Formirana Vlada Srbije: Prisustvovao i predsednik Vučić

 
 ≫ 
  • 8

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće večeras u Skupštini Srbije polaganju zakletve novih ministara

Nakon što je položila zakletvu pred poslanicima, sa članovima svog kabineta, Ana Brnabić je započela svoj treći mandatar na čelu Vlade Srbije, koja će imati 25 resora i tri ministra bez portfelja.

Narodna skupština je izabrala Vladu Srbije sa 157 glasova za. Polaganjem zakletve počeo je da teče njen mandat. 

Protiv predloga je bilo 68 poslanika, uzdržanih nije bilo, a odsutno 25.

Na ovom linku možete da pročitate i biografije novih ministara.

Predsednica Vlade je Ana Brnabić, a njen zamenik i ministar spoljnih poslova - Ivica Dačić

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane - Miloš Vučević, potpresednik Vlade i ministar finansija - Siniša Mali, ministar spoljne i unutrašnje trgovine - Tomislav Momirović, ministar privrede - Rade Basta, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - Jelena Tanasković, ministar zaštite životne sredine - Irena Vujović, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture - Goran Vesić, ministar rudarstva i energetike - Dubravka Negre, ministar pravde - Maja Popović, minsitar državne uprave i lokalne samouprave - Aleksandar Martinović, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog - Tomislav Žigmanov, lider hrvatske nacionalne zajednice, ministar unutrašnjih poslova - Bratislav Gašić, ministar za evropske integracije - Tanja Miščević, ministar prosvete - Branko Ružić, ministar za inovacije, nauku i tehnološki razvoj - Jelena Begović, ministar zdravlja - Danica Grujičić, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja - Nikola Selaković, ministar za brigu o porodici i demografiju - Darija Kisić, ministar za turizam i omladinu - Husein Memić, ministar sporta - Zoran Gajić, ministar kulture - Maja Gojković, ministar za brigu o selu - Milan Krkobabić.

Rasprava o predlogu nove Vlade u Skupštini je okončana, nakon čega je usledilo glasanje. Većinom glasova poslanika odlučeno je da se o izboru Vlade poslanici izjašnjavaju javno - prozivkom.

- U sali je prisutno 208 narodnih poslanika, dakle većina narodnih poslanika tako da glasanje može da počne. Predlažem da Narodna skupština glasa javno prozivkom narodnih poslanika - rekao je predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić, prenosi Blic.

Nova Vlada Srbije ima 28 ministara, od kojih su trojica bez portfelja.

Brnabić: Srbija mora da ima isključivo prosrpsku vladu

Kako je navela premijerka Ana Brnabić, u ovako teškim vremenima Srbija mora da ima samo i isključivo prosrpsku vladu koja će raditi samo u interesu građana Srbije.

- Moramo da imamo vladu u kojoj neće biti disonantnih tonova, već će svi ministri raditi kao deo tima koji će dati sve od sebe ne da preživimo, već da nastavimo naš rast i razvoj - kazala je.

Kada je reč o kontinuitetu, Brnabić ističe da je potreban zbog rasta koji se beleži od 2013. godine.

Ističe da je ova vlast duplirala sve i poručuje da je kontinuitet potreban i u čuvanju Srbije koja samostalno odlučuje o svojim pitanjima.

- Potreban nam je kontinuitet za nezavisnost o svim pitanjima unutrašnje i spoljne poslove, koja brani svoje stavove u skladu sa interesima svojih građana i međunarodnim pravom. Mi moramo da nađemo način i prostor da ispunimo glavno obećanje koje smo dali u predizbornoj kampanji, da do 2026. godine prosečna plata bude 1.000 evra, a penzija 500 evra i ovaj tim će se boriti za to svakog trenutka, svakog dana - kazala je mandatarka.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće večeras u Skupštini Srbije polaganju zakletve novih ministara, potvrđeno je Blicu.

Podsetimo, posebna sednica Skupštine Srbije na kojoj je raspravljano o novoj vladi počela je juče, a nakon izlaganja ekspozea, mandatarka Ana Brnabić odgovarala je na primedbe opozicionih poslanika, ali i na primedbe o samom ekspozeu koji je premijerka iznela juče.

(Telegraf.rs)

Video: Gde su sahranjena ova 2 srpska velikana? Beograđani u "zbunu"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Šumadija

    26. oktobar 2022 | 19:30

    Deo gradjana je dobio novu vladu,većina nije jer je Protiv iste.

  • Koja vlada čega kome?

    26. oktobar 2022 | 19:58

    Hleb 100 dinara...

  • Bobi

    26. oktobar 2022 | 19:45

    Stara vlada,sa nekim novim promenama i ništa novo i ništa bolje za obične građane...nama treba sezonska vlada svake godine...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA