Podignuta borbena gotovost pripadnika MUP i Vojske Srbije, Vučić razgovara sa Porfirijem

 
 
 ≫ 

Srbija podigla borbenu gotovost pripadnika MUP i Vojske

Zbog trenutne situacije na KiM u toku je sastanak predsednika Vučića i patrijarha Porfirija koji je pomeren za večeras, iako je prethodno planiran za sutra u podne.

Nakon što kosovska policija na administrativnom prelazu Merdare danas oko 14.30 časova nije pustila automobil sa patrijarhom srpskim Porfirijem da uđe na prostor Kosova, ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić saopštio je da je po naređenju predsednika Srbije Aleksandar Vučića Srbija podigla borbenu gotovost pripadnika MUP Srbije.

Ranije večeras, oglasio se i Predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je na svom Instagram nalogu objavio novi video u kom je prokomentarisao najnovija dešavanja na KiM.  Kako je naveo Srbija će preduzeti sve da sačuva mir i stabilnost uprkos tome što su se Albanci naoružavaju i što su podigli borbenu gotovost.

23:18 Vučić se sastao sa Porfirijem

Kako Novosti nezvanično saznaju, u toku je sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i patrijarha srpskog Porfirija. Sastanak je prethodno planiran za sutra u podne, ali je pomeren zbog novonastale situacije na KiM.

Šef države i prvi po časti u SPC sastali su kako bi razmotrili otvorenu pretnju sukobom našem narodu na Kosovu i Metohiji koju zastupa vlast Aljbina Kurtija.

Kako javlja Tanjug, prema nezvaničnim informacijama, očekuje se da će sastanak trajati dugo.

Očekuje se da predsednik države obavesti prvojerarha o čvrstoj nameri da zaštiti Srbe u južnoj pokrajini.

23:16 Dodik: Pitanje položaja Srba na KiM nije samo pitanje njih samih, već i nas u RS

Pitanje položaja Srba na Kosovu nije samo pitanje njih samih i Srbije, nego je to pitanje i nas u Republici Srpskoj, izjavio je danas predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, prenosi Tanjug.

- Stalno sam u kontaktu sa predsednikom Vučićem oko ovih pitanja, već duži niz dana unazad i upoznat sam sa tim detaljima, odlučnošću i stavu predsednika i državnog rukovodstva Srbije da očuva i podrži naše ljude - rekao je Dodik za Pink.

Prema njegovim rečima, svi koji pokušavaju bilo šta da učine moraju da znaju da je Republika Srpska i njen narod uz predsednika Aleksandra Vučića i uz ljude na KiM.

- Ovde Republika Srpska nije zadovoljna statusom i odnosnom stranaca prema onome što jeste naš status i ako neko misli da je završio ovde posao svakako mora da razume da to apsolutno nije tako, da u tom pogledu mi u Republici Srpskoj budno pratimo način i aroganciju kojom stranci pokušavaju da motivišu (premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina) Kurtija i ostale kako bi na nasilan način udarili na opravdane zahteve i na same Srbe na Kosovu - kazao je Dodik.

On je istakao da Republika Srpska čeka trenutak da bude svima jasno da se ne može verovati strancima.

- Mi ne možemo ovde da prihvatimo njihove intervencije, pogotovo njihovu aroganciju u poslednje vreme koja ide za tim da Republiku Srpsku, bila il ne bila, krive za sve, a time naravno i Srbiju, tako da je apsolutno jasno da Srbija ne može da odustane od nekoliko važnih stvari, a to je pitanje Kosova i Metohije, kao našeg državnog i matičnog pitanja i naravno pitanja odnosa prema Rusiji - dodao je Dodik.

Prema njegovim rečima, Srbija ne želi da uruši vekovno prijateljstvo sa Rusima i zato oni ne mogu da razumeju ni predsednika Srbije, ni Srbe u Repubici Srpskoj, ni Srbe u celini.

- Vidljivo je da Nemačka pokušava da jednom arogantnom politikom drži lekcije i nama, i Srbiji, Srbima u celni - naglasio je Dodik.

On je podsetio na Prvi i Drugi svetski rat i dodao da moramo da se prisetimo svi Hansa Ditriha Genšera, koji je razbio Jugoslaviju tražeći da se naprasno prizna Slovenija i Hrvatska i doprineo uvođenju rata u Bosni i Hercegovini.

- Ako je iko kriv za gradjanski rat u Bosni i Hercegovini to je intervencionistička politika tadašnje Nemačke, a sada vidimo da su se posle (bivše nemačke kancelarke Angele) Merkelove vratili na scenu neki koji svoje neznanje o geopolitici, pa čak i istorijskim pitanjima pokušavaju da nama ovde održe lekcije i o samom Kosovu i u Republici Srpskoj držeći da mi samo treba njih da pratimo i ne dobijemo ništa za to - istako je Dodik.

Prema njegovim rečima, oni ne shvataju da Srbi kao narod nisu nikada ni želeli da nešto dobiju, a izgube svoju slobodu.

- To nikada neće shvatiti zato moramo da budemo zajedno i zato smo mi večeras i svih narednih dana šta god bilo uz predsednika Vučića i rukovodstvo i Srbe na Kosovu i učinićemo sve da im olakšamo njihovu situaciju - rekao je Dodik.

22:38 EU: Odmah vratiti slobodu kretanja, uključujući i za verske vođe

Evropska unija saopštila je večeras da se na Kosovu mora odmah i bezuslovno vratiti i garantovati "potpuna i nesmetana sloboda kretanja svih građana i zajednica, uključujući tu i verske vođe" i traži da "obe strane u potpunosti sprovedu sve svoje obaveze iz dijaloga".

- Evropska unija oštro osuđuje napade na Euleks, Kfor i kosovsku policiju" i poziva na maksimalnu suzdržanost i hitnu akciju da bi se "bezuslovno deeskalirala situacija, što uključuje uzdržavanje od provokativnih radnji, pretnji ili zastrašivanja - saopštila je večeras Nabila Masrali, portparolka za spoljnu politiku EU.

EU navodi da je situacija na severu Kosova i dalje napeta i da se "mora poštovati vladavina prava, a bilo kakav oblik nasilja neće biti tolerisan".

U saopštenju EU "apeluje na predsednika Vučića i premijera Kurtija da lično doprinesu političkom rešenju u cilju smirivanja tenzija i dogovora o daljem putu u interesu stabilnosti, bezbednosti i dobrobiti svih lokalnih zajednica", a EU "aktivno podržava ove napore".

- Očekujemo da se Kosovo i Srbija vrate zalaganju stvaranja ambijenta pogodnog za pomirenje, regionalnu stabilnost i saradnju za dobrobit svojih građana, što uključuje i zaštitu srpskog stanovništva na severu Kosova - saopštila je Masrali.

Masrali ističe da će se napori za postizanje dogovora o uklanjanju barikada na putevima nastaviti bez odlaganja i dodaje da EU "poziva obe strane da se konstruktivno angažuju".

Ona podseća da su visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak u kontaktu sa liderima Kosova i Srbije, kao i sa Euleksom i Kforom i nastavljaju da pažljivo prate stanje na terenu.

22:29 Ministar odbrane: Vojska Srbije je u najvišem stepenu borbene gotovosti

- Predsednik Srbije kao vrhovni komandant je večeras naredio da Vojska Srbije od noćas bude u najvišem stepenu borbene gotovosti odnosno pripravnosti do nivoa upotrebe oružane sile, odnosno oružanog potencijala Vojske Srbije - rekao je Vučević.

Kako je naveo, "to nas podiže na najviši nivo do akcije koji sprovodi Vojska Srbije čuvajući teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i štiteći sve građane Srbije i sprečavajući progrom i teror nad Srbima ma gde žive".

22:14 Popović: Bestidna zabrana patrijarhu Porfiriju da poseti Pećku patrijaršiju

Ministarka pravde Maja Popović, komentarišući najnovije aktivnosti tzv. kosovskih vlasti, navodi da oštro osuđuje najnovije političke poteze Aljbina Kurtija koji ne prestaje da provocira srpski narod na KiM.

- U nizu provokacija posebno je bestidna zabrana patrijarhu Porfiriju da poseti Pećku patrijaršiju. Ovakve aktivnosti tzv. kosovskih vlasti samo potvrđuju već poznatu činjenicu da nema političke volje da se pregovara u miru - navodi Popović.

22:02 Vučić naredio podizanje borbene gotovosti pripadnika MUP Srbije

Shodno naređenju predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića podignuta je borbena gotovost pripadnika MUP Srbije, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije Bratislav Gašić.

- Shodno naređenju predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske i oružanih snaga Srbije Aleksandra Vučića, naložio sam podizanje pune borbene gotovosti svih jedinica MUP-a, Žandarmerije, SAJ-a i Policijske brigade, koliko odmah da se stave pod komandu načelnika generalštaba i posednu položaje predviđene operativnim planom - izjavio je ministar Gašić nakon što je predsednik Vučić naložio da se preduzmu sve mere kako bi se zaštitio srpski narod na Kosovu, a Aljbin Kurti naredio prebacivanje svojih snaga na sever pokrajine, saopšteno je iz MUP.

21:44 Krizni štab Srba sa severa KiM: Nije tačno da napadamo Kfor i Euleks, pozivamo građane na saradnju

Krizni štab srpskog naroda sa severa KiM saopštio je večeras da nije tačno da Srbi napadaju niti Kfor niti Euleks, ističući da su to dezinformacije koje Priština plasira u sklopu hibridnog rata protiv srpskog naroda.

- Odbijanje Kfora i Euleksa da se stave u službu diktatorskog antisrpskog režima Aljbina Kurtija je razlog zašto Kurti nastoji da lažima izmisli napade na ove organizacije - ističe se u saopštenju.

21:34 Dačić: Ako dođe do pogroma, Srbija je spremna da interveniše, ali će učiniti sve da se sačuva mir

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je Srbija uvek spremna da interveniše ukoliko dođe do oružanog napada na Srbe na severu KiM i naglasio da će učinti i uložiti sve da se mir sačuva, piše Tanjug.

- To je jasno bilo i svih ovih nedelja - rekao je Dačić na TV Insajder, na pitanje da li njegova izjava ''da je bezbednosna situacija na KiM analizirana i da su shodno procenjenoj opasnosti i situaciji na terenu, sve jedinice Vojske Srbije koje se nalaze u tom regionu stavljene u stanje pripravnosti za reagovanje u slučaju napada na Srbe sa severa Kosova'', znači da bi Srbija bila spremna da vojno interveniše.

- Sve ćemo uložiti u mir, u nastavak dijaloga, ali ako dođe do fizičkog napada, ubijanja Srba, pogroma, a Kfor ne želi da interveniše i obavlja manadat po Rezoluciji 1244, Srbija će biti prinuđena da to uradi - rekao je Dačić i dodao da je suština da do toga ne dođe i da se Srbija nada da do toga neće doći.

21:09 Vučić: Albanci digli borbenu gotovost, sačuvaćemo mir

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je istakao da će preduzeti sve mere da zaštiti naš narod, posle odluke Prištine da podigne borbenu gotovost.

- Sve dajemo od sebe da sačuuvamo mir i stabilnost. Nažalost, nas nisu hteli da slušaju, ili ih nije mnogo ni interesovalo da nas čuju. Danas je i Patrijarhu srpskom gospodinu Porfiriju zabranjen ulazak na Kosovo i Metohiju. Nikada se to u istoriji nije dogodilo. I baš ih briga. Besmisleno saopštenje, nevažno... Ali će i dalje da govore samo o srpskim barikadama koje su samo znak nezadovoljstva i borbe srpskog naroda da budu svoji na svome i ništa više - naveo je predsednik.

On je dodao da je Srbija u teškoj situaciji ali da će raditi na tome da se sačuva mir i stabilnost i zaštiti srpski narod na Kosovu i Metohiji.

- U skladu sa tim, želim da vas obavestim da smo u teškoj situaciji, ali da ćemo dati sve od sebe i da ćemo brinuti na svaki način kako da sačuvamo mir i stabilnost i ne samo to, kako da zaštitimo naš narod na severu Kosova i Metohije. U skladu sa tim, a posle naoružavanja Albanaca i posle podizanja njihove borbene gotovosti, preduzeću sve mere da zaštitimo naš narod i sačuvamo Srbiju - rekao je Vučić na Instagramu.

Video: Kosovska policija nije dozvolila patrijarhu Porfiriju da uđe na Kosovo: Vratio se u Kuršumliju

(Telegraf.rs)

Video: Kuma Zejna nastupila na Prajdu: Napravila šou u Manježu, svi joj skandirali "Najbolja!"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bobi

    26. decembar 2022 | 23:50

    Sve je ovo obična pretstava i da se narod zaplaši i da zaboravi na poskupljenja i tešku ekonomsku situaciju i inflaciju i nova poskupljenja struje i itd a da ne pričam o ovom dešavanju iz Pirota i itd ,da se skrene pažnja , dovoljno je samo pogledati onu emisiju na ružičastoj televiziji o Kosovu i šta sve pričaju i kakvu paniku prave ,pa to je protiv zakonito...

  • uzduz

    26. decembar 2022 | 22:01

    Ja se samo nadam da nas narod dole ima oruzije kod sebe,jer nam je svima kristalno jasno da druge pomoci nece imati.Vojska samo do crte sme dalje nista..Braco neka vam je Bog u pomoci i neka vas Bog cuva!

  • JO

    26. decembar 2022 | 23:16

    Evo sad je prilika da svi oni koji viču Nedamo Kosovo, odu dole da ga brane. Javite se u dobrovoljačke jedinice.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA