Stanković: Nezadovoljstvo opozicije izbornim rezultatima ne može da dovede do ozbiljnih političkih previranja

 
 ≫ 
  • 0

Potrebno je da se stišavaju strasti među političkim akterima - rekao Stanković

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković smatra da nezadovoljstvo opozicije izbornim rezultatima ne može da dovede do ozbiljnih političkih previranja, kao i da tenzije treba da se smire ponavljanjem izbora tamo gde je potrebno i ocenio da će potencijalno udruživanje stranaka na beogradskom nivou zavisiti od njihovih pregovora kao i od rezultata ponovljenog glasanja.

Stanković je naveo za Tanjug da su beogradski izbori pali u senku predsedničkih i parlamentarnih, ali da je formiranje vlasti na beogradskom nivou veoma značajno, jer je Beograd, kako je rekao, prva lestvica ka otvaranju pitanja na nivou Republike.

Na pitanje da li može doći do udruživanja na beogradskom nivou i koju desnu stranku vidi kao mogućeg koalicionog partnera Stanković kaže da će to zavisiti od pregovora i od distribucije politicke moći.

Dodaje da čak i kada lideri desnih političkih partija pozovu da se glasa za neke druge lidere, to ne znači da će glasači postupiti na taj način.

"Tu privilegiju ima samo SNS i SPS. Birači izrazito ideoloških partija kao što su Zavetnici, Dveri i DSS sa određeniom sumnjom gledaju na sve one partije koje su se iznedrile iz DS", kazao je Stanković.

Odgovarajući na pitanje da li postoji mogućnost da neka od opozicionih koalicija, ukoliko dođe do ponavljanja izbora na nekim mestima, namakne većinu ili je tome bliža dosadašnja vladajuća koalicija, Stanković kaže da se o tome ne može nagađati, ali da smatra da će biti teško vladati sa jednim odbornikom više bez obzira na čijoj je strani u Beogradu, jer će biti potreban širi politički dogovor.

"Može da bude i scenario o kome je juče govorio Ðilas da dođe do raspisivanja novih izbora, ali je praksa da do toga dolazi samo ako ne postoji većina, odnosno ukoliko je procena glavnih aktera takva da ta većina neće biti funkkcionalna i efikasna na način na koji to zahtevaju problemi i izazovi sa kojima će se glavni grad suočavati", istakao je Stanković.

Komentarišući izjavu predsednika Stranke slobode i pravde Dragana Ðilasa da je spreman da razgovara sa Vučićem o ponavljanju beogradskih izbora, Stanković kaže da je taj gest dobar i da je potrebno da se stišavaju strasti među političkim akterima.

Video: Atmosfera na protestima posle izbora ispred zgrade RIK-a

(Telegraf.rs)

Video: Dan Vojnog vazduhoplovstva SAD I deo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA