Srbija promoviše političku stabilnost i ekonomski prosperitet u regionu

 
 
 ≫ 
  • 0

Srbija to pokazuje i kroz inicijativu Otvoreni Balkan - rekla je pomoćnica ministra spoljnih poslova Dijana Ivančić

Pomoćnica ministra spoljnih poslova i šefica Sektora za bezbednosnu politiku MSP Dijana Ivančić izjavila je danas da Srbija nastoji da promoviše političku stabilnost i ekonomsku saradnju u regionu.

Ona je konefenciji "Značaj međunarodne vojne saradnje i doprinos mirovnih operacija u uspostavljanju i očuvaju mira", koju organizuje Centar za geostrateška istraživanja i terorizam, navela da je Srbija danas u međunarodnoj zajednici pozicionirana kao odgovoran i kredibilan partner koji unapređuje mir i bezbednost na globalnom i regionalnom planu.

Ivančić je podsetila da su strateški pravci Srbije očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta, regionalna saradnja, kao i evropski put.

- Srbija se danas potvrdila kao izvoznik bezbednosti. Poštuje interese i opredeljenje svojih suseda i očekuje da i njeni interesi budu uvaženi - rekla je Ivančić.

Istakla je da Srbija sprovodi sopstvenu spoljnu politiku zasnovanu na međunarodnom javnom pravu i očuvanju svojih interesa.

Hajat, konferencija Foto: Telegraf.rs

- Srbija gradi nova prijateljstva i ne zaboravlja stara. Naš cilj je da budemo okrenuti ka budućnosti, ali smo spremni i da rešavamo pitanja iz prošlosti - rekla je Ivančić i dodala da se Srbija zalaže za konstruktivan dijalog kada je reč o otvorenim pitanjima.

Ukazala je i da je Srbija vojno neutrlana i ne teži članstvu u NATO, niti u drugim vojnim savezima, ali vidi prostor za dalje unapređenje saradnje sa NATO kroz program Partnerstvo za mir.

- Ključ regionalne stabilnosti su dobri odnosi sa susedima. Srbija nastoji da promoviše političku stabilnost i ekonomski prosperitet regiona i to smo potvrdili inicijativom Otvoreni Balkan - rekla je Ivančić na konferenciji koju je otvorio predsednik Centra za geostrateška istraživanja i terorizam Vlade Radulović.

Na konferenciji govore i izaslanici odbrane Ambasade Francuske pukovnik Loran Vonderšer i Mađarske Pal Feješ.

(Telegraf.rs)

Video: Nezgodna rupa u Ulici Ljube Šercera

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA