Vučić na zasedanju Generalne skupštine UN u Njujorku: Srdačni susreti sa svetskim liderima

 
 ≫ 
  • 25

Predsednik Vučić se obraća u sredu oko 18 sati po lokalnom vremenu

U Njujorku danas počinje debata svetskih lidera na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, a otvaranju će prisustvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predsednik Vučić se obraća u sredu oko 18 sati po lokalnom vremenu, kao 13. govornik popodnevne sesije, a pre njega govoriće predstavnik Konga i predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski, koji će se obratiti putem video-veze.

Inače, prva koja će govoriti na popodnevnoj sesiji je predsednica Mađarske Katalin Novak, nakon predsednika Vučića, koji je deveti po redu, govoriće princ Albert II od Monaka. Na Generalnoj debati će učestvovati čak 92 predsednika država i kraljeva i 58 predsednika vlada, dok će ostale državne delegacije predstavljati potpredsednici država i vlada i ministri spoljnih poslova.

23.30 Zabrinutost zbog sve većih globalnih izazova

Predsednik Aleksandar Vučić sastao se sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom.

- Ozbiljan i otvoren sastanak sa @antonioguterres tokom kojeg smo podelili zabrinutost sa sve veće globalne izazove sa kojima se svi suočavamo na brojnim poljima. Izrazio sam nedvosmislenu podršku Srbije nastojanjima da se pojača uloga #UN u svetskoj geopolitičkoj areni, kako bi se na scenu u punoj snazi vratili principi na kojima su zasnovane UN.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

22.20 Sastanak sa predsednicom AIPAC

Vučić se u Njujorku sastao sa predsednicom Američko-izraelskog odbora za javne poslove Betsi Korn.

Vučić je istakao da je imao posebnu čast da sa predsednicom Korn razmeni mišljenja o brojnim aspektima saradnje između Srbije i Izraela jer, kako je rekao, naši narodi ne dele samo sličnu tešku prošlost, već su zajednički okrenuti ka boljoj i prosperitetnijoj budućnosti.

- Uvek sa velikim zadovoljstvom razgovaram sa našim prijateljima iz AIPAC i sa ponosom ističem srpsko-jevrejsko tradicionalno prijateljstvo - naveo je Vučić u objavi na Instragramu.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

21.15 Borelj priredio ručak za lidere Zapadnog Balkana

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić na neformalnom ručku za lidere Zapadnog Balkana koji je priredio visoki predstavnik Evropske unije za spolјnu politiku i bezbednost Žozep Borelј.

Još jedna runda važnih razgovora tokom neformalnog ručka čiji je domaćin #josepborrell @europeancommission na marginama #UNGA77. #EU jeste jedan od ključnih i strateških partnera Srbije, ali se i ovom prilikom ponovila tema uvođenja sankcija Ruskoj Federaciji.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

20.50 Srbija nastavlja da se bori

Predsednik Vučić poručio je danas iz sedišta UN u Njujorku da Srbija jača pozicije i da će nastaviti da se bori i poziva na međunarodno pravo.

- Danas sam imao veliki broj sastanaka, a imaću ih i u narednim danima, jer se trudimo da za Srbiju izborimo samo dobro, bez obzira na težinu situacije - naveo je Vučić.

19.30 Vučić sa Nehamerom

Predsednik Vučić sastao se danas sa saveznim kancelarom Austrije Karlom Nehamerom na marginama otvaranja Generalne debate 77. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

- Sa posebnim zadovoljstvom sam se sastao sa Karlom Nehamerom, sa kojim sam razgovarao o glavnim temama zasedanja Generalne skupštine UN i aktuelnim međunarodnim dešavanjima, ali i o regionalnim pitanjima od obostranog interesa - objavio je predsednik Vučić na Instagram nalogu Buducnostsrbijeav.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

18.40 O unapređenju saradnje sa Abazovićem

- Prvi današnji susret sa Dritanom Abazovićem. Nastavljamo kasnije da govorimo o unapređenju saradnje između Srbije i Crne Gore - naveo je Vučić.

17.45 Sa predsednikom Gabona o pitanjima od interesa za obe strane

Vučić se sastao i sa predsednikom Republike Gabon Ali Bongo Ondimbom.

- Saglasili smo se da je potrebno da još više radimo na jačanju političkog dijaloga i ekonomske saradnje, posebno u oblasti energetike, ali i na uzajamnoj pordšci u međunarodnim organizacijama. Dogovorili smo se da intenziviramo razmenu poseta na visokom i najvišem nivou, kako bismo dodatno unapredili bilateralne odnose.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

17.40 Sa predsednikom Gvatemale o proširenju bilateralne saradnje

Predsednik Aleksandar Vučić sastao se sa predsednikom Republike Gvatemale Alehandrom Eduardom Đamatei Falјom.

Razmenili smo mišljenja o gorućim globalnim i regionalnim temama, ali i o proširenju bilateralne saradnje u brojnim oblastima, poput nastavka učešća studenata iz Gvatemale u programu „Svet u Srbiji“, međusobne podrške u međunarodnim organizacijama, kao i sveobuhvatne ekonomske saradnje, navodi se na Instagram profilu Budućnost Srbije.

U tom duhu, sa zadovoljstvom sam prihvatio poziv predsednika Falje da posetim Gvatemalu.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

17.35 Vučić se susreo i sa predsednikom Kipra

Još jednom sam zahvalio predsedniku Nikosu Anastasijadesu na čvrstoj, doslednoj i snažnoj podršci u pogledu teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, kao i našem EU putu.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Sastanak Vučića i Anastasijadesa:

17.00 Ovo je program za utorak

Utorak će biti još jedan važan dan. Predsednik Vučić imaće više važnih sastanaka sa svestkim liderima i oni će ići ovim redom: sastanak sa predsednikom Republike Gvatemale Alehandrom Eduardom Đamatei Faljom, zatim sa predsednikom Gabonske Republike Alijem Bongom Ondinbom, potom sa ministrom inostranih poslova Maldiva Abdulom Šahidom, pa sa saveznim kancelarom Republike Austrije Кarlom Nehamerom.

Popodne predsednika očekuje sastanak sa predsednicom Američko-izraelskog odbora za javne poslove – AIPAC Betsi Кorn, nakon toga sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom, pa sa američkim kongresmenom Erikom Svolvelom i na kraju dana sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

16.30 Predsednik se susreo sa predsednikom Vlade Kraljevine Španije Pedrom Sančezom

Vučić se na otvaranju Generalne debate 77. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija susreo i sa predsednikom Vlade Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim.

 

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

16.15 Vučić sa premijerom Norveške o aktuelnim svetskim temama

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić susreo se sa predsednikom Vlade Kraljevine Norveške Jonasom Garom Storeom.

- Na kratko sam razgovarao sa premijerom Norveške o aktuelnim svetskim temama i tačkama zasedanja. Zahvalio sam na podršci definisanju buduće energetske strategije Srbije i očekujem skori bilateralni susret - naveo je predsednik.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Glavna tema ovogodišnjeg zasedanja Generalne skupštine UN, koja je počela 13. septembra, jeste "Prelomni trenutak: transformativna rešenja za međusobno povezane izazove".

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

16.05 Susret i sa predsednikom vlade Albanije Edijem Ramom

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Za razliku od prethodne godine kada je bio ograničen broj članova delegacija zbog kovid mera, ove godine to nije slučaj, tako da se očekuje da će u kompleksu UN na Ist riveru biti između 2.000 i 3.000 ljudi.

(Telegraf.rs)

Video: Naoružanog čoveka koji im je pretio izvlačio iz plamena da ga spasi: Nikola iz Čačka je pravi heroj

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gavrilo

    20. septembar 2022 | 16:46

    Od Subote svaka tvoja priča je nebitna kao i ti , tvoja reč ima težinu kao i zrno graška predsedniče

  • Србин

    20. septembar 2022 | 16:34

    Македонац и албанац светски лидери🤦‍♂️🙈

  • Čuj ovoga

    20. septembar 2022 | 16:41

    Da nije tužno, bilo bi smešno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA