Da li će pitanje sankcija Rusiji doći do parlamenta i kakav je stav političara po tom pitanju?

 
 
 ≫ 
  • 13

Podela je na one kojima je interes Srbije na prvom mestu, s jedne strane, odnosno Rusije, sa druge - smatra Zoran Ostojić

Hoće li Srbija u situaciji rata u Ukrajini moći da ostane neutralna - da održi prijateljske odnose sa Rusijom i da istovremeno nastavi evropskim putem? Sudeći po izjavama koje dolaze i sa zapada i iz Moskve, obe strane očekuju da se Srbija opredeli.

Imajući u vidu da je opozicija u prethodnim sazivima u parlamentu više puta tražila da se održi, recimo, posebna sednica o dijalogu Beograda i Prištine, nije isključeno da deo opozicije zatraži, ukoliko to i dalje bude bila tema u narednom periodu, da se o sankcijama Rusiji raspravlja u novom sazivu.

Neke inicijative, za sada samo u formi izjava, a koje se tiču Rusije i srpskog parlamenta postoje. Tako je još u izbornoj kampanji predsednica Srpske stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski najavila da će ta stranka nakon izbora predati inicijativu Narodnoj skupštini u kojoj će tražiti da Srbija zvanično uputi poziv Ruskoj Federaciji za uključenje u pregovarački proces Beograda i Prištine.

Ona je govorila i da njihov ulazak u parlament znači da "neće biti predaje Kosova i Metohije, uvođenja sankcija Rusiji ili ulaska Srbije u NATO".

U svakom slučaju, ukoliko pogledamo praksu drugih zemalja koje su članice EU ili kandidati za članstvo kao što su Severna Makedonija, Crna Gora ili Albanija koje su, sledeći politiku Evropske unije uvele sankcije Rusiji, to su učinile tamošnje vlade, a ne skupštine.

Ostojić: Podela na one kojima je interes Srbije na prvom mestu i na one kojima je interes Rusije prioritet

Novinar i političar Zoran Ostojić izjavio je za Telegraf.rs da sumnja da će oni koji su opozicija u skupštini tražiti da se o tome raspravlja, odnosno, to bi mogli da traže, smatra, oni koji su protiv uvođenja sankcija Rusiji.

- Sankcije su nešto što je izvršna odluka, to donosi vlada, ali generalno i u skupštini, i u društvu postoji jasna podela na one kojima je interes Srbije na prvom mestu, i koji su za sankcije Rusiji, i one koji kažu da im je interes Srbije na prvom mestu, a u suštini im je interes Rusije na prvom mestu, i oni su protiv sankcija - ocenjuje Ostojić.

Kako kaže, tako je najjednostavnije objasniti i sve drugo je "zamlaćivanje" i manipulacija.

- Kako oni to obrazlažu, to nije bitno. Nadam se da će u vremenu koje dolazi biti potpuno jasno kome su naša država i njeni interesi najvažniji, a kome tuđi, u ovom slučaju Putinovog režima - rekao je Ostojić.

Suverenisti izborna lista Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Da vidimo šta piše, pa onda da glasamo; Obradović predlaže referendum

U Narodnoj stranci su za Telegraf.rs rekli da je uvođenje sankcija Rusiji pitanje vlasti i da je na njima da se izjasne, a da bi odluku o eventualnom izjašnjavanju u parlamentu doneli na stranačkim organima, jer bi bilo važno da se vidi šta bi se sve našlo u tom materijalu.

- Prilično je to kompleksno pitanje da bi sada mogli da se izjasnimo sa "da" ili "ne". Ukoliko bi to pitanje došlo do parlamenta svakako bi o našem stavu odluku doneli stranački organi, i to pre svega vođeni najboljim interesima Srbije - rekao je potpredsednik NS Miroslav Aleksić.

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić nedavno je upitan o uvođenju sankcija Rusiji odgovorio da je NS državotvorna i odgovorna stranka koja odluke donosi u demokratskoj proceduri i drži reč kada donese odluku.

- Uvođenje sankcija Rusiji imalo bi dalekosežne konsekvence po privredu i druga nacionalna pitanja. Imamo vakuum institucija, nemamo skupštinu, nemamo vladu i to će potrajati nekoliko meseci, do sredine jula, a do tada ko zna šta može da se dogodi i u ratu u Ukrajini i u svetu - rekao je Jeremić gostujući nedavno u Utisku nedelje.

Mediji su juče preneli i izjavu zamenika predsednika Stranke slobode i pravde Borka Stefanovića koji je rekao da bi "najbolja bila ona vlada koja bi Srbiju definitivno strateški i nepovratno usmerila u pravcu Zapada".

- Podržali bismo sankcije koje pogađaju režim Vladimira Putina, oligarhiju oko njega, ljude koji su odgovorni za ratne zločine u Ukrajini i sve ono što ne pogađa ruski narod i ruske građane - rekao je, upitan stavu SSP prema sankcijama Rusiji. Za sankcije Rusiji je koalicija Moramo, i to je nedavno rekao jedan od lidera koalicije Dobrica Veselinović.

Na pitanje Telegrafa.rs da li bi eventualno uvođenje sankcija Rusiji trebalo da se nađe pred poslanicima i kakav bi bio stav Dveri, Boško Obradović je odgovorio:

- To nije odluka za nekog aparatčika u Ministarstvu spoljnih poslova kao ni za resornog ministra, pa ni Vladu Srbije. To nije odluka čak ni za Narodnu skupštinu u kojoj bi morala što pre da se pokrene rasprava na tu temu. Najdemokratskije bi bilo tu odluku staviti na narodno izjašnjavanje na referendumu jer se tiče kompletne prošlosti i budućnosti srpskog naroda i države - smatra Obradović.

Kako ističe, stav Srpskog pokreta Dveri je više nego jasan: nema niti jednog jedinog razloga da Srbija uvede sankcije Rusiji. - Takav čin bi bio duboko neprijateljski prema jednoj prijateljskoj zemlji - rekao je Obradović. Sličan stav ima i predsednik DSS Miloš Jovanović koji smatra da je neprihvatljivo da Srbija uvede sankcije Rusiji.

Ostojić: Bolje je da zvaničnici dolaze nego da ne dolaze

Na pitanje kakve reakcije očekuje od dela opozicije koji su protiv uvođenja sankcija, ukoliko do toga uopšte dođe, Zoran Ostojić kaže su mirni protesti legitimni. Nasilje, kako kaže, može da organizuje samo uslovno rečeno nekakva "strana agentura", a na pitanje da prokomentariše dolazak američkih zvaničnika u Beograd, Ostojić poručuje da je bolje da dolaze nego da ne dolaze.

- Kada budu prestali, ne daj Bože, neće biti dobro. Mi smo rekli da želimo u EU, niko nas tamo ne gura, niti nas na silu uvlači, pa ako smo rekli onda moramo neke stvari da ispunimo i prosto oni dolaze da vide jel smo ozbiljni ili smo se šalili sa EU, i to će se videti vrlo brzo. Oni što su protiv sankcija Rusiji njima je važnije da mi odustanemo od EU - rekao je Ostojić.

Video: Đoković o sankcijama Rusima: Znam kako im je, osećali smo se izopšteni deset godina

(Telegraf.rs)

Video: Lakićević: 8 dece poginulo u Srbiji u avgustu u saobraćajnim nesrećama

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ortodox RS

    29. april 2022 | 17:19

    Ko jos uvazava misljenje ovog lika?Strasno obavezno menjam kanaj kad se ovaj pojavi.Iritira vise nego tesna cipela.

  • GP

    29. april 2022 | 17:30

    Ovaj necovek nista dobro ne zeli srpskom narodu.

  • 🤔

    29. april 2022 | 18:29

    Joj ovaj Ostojic svesno provocira narod.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA