Evo kako će po rezultatima CeSID-a izgledati budući saziv Skupštine Srbije

 
 
 ≫ 
  • 29

U parlament se vraćaju Dveri, DSS, a prvi put ulaze Zavetnici, ekološki pokreti i stranke

Narodna skupština je u prethodne dve godine najviše kritika dobijala na račun toga da u njoj nema opozicije, što je bila posledica odluke pojedinih političkih stranaka da bojkotuju prethodne izbore 2020. godine zbog, kako su tada rekli, nepostojanja uslova za fer izbore.

Nakon republičkih izbora koji su juče održani i na osnovu rezultata koje su objavili CeSID i IPSOS sa sigurnošću se može reći da će buduži saziv parlamenta izgledati mnogo drugačije.

Prema poslednjim projekcijama, od 250 narodnih poslanika, koliko broji parlament, Srpska napredna stranka će imati 12o mandata, koalicija oko Marinike Tepić - Ujedinjeni za pobedu Srbije imaće 38 mandata, Ivica Dačić - premijer Srbije, 32 mandata, Srpska koalicija NADA koju čine DS S i POKS vraćaju se u parlament sa 15 mandata, a Koalicija Moramo ulazi u skupštinu sa osvojenih 12 mandata.

Prvi put u parlament ulazi Milica Đurđević Stamenkovski kojoj su to predviđali i agencije za istraživanje javnog mnjenja, pa će tako Srpska stranka Zavetnici imati deset poslanika, isto koliko i koalicija Dveri na čijem je čelu Boško Obradović koji je svojevremeno obeležio prethodni saziv zbog različitih performansa.

Za manjinske liste nije važio cenzus od tri odsto, već prirodni prag, a u Dom narodne skupštine će se ponovo naći Savez vojvođanskih Mađara Ištvana Pastora, na koju, kako je i sinoć u obraćanju rekao predsednik SNS Aleksandar Vučić, naprednjaci računaju kada je reč o formiranju vlasti. SVM će imati šest poslanika, Stranka pravde i pomirenja koju nakon smrti Muamera Zukorlića vodi njegov sin Usame imaće tri mandata, Zajedno za Vojvodinu ' Vojvođani, dva mandata.

U parlamentu će se ponovo naći i SDA Sandžaka Sulejmana Ugljanina sa jednim poslanikom, koliko će imati Koalicija Albanaca doline.

Za formiranje poslaničkog kluba neophodno je najmanje pet poslanika, pa je tako moguće da se neke koalicije koje su zajedno učestvovale na izborima posle konstituisanja parlamenta "razbiju" na više poslaničkih klubova što bi im, između ostalog, donelo više vremena za raspravu.

Zvanične rezultate i broj mandata treba da saopšti Republička izborna komisija koja ima rok od 96 sati da saopšti konačne rezultate, a tada počinje da teče rok od 30 dana za sazivanje sednice Narodne skupštine na kojoj treba da se potvrde mandati.

Video: Milica Zavetnica se zahvalila Srbiji na glasovima: Stranka će u parlamentu zastupati srpske interese

(Telegraf. rs)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mare

    4. april 2022 | 13:01

    Neko je glasao za Mariniku,Djilasa...Pa daj bre iselite se od sramote.To su izdajnici Srbije.Srebrenica je za njih znamo sta je,a Kosovo nije Srbija...i trista drugih zla od njih idu.Boze sacuvaj....

  • Laki

    4. april 2022 | 12:53

    Nemacka ima 120 poslanika a mi 250 🤣

  • Mixx

    4. april 2022 | 13:58

    Pakujem kofere definitivno.. 🪗🎺

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA