za medije u Ambasadi SAD-a, u Beogradu.

Zahvalio se Kristoferu Hilu i timu na dobrodošlici.

- Drago mu je što sam opet u Beogradu, volim da delim iskustva u Beogradu. SAD i Srbija imaju dobar odnos i nastaviće da grade takve odnose. Ekonomsko partnerstvo se pojačava - poručuje Marfi.

Kako je naveo, žele da se Srbija pridruzi SAD i Evropi u sankcijama Rusiji.

- Ono što je Rusija učinila je neprihvatljivo. Odlučili su da targetiraju decu, civile, domove. To se prelilo na ceo svet i pokušaćemo da preduzmemo sve mere da sukob ne eskalira. Poštujem Vučićevu odluku da ne želi da uvede sankcije, ali se nadam da je budućnost Srbije sa EU i da je povezana sa SAD - istakao je.

Zajedno sa kolegom, senatorom Gerijem Petersom iz Mičigena, senator Marfi u poseti je Srbiji od 24. do 26. maja.

Tokom boravka sastaće se sa srpskim zvaničnicima, predstavnicima civilnog društva i poslovnim liderima kako bi razgovarali o aktuelnim političkim i ekonomskim temama, sa ciljem jačanja saradnje Srbije i Sjedinjenih Američkih Država.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vukodlak

    25. maj 2023 | 18:24

    Ovi nisu ovlašćeni da pričaju o ustupcima ,ali zato jesu da nam prete. Ova vlada im je učinila sve ,sledeća samo da prizna Kosovo republiku. Sve su napravili ,uradili ,sproveli , imaju Svoj ustav, oprema njemu uz pomoć Zapada sprovode svoj zakon. Srbiju drže kao taoca ,sa lažima i obećanjima ,o nekakvoj EU. Imaju svoje poimence ,domaće izdajnike Koji će napraviti haos u SRBIJI , i time ćemo biti onemogućeni da bilo šta uradimo po tom pitanju. To je njihov plan ,koji će se izjaloviti. Mnogo mašte mnogo snova ,SRBIJA je ovo NOVA.

  • vukodlak

    25. maj 2023 | 18:11

    Kakvo licemerje. Kada SAD i zemlje kvinte napuste KosovoI vrate ga u sastav SRBIJE , tada možemoDa pričamo o sankcijama.

  • ARS

    25. maj 2023 | 17:50

    Jel ovaj gospodin stvarno misli da mu narod Srbije veruje kao i da Ameri nisu jedini i pravi krivci za ne formiranja srpskih opština ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA