≫ 

Ko sigurno ide na konsultacije kod Vučića, ko čeka zvaničan poziv, a ko odbija da ide na Andrićev venac?

Stranke još nisu dobile zvaničan poziv iz Predsedništva

  • 1
Zgrada predsedništva Srbije Foto: Nikola Tomić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić konsultacije o novoj Vladi Srbije započeće u četvrtak 14. jula i sa predstavnicima 12 lista koje su prešle cenzus razgovaraće do 19. jula, a posle obavljenih razgovora trebalo bi da bude poznato ko će činiti vladajuću koaliciju i ko će biti mandatar za sastav nove vlade.

Vesić: Razgovaraćemo sa SVM, eventualno sa još nekim partnerima

Srpska napredna stranka još nije donela odluku ko će ići na Andrićev venac da razgovara sa šefom države, ali je ranije bila praksa da to budu potpredsednici partije. Ukoliko se time budu vodili i sada, na sastanak će ići Ana Brnabić, Siniša Mali, Miloš Vučević, Vladimir Orlić, Nevena Đurić.

Član Predsedništva SNS Goran Vesić rekao je danas da očekuje da će mandatar biti iz SNS, odnosno neko ko može da obezbedi glasove najmanje 126 poslanika, koliko je dovoljno za izbor vlade.

- Nakon toga sledi da sa našim koalicionim partnerom, Savezom vojvođanskih Mađara sa kojima imamo većinu razgovaramo o sastavu vlade, a onda eventualno sa još nekim drugim partnerima. Trudili smo se u prošlosti da imamo što širu koaliciju oko vlade, to nam je praksa - rekao je Vesić.

Ðorđe Milicević, narodni poslanik Foto: Tanjug/Tara Radovanović

SPS: Očekujemo nastavak saradnje sa SNS

Funkcioner Socijalističke partije Srbije Đorđe Milićević rekao je za Telegraf.rs da će socijalisti učestvovati u konsultacijama, a da će sastav delegacije koja će otići u Predsedništvo dogovoriti lideri predizborne koalicije, odnosno Ivica Dačić i Dragan Marković Palma.

- Očekujemo da to bude, pre svega, nastavak razgvora SNS i SPS koji smo imali i neposredno pred izbore. Smatramo da je u interesu Srbije da se nastavi saradnja SNS i SPS. Naš stav je tu jasan. Nije reč ni o kakvoj matematici, niti o tome ko će koju funkciju da obavlja. Suština je da realizujemo zajedničke ciljeve - rekao je Milićević.

Tepić: Najjača smo opozicija vlasti, ali treba da se razgovara

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić rekla je za Telegraf.rs da je ta stranka najjača opozicija vlasti, ali i da smatra da treba da se razgovara i radi na smanjenju tenzija u društvu.

Izborni štab Ujedinjeni za pobedu Srbije Foto: Nikola Tomić

- Koliko smo razumeli, na konsultacije oko formiranja Vlade Srbije biće pozvane liste koje su učestvovale na izborima. U skladu sa tim razgovaraćemo sa koalicionim partnerima sa kojima smo formirali listu. Što se SSP-a tiče mi smo jasno rekli da ćemo biti najjača opozicija režimu, ali i da smatramo da treba da se razgovara i da se radi na smanjenju tenzija u društvu. Na kraju krajeva, ustavna obaveza predsednika države je da pre nego što onima koji imaju većinu da mandat za formiranje Vlade, razgovara sa svima koji su prešli cenzus - rekla je Tepić.

Navodeći da će njihov poslanički klub biti najveći opozicioni u parlamentu, Tepić je poručila da je na njima da vode odgovornu politiku u interesu Srbije, te da će se u skladu sa tim i ponašati.

Lider Demokratske stranke Zoran Lutovac kaže da neće ići na razgovore kod Vučića ocenjujući da je reč o farsi, dok lider Ekološkog pokreta Aleksandar Jovanović Ćuta kaže za Telegraf.rs da će ići, ali pod uslovom da idu i kamere koje će biti uključene.

Advokati protest Foto: ATA Images

Lazović: Logično je sačekati konstituisanje parlamenta

Budući šef poslaničke grupe Ne davimo Beograd Radomir Lazović izjavio je za Telegraf.rs da sastanci i razvgovori sa Vučićem treba da se vode jedino ako su, kako kaže deo institucionalnih procesa i protokola.

- Dok ne dobijemo poziv i vidimo šta je tema i poenta sastanka ne bismo se izjašnjavali, a takođe logično bi bilo sačekati konstituisanje parlamenta. Nikakve dogovore van formalnih sa njim nećemo voditi niti se odazvati na sastanke koji nisu deo zvaničnih tokova - rekao je Lazović i podvukao da je "loše po društvo ukoliko se neka opoziciona stranka odluči na koketiranje sa SNS i SPS".

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić kaže da Narodna stranka još nije dobila zvaničan poziv.

- Ukoliko ga dobijemo odlučićemo na stranačkim organima da li ćemo se odazvati i u kom formatu - rekao je on.

Dveri i Zavetnici konferencija za novinare Foto: ATA Images

Dveri: Imamo očekivanja u vezi sa nacionalnim interesima

Srpski pokret Dveri još uvek nije dobio poziv za konsultacije kod predsednika Srbije oko formiranja nove Vlade Srbije, što jeste njegova ustavna obaveza da pozove sve poslaničke grupe, rekao je za Telegraf.rs lider Dveri Boško Obradović i dodao da nije siguran da to, kako je rekao, Vučić treba da uradi pre formiranja novog saziva Narodne skupštine.

- Ali kada god da poziv stigne Predsedništvo Srpskog pokreta Dveri će se o tome izjasniti i obavestiti javnost o našem odgovoru. Naša očekivanja su da nema priznanja lažne države Кosovo, nema uvođenja sankcija Rusiji, da se poveća podrška Republici Srpskoj i domaćoj privredi i poljoprivredi, a ne više stranim formama kao do sada -  preneo je Obradović.

Jovanović: Odazvaćemo se jer poštujemo institucije

Predsednik Nove Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović izjavio je danas za Telegraf.rs da će se odazvati pozivu predsednika Aleksandra Vučića i učestvovati u konsultacijama o novoj Vladi Srbije.

Miloš Jovanović Foto: Info služba Novi DSS

- Odazvaćemo se, naravno, jer je to elementarni red i pitanje poštovanja demokratskog poretka i parlamentarne logike, institucija i same funkcije predsednika države, ali i pitanje poštovanja birača koji su ukazali poverenje nama, ali i samom predsedniku Republike - rekao je Jovanović i dodao da nema prevelika očekivanja od sastanka, a da će on lično tražiti odgovore na pitanja u vezi sa evropskim integracijama i sukobom u Ukrajini.

Gojković: Možda je ovo prilika za novi početak

Predsednik POKS-a Žika Gojković takođe poručuje da će ići na konsultacije sa predsednikom države, međutim, ni njegova očekivanja, kako kaže, nisu velika imajući u vodu formu razgovora.

- U svakom slučaju razgovor nikome ništa loše nije doneo, a kada se ne razgovara - jeste...Možda su ovi razgovori uravo prilika za novi početak u političkim odnosima stranaka, bez obzira da li dolaze iz vlasti ili opozicije - rekao je Gojković.

IZBORI SVM LISTA Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Balint Pastor iz Saveza vojvođanskih Mađara rekao je za Telegraf.rs da sada ništa spektakularno ne može reći. Na sastanak će, kaže, ići i njegova poruka je da SVM želi da nastavi saradnju sa SNS.

Poslanik Koalicije Albanaca Šaip Kamberi kaže za Telegraf.rs da će se pozivu verovatno odazvati, a njihov zahtev je, kaže, realizacija "Plana od sedam tačaka".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA