Vučić o situaciji sa ruskom naftom: "Sebe izuzeli, a nas napadaju! Srbija neće biti izolavana"

 
 ≫ 
  • 2

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da je to što radi EU licemerno, pošto su Hrvatska i druge zemlje sebe izuzele iz sankcija odnosno zabrane uvoza ruske nafte, dok Srbiju nisu zato što joj zameraju što nije uvela sankcije Rusiji

Vučić je, odgovarajući na pitanje šta mozemo očekivati na zimu ako Brisel ne promeni stav o izuzeću Srbije za uvoz ruske nafte, rekao da pravo licemerje da evrposke zemlje razgovaraju da se pomogne zemljama koje su ugrožene i koliko će EU da izvođi novca i onda odmažu Srbiji.

- Pa što da izdvajate kada ste mogli nas da ostavite na miru da manje para potrošimo pa ne morate da nam dajate pare. Ne razumem smisao, to je najveće licemerje, što oni koji nam drže pridike o sankcijama su sebe izuzeli iz sankcija. Hrvatskoj je potrebno vakum gasno ulje, oni su sebe izuzeli i to kupuju od Rusa, a nama ne daju da to isto uradimo, a oni su uveli sve sankcije Rusiji a mi nismo. Gde je logika, ko ste vi da odlučujete o tome šta će Srbija da radi - poručio je Aleksandar Vučić.

Takođe, ističe da nije glup da poveruje kada kažu da je za to da se Srbima ne izuzme glasala Mađarska.

- Dovoljno je da jedan kaže da nije saglasan sa tim i nema konsenzusa za promenu odluke, jer je stara odluka bila ta da mi ne budemo izuzeti, EK došla sa predlogom da budemo izuzeti i pojavi se jedan i još dve zemlje podrže i vidi se da nema konsenzusa i nema šta drugi da glasaju, već samo za celinu dokumenta. To su priče da je i Mađarska glasala za to, ona nam je iskreni prijatljh i na panelu u Pragu rekla da je protiv toga, kao i Bugarska i Grčka i Albanija, koja nije clanica EU. Rekla je i EK - ali znate države članice - naveo je Vučić.

Kako je rekao, možda smo glupi, ali nismo baš mala deca.

- Da možete jednom loptu kroz noge da nam proturite, ali ne možete baš 10 puta, ne ide, naučimo na to - istakao je Vučić.

Istakao je da građani ne moraju da brinu i da ćemo se snaći.

- Biće troškovi veći, ali ono što mene brine jeste da sve što smo radili 10 godina i napravili ozbiljnu zemlju možemo da potrošimo za godinu dana -  rekao je Vučić.

Dodaje da ćemo platiti skuplju naftu ako Brisel ne promenu odluku u vezi sa izuzećem bar naredne dve godine.

- Sve što bismo mogli da koristimo - barže, ima mesto u Rumuniji Černavoda, oni mogu da dovuku naftu dotle i da angažujemo kompletano Jugoslovensko rečno brodastvo (JRB), ali je to mnogo komplikovanije i skuplje, druga su vremena i zato moramo da diverzifikujemo i naftne izvore, ali moramo da gradimo nove naftovode i zato idemo u tu akciju odmah, platićemo skuplje - naveo je Vučić.

Ističe da Srbija drži nisku cenu struje i gasa kako bi spasila privredu.

- Nemačka će biti najača u Evropi posle ovoga iako je sada veliki udar na nju, kao sto će i Amerika biti jaka - rekao je Vučić i dodao da je to zato što Nemačka može da izdvoji veliku pomoć za svoje kompanije.

"Srbija neće biti izlovana"

- Srbija neće dozvoliti samoizolaciju i zato svakodnevno slušam i Anu Brnabić i Nikolu Selakovića i Marka Ðurića i sve druge. Mi to sebi ne možemo da dopustimo i nećemo sebi da dopustimo i nismo blizu toga, tako da uvek ćemo preduzimati mere da bismo tako nešo sprečili - rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara u Palati Srbija.

On je rekao da ova vlast za tazliku od onih koji krikuju ima principe i smatra da je moral važan u politici.

- O kakvom moralu da vam govore oni koji su mene optuživali u martu i febraru da ću 3. aprila da uvedem sankcije Rusiji, a oni neće, a kad su se završili izbori, oni su 3. aprila potrčali u ambasade i govore kako treba uvesti sankcije Rusiji -  rekao je Vučić.

Video: Vučić o Kosovu i Metohiji: Naša pozicija postaje sve komplikovanija

(Telegraf.rs)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vallis aurea

    8. oktobar 2022 | 14:14

    Šuplje priče, samo vam maže oči. I ako se naprave svi ti cijevovodi opet Srbija neće moči uvoziti jeftinu rusku naftu ako ostanu sankcije. A sve do tad bude Srbija kupovala naftu preko JANAF-a jer druga mogučnost ne postoji. Vlada Srbije mora jednu stvar da shvati, EU odlučuje, Hrvatska je dio te EU i ima punopravni glas, Srbija nije dio EU i nema nikakvo pravo ni glasa ni odluke. To je Vučiću i te kako jasno, pa izokreče, izvija i manipulira koliko god može, samo da ostane na vlasti, i ako je njegov ekonomski plan totalni dezaster i na kraju če ispaštati najviše obični građani Srbije!

  • Hogar

    8. oktobar 2022 | 14:21

    PA STA CEKAS...VIDIS DA EU NAMA UDARA SANKCIJE A NE RUSIJI....DOSTA JE BILO VISE NJIHOVE DVOLICNOSTI I CINIZMA ....PREKID PREGOVORA SA EU I OSLANJANJE NA KINU ......NEMA STA DA OCEKUJEMO DOBRO OD EU SMIRICE SE KAD NAS TOTALNO UNISTE....ZAR SMO TOLIKI MAZOHISTI..KO HOCE NEK IDE U EU DALEKO MU KUCA BILA....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA