Sastali se Vesić i Hil: Otvoreni Balkan put napretka kojem SAD daju podršku

 
  • 4

Vesić je najavio i početak rada nove avio linije Beograd - Čikago od 17. maja i istakao da Srbija želi više američkih kompanija koje bi radile u našoj zemlji

Inicijativa "Otvoreni Balkan", koju je pokrenuo predsednik Srbije Aleksandar Vučić, odlična je ideja, koja će doneti napredak ovom regionu, i to je put saradnje kojim treba ići, istakli su danas u razgovoru ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil.

Vesić je ukazao da je povezivanje Srbije, Severne Makedonije i Albanije, kroz tu inicijativu, dobro za sve tri zemlje i obavestio ambasadora Hila da se u narednom periodu očekuju nove dobre vesti iz oblasti saobraćaja kojima se olakšavaju i ukidaju procedure koje su postojale između tri sada savezničke zemlje.

Takođe, podsetio je da se radi na tome da građani između ove tri zemlje mogu slobodno da putuju samo sa ličnim kartama kao i da rade u svakoj od ovih zemalja kao i da su već uprošćene fito - sanitarne procedure na granicama.

"Kao jedinstveno tržište zanimljiviji smo i stranim investitorima za njihova ulaganja”, naglasio je ministar Vesić i dodao da je taj proces zasnovan na istim principima kao i EU - jedinstveno tržište, sloboda kretanja ljudi, roba, usluga i kapitala".

"Ukoliko pitate ljude u Severnoj Makedoniji, Srbija je najpopularnija zemlja. U Albaniji, Srbija nije najpopularnija ali je svakako popularnija sada nego pre, kao i Albanija u Srbiji. Zato je ova ideja dobra za sve tri zemlje", rekao je Vesić i izrazio nadu da će se i Crna Gora i BiH priključiti ovoj regionalnoj inicijativi.

Ambasador Hil je napomenuo da je “Otvoreni Balkan” neophodan proces, koji nije nikakva konkurencija Berliskom procesu, niti vidi problem u toj vrsti saradnje.

"Ne postoje nikakve instrukcije o davanju podrške. Mislim da je to odlična ideja, i ne vidim šta je loše u podršci toj inicijativi", rekao je američki ambasador.

Hil je rekao i da je “Otvoreni Balkan” put kojim treba ići i da je potrebno više sličnih inicijativa.

"Oni koji kažu da ’Otvoreni Balkan’ nije inkluzivan - nisu u pravu. To je apsolutno inkluzivna inicijativa. Možete da napravite ogroman napredak", rekao je Hil.

Ministar i ambasador su razgovarali i o izgradnji Moravskog koridora, na kojem radove izvodi američka kompanija “Behtel”.

Vesić je ukazao da radovi dobro napreduju i da će posao biti završen početkom 2025.godine, i podsetio da će deonica duga 112 kilometara, od niškog autoputa do Čačka povezati pola miliona ljudi.

Dodao je i da se u nastavku brze pruge Beograd – Novi Sad, sada radi na deonici od Novog Sada do Subotice, kao i da se očekuje potpisivanje sporazuma sa EU o izgranji brze pruge Beograd – Niš, čija je vrednost oko 2,7 milijardi evra, te podsetio da se gradi i autoput ka Crnoj Gori i obnavlja pruga Beograd – Bar.

Ambasador SAD ukazao je da je izgradnja puteva jedna od najvažnijih stvari za građane, kako bi ostajali da žive u svojim mestima, ali i da je od predstavnika brojnih kompanija čuo da upravo izgradnja dobre putne infrastrukture presudno utiče na dalje investicije, i olakšava im poslovanje.

Vesić je najavio i početak rada nove avio linije Beograd - Čikago od 17. maja i istakao da Srbija želi više američkih kompanija koje bi radile u našoj zemlji.

(Telegraf.rs)

Video: Otvoren Sajam pirotskog sira i kačkavalja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihajlo

    9. decembar 2022 | 18:04

    Sa takvim prijateljima ne trebaju nam neprijatelji.

  • Marina

    9. decembar 2022 | 18:03

    Otvorenim balkanom žele da nekako ublaže loš briselski sporazum. A otvorenim balkanom kakav je sad državljani Srbije ništa ne dobijaju.

  • Super Brundo

    8. decembar 2022 | 19:09

    Cim oni nesto podrzavaju znajte da je to lose po nas.Za rezim je dobro jer uvoze jeftinu radnu snagu iz Albanije.Pun Novi Pazar gradjevinskih radnika iz Albanije koji uzimaju hleb domacim gradjevinskim radnicima.To je samo jedan primer.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA