Vučić: Sutra još teža situacija, Priština podnosi zahtev za članstvo u Savetu Evrope

 
 
 ≫ 
  • 8

Predsednik Vučić će u narednih 36 sati zakazati sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras, posle radne večere u Briselu, koju je organizovao šef diplomatije EU, Žozep Borelj, da je ministarka spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija Donika Gervala Švarc potvrdila da će sutra predati zahtev za članstvo tzv. Kosova u Savetu Evrope.

- Ja sam rekao da je to kršenje svih, ne samo principa međunarodnog javnog prava, već i normi iz pojedinih sporazuma od rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244 do Vašingtonskog sporazuma. Postalo je besmisleno da govorimo da im više od 3.210 dana ne pada na pamet, ne da primene, već i da razgovaraju o ZSO - kazao je on.

Vučić smatra da će Priština nastaviti s tim inicijativama, što donosi dodatne turbulencije.

- Misle da ukrajinsku situaciju koriste, optužujući Srbiju za produženu ruku Rusije. Misle da mogu da iskoriste protiv Srbije situaciju i dobiju više nego na šta su računali ranije, predstavljajući sebe kao velikog borca protiv ruskog totalitarizma i navodnog fašizma -  rekao je on.

U narednih 36 sati zakazaću sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost

Vučić je kazao da Srbiji predstoji težak period i dodao da će u narednih 36 sati zakazati sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost i da će Srbija početi politički da reaguje.

- Ako neko misli da može da nas ucenjuje i pritiscima da može da slomi Srbiju, neće ići tako lako kako su zamislili - rekao je Vučić novinarima.

Na međunarodnoj sceni ćemo se boriti za dalje povlačenje priznanja KiM, rekao je Vučić.

On je naveo da je večeras imao bilateralne sastanke sa Žozepom Boreljom, Oliverom Varheljijem i da je nakon toga održana radna večera sa liderima Zapadnog Balkana.

Vučić je kazao da će još čvršće biti posvećen daljem napretku u okviru inicijative Otvoreni Balkan.

- Imali smo iskreno razumevanje po različitim pitanjima, pre svega sa predstavnicima Severne Makedonije i Albanije, jer se mi nalazimo u ne lakoj poziciji. Da li je za nas situacija složena jeste, sutra će biti još zešća - rekao je Vučić.

Vučić: Mnogo toga će biti razjašnjeno 23. juna

Na pitanje o ulasku Srbije u EU i ubrzanju tog puta, Vučić kaže da je to naš strateški cilj, ali da ne može da govori u ime EU, a da nam je cilj dalji rad na ispunjavanju uslova i sprovođenju reformi, od toga da se radi na daljoj demokratizaciji, medijskim slobodama...

Vucić je naveo i da očekuje da do sredine juna mnogo toga bude razjašnjeno i do velikog samita 23. juna o Zapadnog Balkanu gde će francuski predsednik Makron preuzeti veliku odgovrnost na sebe.

- Imam određena razmišljanja o tom pitanju , ali ne smem da iznosim nešto, a da za to ne snosim politicku odgovornost - rekao je Vučić.

On je ukazao da Srbija nema gde drugo da ide osim ka Evropi, ali čuvajući svoje nacionalne interese.

On je naveo da je Srbija 24 meseca za redom bila najbrže rastuća ekonomija u Evropi, da je u prvom kvartalu imala 4,3 posto rasta, ali da sada nastupaju veliki problemi kao i svuda.

Kada je reč o statusu Ukrajine kandidata po "kiparskom modelu", Vučić kaže da kada Srbija donese odluke, one nešto znače.

- Ukrajinci su nam prijatelji, a kada je reč o principima, gde god pogledate u svetu shvatićete da principa nema i da se principa drži samo Srbija.

Kaže da "moramo da razumemo da je za nas važno da se držimo morala u donošenju odluka, a mi jedino možemo da se držimo međunarodnog javnog prava".

- Ako mislimo da ćemo zbog toga da pobedimo ili da od toga imamo koristi, nećemo - rekao je predsednik.

Boriću se za nacionalne interese, u Srbiji niko ne treba da brine, donećemo odluku da Srbija mora i može da živi

Na pitanje da li mu je Žozep Borelj direktno ponovio poziv da se sve zemlje Zapadnog Balkana priključe politici EU, Vučić je odgovorio: "Svi, naravno, sa kim god da sam se sreo".

- Ne mislim da su prihvatili moj odgovor, ali ako vi želite da imate nekoga ko će na svaki zahtev umeti da odgovori samo klimanjem glavom onda nemam nikakav problem. Uvek sam govorio da izaberete nekog drugog, i to nije problem. Ja mislim da je Srbija postavljala svoju politiku, a ako Srbija dođe u situaciju da bukvalno ne može da preživi na bilo koji način...U Srbiji niko ne treba da brine. Donećemo odluku da Srbija može i mora da živi - poručio je Vučić.

On je dodao da dokle god može da se bori za državne i nacionalne interese to će, kaže, nastaviti da radi.

- Nemam nikakav strah, ja sam jedan od političkih veterana koji je prošao kroz mnogo toga teškog što neki za sto svojih mandata ne mogu da prođu - ukazao je Vučić.

(Telegraf.rs)

Video: Srušila se zgrada u Napulju, iz ruševina izvukli tela dece

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA