Starović: Na zemljama Kvinte odgovornost da spreče eskalaciju

 
  • 3

Kada smo priterani uza zid i kada nemamo više izbora jedino što ostaje da branimo sigunost i živote naših sunarodnika - naglasio je Starović.

Beograd će insistirati na kompromisnom rešenju, kako bi se sačuvali mir i stabilnost, ali Aljbin Kurti svojim ponašanjem kao da želi da izazove eskalaciju, kaže državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović i poručuje da je sada na zemljama Kvinte velika odgovornost da eskalaciju spreče.

- Najvažnija poruka koju je srpska javnost mogla da čuje od predsednika Aleksandra Vučića je da će Srbija insistirati na kompromisnom rešenju, kako bismo uspeli da sačuvamo mir i stabilnost, koji su za nas dragoceni, jer su građani itekako svesni cinjenice da ukoliko bi mir i stabilnost bili narušeni, imamo mnogo toga da izgubimo - rekao je Starović za Tanjug govoreći o situaciji na KiM posle neuspele runde dijaloga u Briselu.

Nažalost, ističe da ne postoji identična percepcjia sa druge strane pregovaračkog stola, pa čak i da da Kurti ne samo da ne mari mnogo o ocuvanju mira i stabilnosti, već imajući u vidu obrazac njegovog ponašanja i sve što čini u prethodnom periodu, kao da želi namerno, svesno, po bilo koju cenu i pod bilo kojim izgovorom da izazove eskalaciju.

To čini, računajući da mu geopolitičke okolnosti idu na ruku i da će na taj način uspeti da realizuje njegove maksimalističke ciljeve, dodao je Starović.

U tom kontekstu, napominje da je veoma važna uloga međunarodne zajednice, pre svega zemalja Kvinte, koje neretko "duvaju u jedra" prištinskoj administraciji, ali i u uloga KFOR-a, koja, podseća, ima dužnost i obavezu da obezbedi sigurnost za sve građane na KiM, a u ovom slučaju, da zaštiti Srbe na severu KiM od pravnog, političkog, pa i fizičkog nasilja koje nad njima sprovodi Priština.

Na pitanje šta će biti 1. septembra, Starović odgovara da je veoma teško govoriti o očekivanjima, a da su nastojanja zvaničnog Beograda i političkih predstavnima Srba sa KiM da se po svaku cenu očuva mir i stabilnost, uz jasnu crvnu liniju - da nećemo dozvoliti pogrom srpskog stanovništa.

Kada smo priterani uza zid i kada nemamo više izbora jedino što ostaje da branimo sigunost i živote naših sunarodnika, naglasio je Starović.

- Bojim se da ne govorimo samo o 1. septembru, jer ako imamo u vidu jasnu nameru Aljbina Kurtija da izazove eskalaciju po svaku cenu, to se može destiti i pre i posle 1. septembra - upozorio je Starović.

Konstatuje i da čak i ako bi se, po najpozitivnijem scenariju, pronašao kompromis za registarske tablice ili lične karte, Kurti bi potražio novi razlog ili izgovor za realizaciju agende jednstranih poteza i izazivanja nasilja.

Na pitanje da li zemlje Kvinte ne mogu ili, pak, ne žele da utiču na Prištinu, Starović navodi da ponašanje Kvinte nije bilo adekvatno u prethodom periodu, iako je verovatno, tačno i da ne stoje sve zemlje Kvinte u potpunosti iza poteza Kurtija, odnosno da nisu inspiratori ili motivatori njehovog delovanja.

- Ali, računica Kurtija je sledeća - da, u slučaju da izazove nasilje, u ovim geopolitičkim okolnostima, zemaljama Kvinte neće biti važno ko je izazvao eskalaciju, kako i zašto, već da će po unapred definisanoj strategiji stati na stranu Prištine, kao svog projekta. Nisam siguran da je ta računica tačna i nadam se da nije. Zato je na zemljama Kvinte velika odgovornost da eskalaciju spreče - rekao je Starović.

Podsetio je da se i 31. jula, kada smo svedočili najozbiljnijoj eskalaciji u poslednjih 11 godina, videlo da je tzv.ambasador SAD u Prištini primorao Kurtija da "stane na loptu" i odloži sprovođenje odluke planirane za 1. avgust.

- Nadam se da će i u narednom periodu, u svemu što nas očekuje, reakcija država Kvinte biti adekvatna, pre svega SAD, za koje se pokazalo da imaju najveći uticaj na Prištinu - rekao je Starović.

(Telegraf.rs)

Video: Pravilna ishrana je osnova zdravlja: U kojim količinama možete koristiti šećer, a da se ne ugojite

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA