Drecun povodom sastanka u Briselu: Nije realno očekivati da se stavi potpis, mnogo je nejasnoća

 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 3

Kako je predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju neophodno je i da se razgovara sa Prištinom

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je, povodom sutrašnjeg sastanka u Briselu, da nije realno očekivati da se stavi potpis na bilo šta jer ima mnogo nejasnoća u evropskom predlogu, ali, kako je istakao neophodno je i da se razgovara sa Prištinom.

Na pitanje da li se očekuje da se sutra u Briselu piše istorija Zapadnog Balkana i Evrope, kako najavljuje većina političkih komentatora, Drecun kaže da kad bi tako složen problem, kao što je kosmetski, mogao tako brzo da se reši, kao što bi neki voleli na zapadu, onda bi verovatno i rat u Ukrajini mogao da se završi za jedan dan ili za nedelju dana.

"Ne verujem da je to moguće. Mislim da su zapadni političari namerno stvorili određenu konfuziju kao svojevrsni vid pritiska da se prihvati od obe strane ono što je na stolu. Sada je već jasno da je to po principu - uzmi ili ostavi, da više nema mogućnosti za korekciju, da samo treba dogovoriti, kako oni kažu, korake za implementaciju, ali nikakav dogovor nije postignut i ništa nije potpisano", rekao je Drecun za Tanjug.

On je dodao da je naša strana i o tome je, kako kaže, predsednik Aleksandar Vučić govorio u skupštini, poslala na šest strana obrazloženje zašto ne možemo to da prihvatimo.

"Na osnovu tog obrazloženja nisam primetio, naravno ne znam sve detalje, da je napravljena neka suštinska korekcija u tom francusko-nemačko, odnosno, sad vidimo američko-evropskom planu, da bi on bio prihvatljiv za nas", istakao je Drecun.

Ako smo u skupštini doneli odluku da za nas ne može da bude prihvatljivo ništa što bi značilo članstvo tzv. Kosova u UN ili priznanje lažne države onda ne mogu da razumem kako bi neko mogao da kaže, evo sad će to biti implementirano, dodao je on.

Smatra da su neregularni uslovi za bilo kakve pregovore i da ovako ne može da se postigne rešenje za težak problem koje bi bilo dugoročno održivo i prihvatljvio za obe strane.

"Nije realno očekivati da se stavi potpis na bilo šta", podvukao je Drecun.

Podseća da zapadne diplomate tvrde da su i predsednik Vučić i Aljbin Kurti prihvatili predlog, i da sad treba da stave potpis, međutim, bar što se naše strane tiče, to, kaže Drecun, nije tačno.

"Prihvaćeno je da se razgovara o predlogu, a ne i da se prihvati sadržaj predloga. Mislim da mora mnogo da se razgovara da bi se postigao neki sporazum. Naravno da nam je potreban sporazum sa Prištinom, naravno da treba uvažiti realnost, a realnost je da Albanci neće da žive u Srbiji, hoće svoju državu, a realnost je da je KIM neotuđivi deo naše teritorije, realnost je rezolucija 1244, samoproglašena nezavisnost i to što 80 i nešto država priznaje državu Kosovo, ali sve to mora da bude predmet dogovora", naveo je Drecun.

On kaže da u predloženom sporazumu ne vidi neki dogovor koji bi bio održiv i dugoročan i koji bi rešio problem, dodajući da vidi samo pokušaj da se u aktuelnim geopolitičkim okolnostima nešto ne brzinu reši, da se zatvori jedna krizna priča i da se izbije argument Vladimiru Putinu koji se poziva na kosovski presedan.

"Po meni ima mnogo nejasnoća i dilema, videćemo, ja mislim da će se predsednik Vučić držati onog što je rečeno u skupštini i ako nisu neke suštinske izmene napravljene", rekao je Drecun.

Među nejasnoćama je, kaže, i to što se ne govori o Zajednici srpskih opština već o samoupravi Srba.

"Naš uslov je ZSO pa onda nastavak razgovora, ali ne smemo da upadnemo u zamku. Treba razgovarati, ali ostati čvrsto pri svojim stavovima, a mislim da će i Kurti ostati pri svojim stavovima veoma čvrsto iako je upozoren veoma jasno od SAD", ocenio je Drecun.

Video: Vučić: Svi oni znaju da je suština svega Zajednica srpskih opština

(Telegraf.rs)

Video: Kuma Zejna nastupila na Prajdu: Napravila šou u Manježu, svi joj skandirali "Najbolja!"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    26. februar 2023 | 12:10

    Niko da odgovri kako 12 godina uspesnih pregovora dovede u situaciju uzmi ili ostavi?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA