Dačić: "Nismo očekivali da će Crna Gora priznati Kosovo, ta odluka će uvek opterećivati naše odnose"

 
  • 19

Dačić se u intervjuu osvrnuo i na aktuelnu situaciju na Kosovu i Metohiji

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, rekao je da Srbija nikad nije očekivala da će Crna Gora priznati Kosovo, te da takva odluka opterećuje odnose dve zemlje.

"Mi nismo očekivali ni da će Crna Gora ikad doneti takvu odluku, pa je ipak donela, doduše kada je o tome odlučivala drugačija većina i drugačija vlada. Ali bez obzira na promene, ova odluka je i dalje na snazi. Na Crnoj Gori je da o tome odluči, ali ono što je jasno je da će činjenica da Crna Gora priznaje nezavisnost Kosova i Metohije uvek opterećivati naše odnose, za koje svi mi u Srbiji želimo da su najbliži i neopterećeni nijednim problemom", kaže rekao je Dačić za Adria TV.

Dačić se zatim osvrnuo i na aktuelnu situaciju na Kosovu i Metohiji.

"Predsedniku Vučiću bez sumnje pripada najveća zasluga za deeskalaciju krize na severu Kosova i Metohije, koju je izvala vlast u Prištini i Aljbin Kurti. To je bio izuzetno težak proces, praćen neviđenim pritiscima i ucenama, a sve to u okolnostima gde prištinske trupe sa dugim ciljevima mogu svakog časa da napadnu naše sunarodnike na severu Kosova i Metohije, da ih proteraju i da oružjem zauzmu to područje. To je bio cilj Prištine. Zahvaljujući ogromnom naporu, pre svega predsednika Vučića, Srbija je odnela pobedu, naš narod je zaštićen i to je najvažnije", poručuje Dačić.

Na pitanje šta očekuje u 2023. godini, po pitanju odnosa Srbije i Crne Gore i regiona uopšte, Dačič kaže da je odnos sa komšijama jedan od najvećih prioriteta srpske spoljne politike.

"Mi nemamo nikog bližeg od naših direktnih suseda, pri čemu veliki broj naših sunarodnika živi u zemljama regiona i mi želimo da njihov status i položaj ni na koji način ne bude diskriminisan, a nažalost to se još uvek dešava. Želimo da razvijamo ekonomske odnose, jer tržišta u regionu su za našu privredu veoma važna, ali hoćemo i da nastavimo sa programom Otvoreni Balkan, punom snagom. Očekujem i nadam se da će u 2023. ova inicijativa dobiti nove članice iz regiona, zato što je isključivo usmerena na podizanje naših ekonomija, otvaranje tržišta i uklanjanje barijera, a to svima može da donese samo korist", kaže Dačić.

Video: Navikli ste da Dačić uvek peva, ovog puta je uradio nešto potpuno drugačije

(Telegraf.rs)

Video: Promocija knjige "Rok Panteon".

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Slaviša

    1. januar 2023 | 13:30

    Milo bi prodao i ćaću svog za pare, a ne da ne prizna šiptarima Kosovo.

  • Mihajlo

    1. januar 2023 | 13:06

    Narod Crne Gore priznao te nije, Kosovo je srce Srbije 💪🏻💪🏻💪🏻

  • V8

    1. januar 2023 | 13:05

    Ja od nji očekujem još gore od priznanja Kosova, oni se menjaju kad im se ponude pare...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA