Zatvorena birališta na ponovljenim izborima

 
 
 ≫ 
  • 0

Građani su na 54 biračka mesta narodne poslanike, na 35 mesta glasali su za izbor predsednika, a na četiri za beogradski parlament

Birališta na kojima su se danas ponavljali izbori u Srbiji za beogradski i republički parlamet, kao i za predsednika Republike zatvorena su u 20 časova.

Na večerasnjoj sednici Republičke izborne komisije (RIK) saopšteno je da će na jednom biračkom mestu u Nišavskom okrugu biti produženo glasanje za četiri sata, zbog nedostatka kontrolnog lista.

Na biračkom mestu broj 11 pre otvaranja koje je počelo u 7 časova, utvrđeno je da nije bilo kontrolnog lista pa je glasanje na tom mestu otpočelo u 11 sati, rekla je koordinator Nišavskog okruga Biljana Krasić.

Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević poručio je da će se glasanje na tom biračkom mestu, u skladu sa Zakonom o izboru narodnih poslanika, produžiti za onoliko vremena koliko je bilo odloženo, a to je četiri sata.

Dimitrijević je na večerašnjoj sednici naveo i da su RIK-u podnete četiri žalbe na rešenja, od kojih su tri odbačene, dok je jedna u proceduri.

Do 19 časova glasalo 44, 1 odsto od ukupno upisanih birača na ponovljenom glasanju u Beogradu

Do 19 časova na četiri biračka mesta na kojima se ponavlja glasanje za odbornike Skupštine grada Beograda izašlo je 2.559 birača od 5.804 upisanih u birački spisak što čini 44,1 odsto, saopštio je Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) koji ima svoje posmatrače na tim glasačkim mestima.

Kako je saopštila CRTA, do 16 sati na biračko mesto Stari grad 39 izašlo je 36,4 odsto birača, na biračko mesto Palilula 31 izašlo je 37,9 odsto birača, na biračko mesto Palilula 49 izašlo je 41,1 odsto i na biračko mesto Čukarica 106 izašlo je 60,3 odsto birača.

Posmatračka misija CRTA ranije je navela da danas prati samo ponavljanje glasanja na četiri biračka mesta za beogradske izbore, dok nema akreditovane posmatrače na 73 biračka mesta, na kojima se ponavljaju parlamentarni i predsednički izbori.

RIK odbila prigovor Vladana Sinđića iz Moramo

Republička izborna komisija (RIK) odbila je večeras prigovor Vladana Sinđića, ovlašćenog za predaju prigovora Grupe građana Moramo-Akcija-Ekološki ustanak-Chuta-Ne davimo Beograd, protiv rešenja GIK-a u Užicu od 8. aprila.

U Zahtevu za poništavanje glasanja na biračkom mestu broj 63 u Užicu, navedeno je da je bilo više glasačkih listića u kutiji u odnosu na broj birača.

Na sednici je saopšteno da su neosnovani navodi da je Gradska izborna komisija grada Užica na osnovu dogovora upisala da je izašlo više birača nego što zaista jeste, već je, kako je poručeno, izvršila uvid u birački spisak.

Takođe, dodaje se da je GIK u Užicu pristupila prebrojavanju birača koji su se potpisali u izvod iz biračkog spiska za izbor narodnih poslanika.

Takođe, GIK u Užicu je uvidom u izveštaj o kontroli Zapisnika o radu biračkog odbora za izbor predsednika Republike, utvrdio da u zapisniku o radu ne postoje greške i da su rezultati glasanja logičko-računarski ispravni.

Građani su na 54 biračka mesta narodne poslanike, na 35 mesta glasali su za izbor predsednika Republike, a na četiri glasačka mesta ponovljeni su izbori za skupštinu Grada Beograda.

(Telegraf.rs)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA