Brnabić u Orašcu: Srbija ne želi da se pravda nikome, ona može i želi da pobeđuje i da bude najbolja

 
 
 ≫ 
  • 6

Centralna državnu ceremonija, koja se održava u Orašcu, u Marićevićoj jaruzi, predvodi predsednica Vlade Srbije i izaslanica predsednika Republike Ana Brnabić zajedno sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom

Srbija danas obeležava Dan državnosti – u znak sećanja na 15. februar 1804. godine, kada je podignut Prvi srpski ustanak i Sretenje 1835. godine, kada je donet Sretenjski ustav.

Centralna državnu ceremonija, koja se održava u Orašcu, u Marićevićevoj jaruzi, predvodi predsednica Vlade Srbije i izaslanica predsednika Republike Ana Brnabić. Obeležavanju nacionalnog praznika, koji je počeo u 11 časova, prisustvuju mnogi zvaničnici iz zemlje i inostranstva.

Nakon pomena koji je služio episkop šumadijski Jovan, premijerka Brnabić i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, započeli su ceremoniju proslave Dana državnosti polaganjem venaca, a orkestar Garde Vojske Srbije izveo je himnu Bože pravde.

- Sretan praznik, Dan državnosti svim građanima Srbije gde god bili. Srećemo se ovde i obeležavamo Sretenje, praznik koji se u Srbiji i Republici Srpskoj doživljava kao zajednički praznik. Veoma je važno reći da mi u Republici Srpskoj ovaj dan obeležavamo kao svoj, jer smo zagledani u Srbiju kao našu zemlju, našu maticu. Srbija je tu da nam da podstrek i da nam pokaže da je samo borba za interese srpskog naroda. Ovaj važan istorijski događaj i datum označava borbu za našu slobodu i izgradnju moderne države. Možemo reći da su naši preci udarili temelje onome što je danas liberalna Evropa - izjavio je srpski član predsedništva BiH Milorad Dodik i dodao da, kada se govori o Prvom srpskom ustanku javnost zanemariju činjenicu da se i naš narod u Srpskoj počeo da se bori za slobodu, na toj teritoriji je podignuto 140 ustanaka.

- Danas Srbija ima dve države. Srbiju i Republiku Srpsku. Srbiju koja je garant za Srpsku da se očuva naš identitet i pravo na slobodu. Mi smo naučili da bez srpske države nema ni naše slobode - istakao je Dodik.

Okupljenim zvanicama obratila se i predsednica Vlade republike Srbije Ana Brnabić.

- Na ovom mestu gde danas stojimo predstavnici srpskog naroda počeli su bunu protiv turskih dahija. Ustanak je brzo zahvatio čitavu Srbiju i pretvorio se u opštu revoluciju protiv turske imperije, a jedna mala država se vratila na mapu Evrope. Na isti dan usvojen je i Sretenjski ustav kojim se Srbija civilizacijski i suštinski uzdigla. U to tamo doba dok je u ruskom, turkom i austrijskom carstvu bilo zabranjeno pominjati ustav, Srbija je uvela ustavnu vladavinu - rekla je na početku svog govora premijerka.

Video: Brnabić: Istorijske ličnosti nas pozivaju da pođemo njihovim putem napretka

Brnabić je naglasila da je Srbija suverena i nezavisna, koja će biti izvor blagostanja, sreće i prestiža svakog njenog građana, pomenuvši referendum o promeni Ustava koji će, kako kaže, omogućiti nezavisnost srpskog pravosuđa.

- Srbija ne želi da se pravda nikome, ona može i želi da pobeđuje i da bude najbolja - poručila je premijerka.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A post shared by Prime Minister Ana Brnabić (@anabrnabic)

Ceremoniji pored Ane Brnabić i Milorada Dodika, prisustvuju i ministri u vladi Srbije - Siniša Mali, Jadranka Joksimović, Marija Obradović, Nikola Selaković, Branko Ružić, Zorana Mihajlović, Darija Kisić Tepavčević, Gordana Čomić, Nenad Popović... Nakon uvodnih govora Brnabić i Dodika usledio je kulturni program.

Kao uvod u obeležavanje Dana državnosti u ponedeljak posle podne je sa Savske terase Kalemegdanske tvrđave izvršena počasna artiljerijska paljba uz najviše državne i vojne počasti Garde Vojske Srbije, podizanje zastave i intoniranje himne. sa Savskog platoa na Kalemegdanu juče u 16 sati izvršena je počasna artiljerijska paljba.

Video: Brnabić: Ponosna sam što na našoj listi ima veliki broj javnih ličnosti

(Telegraf.rs)

Video: Da li će se zadržati sunčano i toplo vreme ili nam sledi preokret?!

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA