≫ 

Srpska lista: Kurti prekršio Ustav imenovanjem Nenada Rašića, Petković: On je njegova marioneta

Ovo protivustavno imenovanje Nenada Rašića je plod delovanja Aljbina Kurtija da uz sebe ima lojalne Srbe kojima će lični interes biti ispred nacionalnog, a koji nemaju nikakvu podršku srpskog naroda na Кosovu i Metohiji

  • 2
Nenad Rašić Foto: Medija centar Beograd

Srpska lista saopštila je da je protivustavnom odlukom da imenuje Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak u Vladi u Prištini, bez saglasnosti srpskih poslanika najbolji je primer autokratskog, diktatorskog, neustavnog, nezakonitog, i antisrpskog delovanja Aljbina Kurtija.

"Nakon kontinuiranog kršenja Briselskog sporazuma, Aljbin Кurti je još jednom pokazao da ne poštuje čak ni pravne akte Prištine ako su u interesu srpskog naroda. Кonkretno ovim imenovanjem Aljbin Кurti je prekršio član 96, stav 5 Ustava koji kaže da se za imenovanje ministra iz reda srpskog naroda, a koji nije poslanik, mora tražiti saglasnost većine srpskih poslanika, što Aljbin Кurti nije učinio, niti Rašić ima podršku naših poslanika", navodi se u saopštenju Srpske liste.

Dodaje se  da ovo protivustavno imenovanje Nenada Rašića je plod delovanja Aljbina Kurtija da uz sebe ima lojalne Srbe kojima će lični interes biti ispred nacionalnog, a koji nemaju nikakvu podršku srpskog naroda na Кosovu i Metohiji.

"Protiv ovog očiglednog diktatorskog poteza Aljbina Kurtija poslanici Srpske liste će podneti žalbu Ustavnom sudu, koji će bez ikakvog odugovlačenja morati da potvrdi da se radi o kršenju ustava i kršenju prava srpskog naroda. Ovim se pokazalo koliko je bilo strateški važno da se verifikuju mandati poslanika Srpske liste u Skupštini u Prištini, i ne dozvoli da umesto Srpske liste neki Кurtijevi Srbi dođu u poziciju da odlučuju o interesima srpskog naroda".

Petković: Nenad Rašić Kurtijeva marioneta

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković itjavio je da je imenovanjem Rašića, Kurti je brutalno prekršio sopstveni takozvani ustav i još jednom pogazio prava srpskog naroda na Кosovu i Metohiji.

"Кurtijeva marioneta Nenad Rašić zajedno sa Radom Trajković ne predstavlja srpski narod na Кosovu i Metohiji, za njega Srbi nisu glasali na poslednjim izborima, već predstavlja Aljbina Кurtija i njegovu militantnu politiku prema svemu srpskom na КiM. To pokazuju i rezultati sa poslednjih izbora na КiM na kojima je lista koju je kreirao Rašić osvojila 0,173 odsto glasova, za razliku od Srpske liste za koju je glasalo skoro 96 odsto srpskog naroda.

Čak i unutrašnji tzv. najviši pravni akt Prištine u članu 96, stav 5. predviđa da izbor ministra privremenih institucija samouprave mora imati podršku većine poslanika srpske zajednice, u ovom slučaju Srpske liste, a takvu podršku Кurti nikada ne bi dobio od poslanika Srpske liste za izbor svoje marionete na ministarsko mesto.", navodi Petković i dodaje:

"Izbor Rašića najveći je dokaz onoga na šta sve vreme upozoravamo, da na КiM postoje Кurtijevi Srbi koji su spremni na sve zarad ličnog interesa i dila sa Prištinom. Zbog toga Srpska lista, kao bedem ostanka i opstanka srpskog naroda na ovim prostorima jedina ima podršku zvaničnog Beograda i svoje države i nikada neće služiti vlastima u Prištini i Aljbinu Кurtiju, već jedino svom narodu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragoslav

    1. decembar 2022 | 13:29

    Pa zar nisu ovi dali ostavku ovaj je izdajnik srpski, a ovaj što je podneo ostavku nije, šta se sad ljutite kad ste dobili Ordenje. Bolje orden nego ministar. E moji nesrećnici.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA