Vučić: Brine ponašanje Prištine, čeka nas veoma komplikovana situacija

 
 ≫ 
  • 4

Predsednik Srbije obratio se iz Pariza

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji boravi u dvodnevnoj poseti Francuskoj, obratio se danas iz Pariza rekao da je razgovorao sa visokim predstavnikom za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Žozepom Boreljom i izaslanikom Unije za dijalog Miroslavom Lajčakom.

Vučić je istakao da sledi veoma komplikovana situacija na KiM.

"Čeka nas veoma komplikovana situacija posle 21. novembra, kad Albanci misle da naplaćuju kazne protivpravno i u suprotnosti sa Briselskim sporazumom. Ne vidim način da se dođe do kompromisnog rešenja jer Priština odbija da se ponaša racionalno i sa međunarodnim pravom. To naravno brine", rekao je Vučić.

On je istakao da je loša vest ono što Kurti pokušava da uradi, a to je da suštinski i de facto protera Srbe sa njihovih ognjišta.

Upitan šta su rekli evropski predstavnici o celoj ovoj situaciji, predsednik je rekao da će ministri spoljnih poslova u ponedeljak održati sastanak, ali da je on veoma skeptičan.

"Velika Britanija nije deo EU, ali Nemačka jeste i Priština ima podršku Nemaca za svaki potez. Oni mogu da uslove Prištinu vizama, članstvom u SAvetu Evrope ali je jasno da neće. I baš ih briga što izazivaju skandale svojim jednostranim potezima. To je njihovo čedo. Nema tu više tajni. Nemci su ti koji im pružaju podršku za sve protivpravne akte u EU, a van EU to je Velika Britanija", rekao je Vučić.

On je dodao i da su mu Borelj i Lajčak govorili o razgovoru sa Kurtijem i da nisu bili ni malo optimistični.

Predsednik je iz Pariza čestitao praznik građanima Srbije.

- Junaštvo srpskog naroda jeste za poštovanje - rekao je Vučić.

Vučić je komentarisao i hapšenje kriminalne grupe danas u Srbiji.

"Ne znam sve detalje, ali znam da imaju ne samo kroz svedočenja nekog od zaštićenih svedoka, već mislim da je to kombinovano sa onim što je dobijeno preko Sky aplikacije kao jasni dokazi. Ti ljudi su uglavnom vezani za pripreme i pokušaje ubistava i najteže poslove sa narkoticima. Za neka od tih lica znam da je reč o ubicama koje su sladostrasno želele, neki moju a neki smrt moje dece i neke druge ljude su stavljali na listu. Sad za to imamo i dokaze", rekao je Vučić i dodao da nije njegova bezbednost ugrožena.

"Nije moja ugrožena, nego bezbednost naroda na Kosovu i Metohiji", rekao je Vučić.

Predsednik je poručio da Srbija neće da se odrekne ni jednog dela svoje teritorije, kao što to neće ni jedna druga zemlja, niti će da se odrekne međunarodnog javnog prava.

"Ali to ne znači da treba da ratujemo, već da sednemo da razgovaramo. Da čujemo i šta drugi misle, pa da pokušamo da pronađemo kompromisno rešenje, a dok ne nađemo kompromisno rešenje da se ne sukobljavamo", rekao je Vučić.

Na molbu novinara da prokomentariše tvrdnje Prištine da će se tenzije smiriti ako Srbija prizna Kosovo, Vučić je odgovorio da je lako tuđim teritorijama trgovati i ponašati se kao da ne postoji Povelja UN i Rezolucija 1244.

"Zamislite kako ne bi bilo tenzija da se Amerika odrekne Vašingtona, Njujorka, Los Anđelosa, Rusija Moskve ili Sankt Petersburga, Ukrajina Kijeva ili Harkova, a Srbija tek tako treba da se odrekne nečega. Velika Britanija neće da se odrekne Škotske, Velsa ili Severne Irske. Nećemo ni mi da se odreknemo ničega svoga ni međunarodnog javnog prava", poručio je Vučić.

Kako je rekao, nekima u Evropi je problem što postoji Povelja UN i Rezollucija 1244 i sada čekaju da Srbija napravi grešku.

"Čekaju da Srbija napravi grešku kako bi svu krivicu svalili na Srbiju. Ovako će da ćute doveka. Ovaj (Kurti) može da radi šta god mu je volja, kako god hoće i dokle god hoće i nikada ni upozorenje neće dobiti. Ali prvi put kada se dogodi da Srbi odgovore na nasilje Prištine, Srbi će biti krivi i sve prethodno će se zaboraviti", rekao je predsednik Srbije.

On je ponovo podsetio na priču o vozu oslikanom srpskim simbolima koji je trebalo da ode na KiM i kako je rekao, sveopšte hajke u celoj Evropi, posebno u Nemačkoj, o njemu.

Vučić je zapitao šta je bilo problem u tom vozu koji nikada nije stigao ni blizu administrativne linije, a oni su specijalcima, na koje nisu imali pravo upali do administrativne linije da bi sprečili da voz uđe.

"Šest meseci Srbija nije mogla da se odbrani od te kampanje, a niko nije pitao o tome što Priština ulazi na Sever KiM sa specijalcima na koje nemaju pravo, što maltretiraju ljude, to što 10 godina nisu stvorili Zajednicu srpskih opština, to što on (Kurti) smenjuje regionalnog komandanta policije, a nema prava to da uradi, baš ih briga. Ćute i ćutaće. Ajde, baš da vidimo kako će to u ponedeljak izgledati na tom Forin afers komiti", rekao je Vučić.

Predsednik je u svom obraćanju iz Pariza rekao da su održani sastanci i sa više francuskih kompanija.

"Naš odnos napreduje iz godine i godinu", rekao je Vučić.

On je rekao da je bio izuzetno zadovoljan razgovorima sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom.

Vučić je rekao i da je sa mađarskom koleginicom Katalin Novak razgovarao o situaciji na Kosovu, ali i o predstojećoj zimi i gasu.

- Naši odnosi su na istorijskom maksimumu. Imali smo dobar razgovor - rekao je Vučić.

Podsetimo, Vučić se juče sastao sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, a danas sa predsednicom Mađarske Katalin Novak.

(Telegraf.rs)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA