Todić: Nije lako biti Srbin na KiM, udaraju tamo gde najviše boli

 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Todić je kazao da već godinu i po dana postoji militarizacija na severu Kosova

Gradonačelnik Opštine Leposavić u ostavci Zoran Todić kazao je da nije lako biti Srbin na Kosovu i Metohiji, ističući da napadi na decu najviše bole, a da prištinske vlasti baš tu "udaraju".

- Već više od 24 godine Srbi na KiM se svakog dana suočavaju sa teškoćama. Nije lako živeti i biti Srbin na KiM. Više brojimo dane kad nema incidenata, nego kada ih ima - rekao je Todić gostujući na TV Pink.

Podsetio je na poslednji incident u selu Jošanica kada su pretučena dva srpska mladića.

- Presretnuti su od kosovske specijalne jedinice, izbačeni iz auta, a da nisu ni legitimisani, ni privođeni. Specijalci su ih pretukli i posle prebijanja ih pustili - kazao je Todić.

Dodao je da je situacija na KiM nepeta, teška i mučna i da svako ko ima decu zna šta najviše boli.

- Najviše boli kada udare na decu. Pitanje dokle će srpski narod moći ovo da trpi još. Razgovarao sam sa roditeljima pretučenih mladića i video sam očaj i bes. Nema osude, nema reakcije, napadi su svakodnevni, a ovo je samo jedan u nizu incidenata - kazao je Todić.

Podsetio je na prebijanje mladića u Kosovskom pomoravlju i pucanje u leđa na bistričkom mostu samo zato što ljudi nisu stali.

Todić je kazao da već godinu i po dana postoji militarizacija na severu Kosova, i da su izrađene baze specijalnih jedinica policije i uspostavljen punkt na Bistričkoj reci.

- Imamo svakodnevno šikaniranje. Specijalne jedinice ovde vrše rutinske kontrole, patroliraju po selima sa dugim cevima. Razumem da imaju nameru da se izbore protiv kriminalaca i krijumčarenja. Svi mi smo u službi da suzbijemo kriminal. Ali to ne možete koristeći svakodnevno borbena vozila na kojima se nalaze teški mitraljezi na terenu. Na taj način samo šikanirate i vršite represiju - kazao je on.

Ocenio je da je krajnje vreme da se stane na put ovakvom ponašanju Prištine i kosovske policije.

- Bojim se da ne dođemo u situaciju da neko ne uzme pravdu u svoje ruke i proba da zaštiti porodicu sam na neki način koji može da nas odvede u nekom smeru koji nije potreban nikom - istakao je Todić.

Naglasio je da Priština, kako je kazao, "otima srpsku imovinu za izgradnju vojno-policijskih baza".

On je naveo da je sever posebno "problematičan za Prištinu", jer tu postoji jedinstvo srpskog naroda.

- Izgradnja baza za specijalnu jedinicu nema nikakve veze sa sprečavanjem kriumčarenja robe, već samo sa zastrašivanjem srpskog naroda, a usmereno je protiv teritorije gde postoji srpsko jedinstvo - istakao je Todić.

(Telegraf.rs)

Video: Čudni oblaci stoje nad Beogradom, ali prizor je fenomenalan

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA