Otkazivanje posete Lavrova: Presedan u međunarodnim odnosima ili dobra vest za Srbiju?

 
 
 ≫ 
  • 20

Analitičari različito tumače otkazivanje posete šefa ruske diplomatije

Otkazivanje posete ministra spoljnih  poslova Rusije Sergeja Lavrova  Beogradu, jer su Severna Makedonija, Bugarska i Crna Gora zabranile prelet avionu u kome je trebalo da bude šef ruske diplomatije, analitičari različito tumače, od toga da je dobro što Lavrov ne dolazi jer se "samopozvao" i nastavlja da uvlači Srbiju u priču sa ciljem da je spreči da ide ka EU, do ocene da iza onemogućavanja dolaska stoji mehanizam NATO-a.

Analitičar i novinar Zoran Ostojić smatra da je u interesu Srbije to što Lavrov nije došao, navodeći da se šef ruske diplomatije "samopozvao" kada je čuo da u Beograd dolazi nemački kancelar Olaf Šolc i dodao da se to može zaključiti po datumima kada su objavljene vesti.

- Prva vest da će Šolc 10. juna doći u Srbiju datira od 23. maja. DW (Dojče vele) se pozvao na nemačke diplomatske izvore, a sutradan to potvrdio pozivajući se na srpske diplomatske izvore. A vest da će Lavrov doći je objavljena prvi put 27. maja i očigledno je da je to reakcija na najavu da Šolc dolazi 10. juna. Vest da Lavrov dolazi je plasirao "proputinov medij" ne pozivajući se na izvor, nisu rekli ni da su srpski ni da su ruski, ali onda je odmah Marija Zaharova potvrdila, i jasno je bilo da se taj medij pozvao na ruske diplomatske izvore - rekao je Ostojić za Telegraf.rs

Iz toga se, kaže, može zaključiti da se Lavrov samonajavio da bi faktički naneo štetu Srbiji pred posetu Šolca, možda i znajući da će, ukoliko on dođe Šolc otkazati posetu.

Okrugli sto organizacije Srbija 21 Foto: Tanjug/Tanja Valič

- Pošto je Vučić rekao da bi nedolazak Šolca bila katastrofa, onda možemo da zaključimo šta su interesi Srbije, dakle nedolazak Lavrova je u interesu Srbije - rekao je Ostojić i ocenio da izjava Marije Zaharove da Lavrov dolazi, u trenutku kada se znalo da se poseta komplikuje, predstavlja svojevrsni pritisak na Vučića.

Ostojić dodaje da sada onespokojava to što Moskva i dalje uvlači Srbiju u celu priču što se, kaže, videli i po današnjoj konferenciji Lavrova.

- Kakve veze ima Srbija sa opšte poznatom čijenicom da su sve zemlje članice EU i sve zemlje kandidati za članstvo EU, osim Srbije, uvele sankcije pojedincima iz Rusije na čelu sa Putinom, ali i Lavrovim? Kako je on mislio da dođe preko Crne Gore, Severne Makedonije ili Albanije kuda je već mislio da dođe...? - upitao je on, te dodao da li je Lavrov zaista mislio da će oni koji su mu uveli sankcije da ga puste.

Ostojić je mišljenja da Rusija ima interes da spreči Srbiju da ide ka EU i da to radi sinhronizovano sa onima u Srbiji koji, kako kaže, časte sebe nazivom "desničari".

Bivši diplomata Zoran Milivojević ima drugačije mišljenje i veruje da iza onemogućavaja dolaska Lavrova stoji mehanizam NATO-a.

RUSIJA UKRAJINA NATO Foto: Tanjug/Tanja Valič

- Treba reći da je poseta otkazana mimo volje i Rusije i Srbije. Do toga je došlo zbog okolnosti na koje te dve zemlje nisu mogle da utiču. To u isto vreme znači da ovo otkazivanje ne dovodi u pitanje odnose između Moskve i Beograda i principe na kojima se ti odnosi zasnivaju - rekao je Milivojević za Telegraf.rs.

On smatra da otkazivanje posete predstavlja presedan u međunarodnim odnosima i u njihovoj istoriji.

- Ovo je izraz volje jedne grupe zemalja na čelu sa SAD i EU u nameri da na ovaj način promovišu svoju spoljno političku strategiju prema Rusiji. Cilj je da se Rusija dalje izoluje i da se spreči svaka komunikacija gde je to geostrateški i fizički moguće. Ovo je na određeni način svojevsrni pritisak i na Srbiju zbog njenog stava kada je reč o njenim odnosima sa Rusijom i neuvođenju sankcija, ali i kada je reč o politici nezavisnosti i vojne neutralnosti. Ima više poruka iz svega ovoga - smatra Milivojević.

Veruje da iza svega, kako kaže, stoji mehanizam NATO, a ne izričito EU, jer države koje su onemogućile prelet nisu članice EU.

Milivojević ocenjuje i da se uticalo na volju tih država koje se zabranile prelet, a na pitanje da li Srbija može da ima probleme jer je planirala posetu Lavrova, Milivojević kaže da Srbija ima probleme od momenta kad nije htela da uvede sankcije.

- Ovo nije ništa novo, već još jedna poruka Srbiji da treba da se priključi toj zapadnoj platformi, ali to neće promeniti stav Srbije vezano za njenu  vojnu neutralnost, političku nezavisnost, kao ni njenu volju kada je reč o njenim bilaterlanim odnosima, u ovoj slučaju sa Rusijom - ocenjuje Milivojević.

Video: Lavrov: Nezamislivo! Sramno sprečavanje posete neće uništiti odnose sa Srbijom!

(Telegraf.rs)

Video: Dan Vojnog vazduhoplovstva SAD I deo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JACA 🍀

    6. jun 2022 | 16:39

    Pobogu, dokle ćete pisati šta Ostojić kaže?! Taj čovek nema ni mrvicu patriotskog u sebi, naprotiv!

  • Super Brundo

    6. jun 2022 | 15:42

    Rusija jeste strana u sukobu ali je i EU.Solc dodje a Lavrov ne dodje.To znaci da je Srbija na strani EU, sto znaci da je Srbija uz NATO a to bi znacilo da je Srbija protiv Rusije.

  • Mihajlo

    6. jun 2022 | 15:21

    Pa naravno, Zapad je oduvek Srbiji zeleo samo najbolje...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA