Brnabić: Osnovni zadatak sačuvati mir i stabilnost u regionu

 
 ≫ 
  • 1

Nije obećano uvođenje sankcija Rusiji - rekla je Brnabić

Premijerka Ana Brnabić istakla je danas da je osnovni zadatak vlasti u Srbiji da se očuva mir i stabilnost u regionu.

Brnabić je na RTS-u kazala da se svakodnevno maksimalno radi na tome da se otvore novi kanali komunikacije sa partnerima u regionu, ali i sa svim činiocima međunarodne zajednice koji treba da pomognu.

Podsetila je i na posetu predsednika Srbije Aleksandra Vučića Sloveniji i kazala da je sa predsednikom Slovenije Borutom Pahorom upravo i razgovarao o tome šta treba uraditi u regionu kako bi se sačuvao mir.

Dodaje i da će danas u Beogradu biti specijalni predstavnik Evropske unije (EU) Miroslav Lajčak sa kojim će razgovarati o nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

"Razgovaraćemo kako da nastavimo dijalog i da imamo pravi dijalog. Beograd je kod stola, nikada nije ni odlazio od stola, ali Priština je ta koja nije sarađivala", ukazuje Brnabić.

Prema njenim rečima, i tokom jučerašnjeg dana razgovaralo se o situaciji u vezi dijaloga Beograda i Prištine sa senatorima SAD, ali i o drugim regionalnim tenzijama.

"Mnogi su zabrinuti da li ćemo sačuvati stabilnost u regionu, mislim da hoćemo", poručila je Brnabić.

Brnabić: Nije obećano uvođenje sankcija Rusiji

Premijerka Ana Brnabić demantovala je danas navode i špekulacije da je obećano da će nova Vlada Srbije odmah po formiranju uvesti sankcije Rusiji.

"Ništa nije obećano. Jedini principijelni naš stav, koji je usvojio Savet za nacionalnu bezbednost, jeste da smo protiv sankcija Rusiji, kao i da poštujemo teritorijalni integritet Ukrajine i smatramo pogrešnim kršenje tog integriteta", istakla je Brnabić na RTS-u.

Na pitanje koliko je teško balansirati između zapada i Rusije, s obzirom da su veliki pritisci, ona isgtiče da Srbija ne balansira, već da se vodi jasna spoljna politika zaštite nacionalnih interesa.

Vlada će danas dozvoliti kvote za izvoz žita

Premijerka Ana Brnabić kaže da će Vlada danas odlučiti da dozvoli izvoz određenih količina pšenice, kukuruza, brašna i rafinisanog ulja, ali ne i izvoz nerafinisanog ulja.

Brnabić je u Dnevniku RTS-a rekla da će Vlada na današnjoj sednici, koja počinje u devet časova, odlučiti da dozvoli izvoz određenih količina pšenice, kukuruza, brašna i rafinisanog ulja, ali ne i izvoz nerafinisanog ulja.

"Izaći ćemo tu i u susret svim zahtevima Udruženje žita Srbije, razgovaramo sa njima, ja ću već sledeće nedelje u utorak imati sastanak sa njima da vidimo koji su problemi koji oni imaju u transportu", najavila je premijerka.

Precizira da će Vlada dozvoliti kvote i da će proizvođači moći će da se prijave, kao i da će postojati komisija.

Video: Brnabić: Srbija više nikada neće dozvoliti da se ponove tragični događaji od 17. marta 2004.

(Telegraf.rs)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA