Viktor Orban: Ključna zemlja za evropsku bezbednost je Srbija, jer ako ona brani svoje granice, brani celu EU

 
 ≫ 
  • 31

Prethodno su trojica lidera održala sastanak, nakon čega je održan i plenarni sastanak delegacija Srbije, Mađarske i Austrije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Mađarske Viktor Orban i austrijski kancelar Karl Nehamer potpisali su danas u Beogradu Memorandum o razumevanju tri zemlje za jačanju trilateralne saradnje u oblasti efikasne borbe protiv ilegalnih migracija.

Vučić na na početku poželeo gostima dobrodošlicu u Srbiju i naglasio da je velika privilegija da imamo takve prijatelje pored sebe.

- Potpisali smo važan memorandum i počinjemo sa velikom akcijom pre Nove godine. Broj ilegalnih migrenata je udvostručen u odnosu na prošlu godinu. Nekoliko koraka smo već preduzeli. Pored Tunisa moraćemo da imamo bezvizni režim sa još dve zemlje - rekao je Vučić i dodao da je broj ilegalnih migranata uvećan za 121 odsto i da migranti najviše dolaze iz Severne Makedonija (51 odsto) i iz Bugarske (32 odsto).

Vučić je dodao da će na granici sa Severnom Makedonijom ubuduće biti angažovan veći broj policajaca sa sofisticiranom opremom.

- Želimo da odbrambenu granicu pomerimo na jug jer tako čuvamo Evropu i svoju zemlju. Ne želimo da budemo parking za migrante - rekao je Vučić i dodao da je postignut i dogovor o readmisiji i da će se ti troškovi ubuduće deliti na fer način.

Nehamer: Vučić nije ostavio Austriju na cedilu

Nehamer se najpre zahvalio predsedniku Vučiću na gostoprimstvu i saradnji

- Austrija, Mađarska i Srbija su osnovale partnerstvo kada je reč o borbi protiv nelegalnih migranata i organizovanog kriminala - rekao je Nehamer.

Istakao je da su pojedinačne države EU sada primorane da pronalaze nove vidove saradnje van onih koji već postoje u EU, jer ono što Evropa trenutno primenjuje nije dovoljno.

- Želim da se zahvalim Srbiji i Vučiću na tome što se založio da azilanstki turizam bude okončan. Vučić je ozbiljno shvatio brige Austrije, nije ostavio Austriju na cedilu, i to je zaista veoma važno i meni kao kancelaru i Austrijancima - istakao je Nehamer.

Viktor Orban o migrantima

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da se nalazi u specifičnoj situaciji sa pritiskom sa dve strane.

- S jedne strane nam je Ukrajina, a iz Srbije imamo pritisak u vidu migranata - rekao je Orban.

On je izjavio saučešće građanima Poljske i rekao "da smo svi u opasnosti, jer se u našem komšiluku odvija rat".

- Kada si u opasnosti ti, tvoja zemlja i tvoja ekonomija, tu opasnost moraš da eliminišeš. Mi želimo mir i želimo da se razgovara o miru - dodao je.

On je rekao da Mađari i Srbi "dele sudbinu" i međusobno se ispomažu, istakavši da to nije pitanje politike, već pitanje opstanka.

- Treba da sarađujemo da bismo izbegli sudbinu koju delimo i zahvaljujem se Vučiću zato što je istorijski najbolji partner Mašarske - istakao je.

Objasnio je da je osujećeno 250.000 ilegalnih prelazaka granice jer krijumčari ljudi sada imaju i oružje i koriste ga protiv službenika granične policije.

- Ovaj susret je važan za ceo Balkan jer ceo Balkan pati od migranata. Dugo vodim rat protiv ilegalne imigracije i verujem u samo jedan metod - migracija ne treba da se pospešuje, već da se sprečava. Migranti neće ući u zemlju samo ako su uvereni da ne mogu da pređu granicu. Ako su uvernei da mogu, onda će to i učiniti. Treba da pojasnimo da preko naše granice nema prelaska, da nema usmeravanja migracije - dodao je Orban.

Premijer Mađarske istakao je da je potpuno jasno da bezbednost Evrope danas zavisi od Srbije, koja je ključna zemlja evropske bezbednosti.

- Ako Srbija brani svoje granice, brani i celu Evropsku uniju i zato smo jako zahvalni, to je u interesu cele evrope. Bilo bi lakše da se branimo od migracije ako bi Srbija bila unutar EU i ako bi ovo bila trilateralna saradnja unutar EU. Dok se ne omogući punopravno članstvo Srbiji jedini cilj može da nam bude da granicu odbrane od migracije spustimo što južnije. Mađarska će da obezbedi tehničku opremu - rekao je.

Odgovarajući na pitanje novinara kada će Srbija da uđe u Evropsku uniju, Orban je odgovorio da bi Srbija "juče trebalo da bude u EU".

- Onda bismo danas bili u mnogo lakšoj situaciji. Mađarska ne može da prelomi ovo pitanje u EU, ali možemo da stvaramo koaliciju koja će podržati prošitenje. Parlamentarni izbori u EU biće održani 2024. godine, a u drugoj polovini te godine Mađarska će predsedavati Evropskom unijom. Budite uvereni da ćemo da učinimo sve da se taj proces što pre završi - rekao je Orban.

Dokument je potpisan u Predsedništvu Srbije, u okviru drugog trilateralnog samita tri zemlje.

Prethodno su trojica lidera održala sastanak, nakon čega je održan i plenarni sastanak delegacija Srbije, Mađarske i Austrije.

Nakon potpisivanja memoranduma, lideri tri zemlje obratili su se na zajedničkoj konferenciji za medije.

Pre toga, oni su posmatrali danas sa terase zgrade Predsedništva Beograd na vodi.

"Ponosan da prijateljima Viktoru Orbanu i Karlu Nehameru pokažem Beograd na vodi, projekat koji je pozicionirao naš grad na mapu prestižnih evropskih lokacija i pokrenuo građevinsku industriju", napisao je Vučić na Instagram profilu "budućnostsrbijeav".

Uz objavu su postavljene i fotografije trojice lidera.

Vučić je danas domaćin drugog trilateralnog Samita Mađarske, Srbije i Austrije o ilegalnim migracijama.

Prvi trilateralni samit Mađarske, Austrije i Srbije organizovan je 3. oktobra u Budimpešti, kada je Vučić najavio da će Srbija do kraja godine u velikoj meri uskladiti viznu politiku sa EU, što je bio rezultat dogovora trojice lidera.

(Telegraf.rs)

Video: Godišnjica rođenja Nadežde Petrović obeležena putem specijalne projekcije na Kuli Beograd

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rade

    16. novembar 2022 | 16:31

    Migranti ulaze u Srbiju kad i kako hoće!!! Čuva li neko naše granice to nam reci pusti ti BG na vodi pa to i nije naš projekat.

  • Pavke🇷🇸

    16. novembar 2022 | 16:52

    Ne potpisuj ništa više !!! Vidiš da je narodu dosta !!!

  • Super Brundo

    16. novembar 2022 | 16:33

    E tako to radi prava nezavisna drzava.Prvo po nalogu EU primi migrante a onda ih silom zadrzi kod sebe takodje po nalogu EU.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA