Bilčik: Napredak Srbije ka EU zavisi od vladavine prava, normalizacije odnosa sa Prištinom i sankcija Rusiji

 
  • 14

Danas se usvaja izveštaj o Srbiji

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik rekao je da je EP posvećen pristupanju Srbije EU, da je to jasan i nepromenjen stav.

Dodao je i da Parlament insistira na tome da se kredibilna perspektiva proširenja zasniva na političkoj volji, održivim naporima i nepovratim reformam u svim oblastima, posebno u vladavini prava i posvećenosti evropskim standardima i vrednostima.

- Ukupna brzina napretka Srbije ka EU zavisti od vladavine prava, punog usklađivanja sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU, uključujućii sankcije protiv Rusoje, kao i od normalizacije odnosa sa Kosovom. Ovo nisu novosti za naše partnere u Srbiji - poručio je Bilčik u utorak govoreći pred Evropskim parlamentom, koji danas treba da usvoji izveštaj o Srbiji.

Bilčik je poručio da se pred Srbijom nalaze izazovi koji su "bili prisutni i na početku pristupnih pregovora", a koji se tiču borbe protiv organozovanog kriminala, poboljšanja izbornih uslova i medijskog okruženja, te napretka na putu Srbije evrointegracija.

Bilčik je pozdravio objavljivanje zvaničnih rezultata izbora u Srbiji, ali i ukazao da se u situaciji velikih geopolitičkih preokreta, socijalnoekonomskih problema u Evropi i rata u Ukrajini, Srbija nalazi bez vlade i da je izgubljeno značajno vreme za donošenje strateških odluka.

- EU pristupanje je strateški prioritet Srbije. Moramo da vidimo de se tako i tretira od strene političcke elite u Srbiji. Vreme je za Srbiju da krene ka EU, a ne u stranu - poručio je Bilčik.

Izvestilac EP za Srbiju je pohvalio napredak zemlje u procesu usvajanja ustavnih amandama, kao i korak napred učinjen na apriliskim izborima koji će voditi ka nacionalnom parlamentu sa više pluralizma.

- Postoji jasan put za napredak Srbije na EU putu. Lopta je sada u rukama novog rukovodstva i nove vlade - zaključio je Bilčik.

(Telegraf.rs)

Video: Bećerić: Pošto ni mi advokati ni sudija nismo doktori, sud će raditi po onome što je komisija rekla

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihajlo

    6. jul 2022 | 09:41

    Policija u Holandiji pocela da puca na farmere koji protestuju zbog vladinih mera kojima se smanjuje proizvodnja hrane, a ovaj nama prica o vladavini prava....Vozi bre!

  • Sale70🐎

    6. jul 2022 | 09:54

    Nikad sa vama, sta bi hteli da se slepate na racun nas.

  • Nes

    6. jul 2022 | 09:48

    Nemojte više da pišete o EU i da davite ovaj narod tom pričom, jer EU nije organizacija za Srbiju. Ona je neprijatelj srpskog naroda. Sve što rade rade protiv interesa Srbije. Ne poklapamo se ni u jednoj bitnoj stvari koja je od značaja za Srbiju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA