Vučić: Do kraja godine da usaglasimo sporazum o slobodnoj trgovini sa Egiptom

Predsednik Egipta dolazi u Srbiju posle 35 godina

  • 10

U zvaničnoj trodnevnoj poseti Srbiji je, posle tri i po decenije, šef egipatske države Abdel Fataha al Sisi.

Ispred Palate "Srbija" predsednik Aleksandar Vučić prirediio je svečani doček za predsednika Abdela Fataha el Sisija, a potom je usledio sastanak dvojice državnika.

Tokom posete razgovaralo se o jačanju saradnje, investicijama i trgovini između dve zemlje, koje neguju prijateljske odnose još od vremena osnivanja Pokreta nesvrstanih.

Održan je plenarni sastanak delegacija Srbije i Egipta, a zatim je predsednik Vučić uručio odlikovanje predsedniku Egipta.

Poseta predsednika Egipta Abdela Fataha al Sisija veoma je važna za Srbiju, budući da se radi o centralnoj državi u arapskom svetu, ukazao je danas državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović, dodajući da odnose dve države krasi duboko istorijsko prijateljstvo.

Starović je precizirao da će u okviru posete predsednika al Sisija, biti potnisano čak 13 sporazuma i deklaracija iz različitih oblasti, kao i da je deo programa posete važan ekonomski forum, koji će okupiti više od 130 kompanija iz Egipta i Srbije.

Na Aerodromu "Nikola Tesla" juče je priređen doček na crvenom tepihu, uz postrojenu Gardu Vojske Srbije. Avion iz Egipta dopratilo je šest "migova-29", a El Sisiju je dobrodošlicu poželeo predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Potpisana Deklaracija o uspostavljanju strateškog partnerstva

Predsednici Srbije Aleksandar Vučić i Egipta Abdel fatah al Sisi, potpisali su danas Zajedničku deklaraciju o uspostavljanju strateškog partnerstva između Republike Srbije i Arapske Republike Egipat.

U prisustvu dvojice predsednika, potpisano je još 12 sporazuma o saradnji, među kojima i program saradnje između Vlade Srbije i Vlade Egipta koji su potpisali prvi potpredsednik Vlade Srbije Branko Ružić i egipatski ministar spoljnih poslova Samih Šukri.

Ružić i Šukri potpisali su i Izvršni program u oblasti obrazovanja između dve vlade.

11.20 Vučić uručio Orden predsedniku Egipta

Predsednik Aleksandar Vučić uručio je Orden Republike Srbije na lenti predsedniku Egipta Abdelu Fatahu al Sisiju.

Al Sisi je odlikovan za izuzetne zasluge u razvijanju prijateljskih odnosa između Republike Srbije i Arapske Republike Egipat.

Egipatski predsednik boravi u Srbiji u trodnevnoj zvaničnoj poseti, i to 35 godina nakon što je Hosni Mubarak, posetio našu zemlju 1987. godine.

U okviru posete egipatskog predsednika biće potpisani i sporazumi o saradnji, a od ove posete se očekuje da doprinese velikom proboju u bilateralnim odnosima i trgovini između dve zemlje.

11.30 Vučić: Poseta ima istorijski karakter

Predsednik je rekao da poseta ima istorijski karakter, ocenjujući da će obnova saradnje i produbljivanje odnosa doneti mnogo toga dobrog.

- Razgovori  su pružili impuls u daljem razvoju odnosa - rekao je Vučić i dodao da će se to odraziti i u ekonomiji.

Vučić je izrazio uverenje da će današnji razgovori biti dodatni impuls u odnosima dve zemlje koji će se videti ne samo na međunarodnoj sceni, kroz međusobnu podršku u međunarodnim institucijama, već i konkretno u ekonomiji i preko brojnih projekata koje će se raditi zajedno.

- Danas ste videli širinu i mnogo oblasti koje smo otvorili u saradnju sa Egiptom. To je tek početak. Dogovorili smo ubrzanu saradnju. Na svim skupovima na kojima smo pozvani prisustvovaće Srbija, i na najbolji mogući način zastupati našu zemlju u Egiptu - rekao je on.

Vučić je izrazio uverenje da će doći do češćih kontakata i poseta.

Posebno se zahvalio predsedniku Egipta što je u Beograd doputovao pravo iz Nemačke, a pre posete Francuskoj.

On je, između ostalog, rekao okušaćemo do kraja godine da usaglasimo ugovor o slobodnoj trgovini, poručio je predsednik na konferenciji za novinare.

- Ustanovili smo da je od uzuzetnog značaja da pokušamo da do kraja oktobra, ili početka novembra, a svakako do kraja godine, usaglasimo ugovor o slobodnoj trgovini - rekao je Vučić na zajedničkoj pres konferenciji sa al Sisijem.

To znači da Srbija može, primera radi, da uvozi limun bez carina, a Egipat najkvalitetnije jabuke ili maline bez carinskih dažbina, ukazao je Vučić.

Navodi da je direktna avio-linija zbog kovida morala da bude prekinuta, ali da bi trebalo da se uspostavi direktna linija Beograd-Kairo.

Egipatski narod voli srpski narod

Predsednik Egipta je zahvalio na velikom gostoprimstvu od strane države i naroda.

- Kao što ste rekli srpski narod voli Egipat, tako i egipatski narod voli srpski - rekao je on i dodao da Egipat očekuje još veću saradnju sa Srbijom u svim sferama.

- Vi ste uvek doobrodošli u svoju drugu domovinu - rekao je egipatski predsednik i dodao da se nada dobrim rezultatima posete i poželeo još jaču saradnju u svim sferima.

- Moram reći da u Egiptu svi znaju ko je bio Josip Broz Tito, on je kod nas mnogo cenjen - rekao je El Sisi.

Rekao je da je sa predsednikom Vučićem razgovarao o politici, nauci, biznisu, pogotovu o investicijama i razmeni iskustva u poljoprivredi.

Bilo je reči i o ratu u Ukrajini, a egipatska vizija je da se sve reši mirno i kroz sporazume, rekao je El Sisi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sasa

    20. jul 2022 | 10:37

    Tri dana će egipatski predsednik biti u Srbiji. Biće dovoljno vremena za susrete, razgovete i trasiranje buduće saradnje.

  • stefan

    20. jul 2022 | 10:38

    Veoma vazan susret naseg i egipatskog predsednika.Nadamo se dobroj i uspesnoj saradnji u buducnosti

  • stevo

    20. jul 2022 | 10:36

    Srbija je imala odlične odnose sa Egiptom, još iz vremena Pokreta nesvrstanih. Pruža nam se prilika da se to prijateljstvo, ekonomska, kulturna saradnja nastavi i dalje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA