Šta sve piše u tomosu: SPC ustupa na korišćenje svu svoju imovinu novoj crkvi u Severnoj Makedoniji

 
  • 12

U tomosu je izražena "bratska preporuka" MPC da pitanje svog imena reši u dijalogu sa jelinskim i ostalim pomesnim pravoslavnim crkvama

Srpska pravoslavna crkva (SPC) ustupa na korišćenje svu svoju imovinu na teritoriji Severnoj Makedoniji novoj, autokefalnoj crkvi u toj zemlji, stoji u tomosu koji je pročitan danas u Sabornoj crkvi nakon objavljivanja autokefalnosti Makedonske pravoslavne crkve.

"Sveti hramovi i manastiri, naročito svetinje iz nemanjićkog perioda i poznijeg perioda srskog prisustva, crkvenograditeljstva i kulturnog stvaralaštva na tlu današnje Severne Makedonije, kao i ukupna pokretna i nepokretna imovina SPC, unutar njenih granica, ustupaju se na korišćenje novoj autokefalnoj sestrinskoj crkvi", piše u tomosu.

Takođe, u tomosu je izražena "bratska preporuka" MPC da pitanje svog imena reši u dijalogu sa jelinskim i ostalim pomesnim pravoslavnim crkvama.

(Telegraf.rs)

Video: Uništena granata iz Prvog svetskog rata u Deliblatskoj peščari

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DLZ

    5. jun 2022 | 17:17

    Udba je pobedila,makedonsku prav.crkvu osnovali su komunisti 1967 god,proverite svi citaoci ovih komentara,a moj licni je da je spc udbaska zajednica koja je izdala osnovna nacela ,a uskoro cete videti naseg patrijarha ekumanisti kako prima papu u Srbiji i posle toga postajemo papska drzava.Komunisti svaka cast jeste nas pobedili,steta sto cemo opet emigrirati kao nasi pretci 44,45,46.

  • 123

    5. jun 2022 | 17:01

    Ma bravo, jos i u CG gori ako ikako moze.predajte.

  • Predrag Z.

    5. jun 2022 | 17:14

    Ovaj izlapeo načisto. Šta bi naš dobri Patrijarh Pavle rekao na to. Nisam siguran da bi isto uradio.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA