≫ 

Ćuta, Zelenović i Skupština slobodne Srbije prave stranku: Osnivačka skupština 11. juna

Način odlučivanja apsolutno demokratski, imaćemo tri kopredsednika - kaže Jovanović za Telegraf.rs

  • 2
Izbori 2022 štab noć Nebojša Zelenović Foto: Tanjug/MILOS MILIVOJEVIC

Udruženja Otvorena građanska platforma Akcija, Ekološki ustanak i Skupština slobodne Srbije, nakon saradnje u okviru koalicije "Moramo", odlučile su da se udruže u jedinstvenu političku organizaciju, izjavio je danas za Telegraf.rs Aleksandar Jovanović Ćuta.

- Udružuje se preko 50 različitih organizacija širom Srbije, što politički, što aktivistički. Mi smo se praktično već udružili. Biljana Stojković (Skupština slobodne Srbije) je bila naša kandidatkinja za predsednicu - rekao je Jovanović.

On je najavio osnivačku skupštinu za 11. jun, navodeći da će tada biti poznato i ime nove političke organizacije.

- To će biti jedna politička organizacija koja neće funkcionisati po principima klasične stranke, ona neće imati predsednika, imaće tri kopredsednika, imaće horizontalnu liniju odlučivanja, pre svega zasnovano na problemima na lokalu. Sve promene dolaze sa lokala. Imali smo prilike to da vidimo u poslednjih pet godina, od Stare planine preko Nedeljica - rekao je Jovanović.

On je istakao da će svi oni koji budu ušli u organizaciju moći da kandiduju teme, a da će način odlučivanja biti demokratski, odnosno, neće "jedan ili dvojica donositi odluke, a ostali dizati ruke".

Glavni pravci delovanja biće ekologija i socijalna pravda, a danas će, kako je najavljeno, potpisati i političku deklaraciju o ujedinjenju i formiranju u kojoj će se upravo naći i razlozi za nastajanje nove političke organizacije.

- Pisaće da se ujedinjujemo zbog politika koju zastupamo, da pod hitno moramo rešavati akutne ekološke probleme, da sačuvamo našu zemlju vazduh, vodu i ljude, da zaustavimo "pljačku prirodnih resursa", da treba preći na obnovljive izvore energije i izgradnju solarnih panela i tu je, naravno, i socijalna pravda - rekao je Jovanović.

Na pitanje da li nastavljaju saradnju sa Ne davimo Beograd, organizacijom koja je deo koalicije "Moramo", Jovanović kaže da će sarađivati kao i do sada, te da će u Beogradu biti u jednoj odborničkoj grupi, a u Skupštini Srbije u dva poslanička kluba, isključivo zbog toga što, kako kaže, tako imaju više vremena za diskusuju.

Otvorena građanska platforma "Akcija", koju predvodi predsednik stranke Zajedno za Srbiju (ZZS) Nebojša Zelenović i pokret Ekološki ustanak potpisali su još u novembru prošle godine sporazum o zajedničkom izlasku na izbore, a posle toga je sa organizacijom Ne davimo Beograd formirana predizborna koalicija "Moramo".

Koalicija "Moramo" je na parlamentarnim izborima osvojila 4,7 odsto podrške birača, odnosno 13 mandata.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA