Kancelarija za KiM o incidentu u Gracku: Novi etnički motivisani napad na Srbe, obavestićemo i Lajčaka

 
 
 ≫ 
  • 0

Narastajući talas nasilja prema Srbima i srpskim svetinjama na KiM u direktnoj je vezi sa antisrpskom retorikom i antisrpskim delovanjem vlasti u Prištini i krajnje je vreme da međunarodna zajednica takvom delovanju i albanskim ekstremistima stane na put - navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM

Kancelarija za KiM oglasila se saopštenjem povodom večerašnjeg napada na srpskog mladića i devojku u Starom Gracku u kojem se navodi da se "dogodio novi etnički motivisani napad na dvoje maloletnih Srba".

Kako se ističe "bez ikakvog povoda, napadnuti su Sanja D. i Veljko T., što je unelo ogroman strah i uznemirenost među preostale Srbe u ovom selu nadomak Lipljana".

- Sanja D. i Veljko T. presretnuti su večeras tokom šetnje, kada je iz taksija izašao nepoznati muškarac, počeo da trči za njima i viče na albanskom. Oni su u poslednjem trenutku uspeli da se sakriju u obližnju kuću i pozovu pomoć, dok je napadač nastavio da lupa po prozoru i vratima. Mladić i devojka večeras su dali izjavu u policiji, a njih je obišao i predsednik privremenog organa opštine Lipljan Milan Joksimović -  piše u saopštenju.

Večerašnji napad izazvao je ogromnu strepnju među preostalim Srbima u Starom Gracku, u kom nikada nisu zarasle rane nakon stravičnog masakra 14 žetelaca.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju o ovom incidentu obavestiće i specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka.

- Zahtevamo da se napadač otkrije u najkraćem mogućem roku i adekvatno sankcioniše, jer samo to može donekle umiriti Srbe koji su ostali da žive u ovom mučeničkom mestu. Narastajući talas nasilja prema Srbima i srpskim svetinjama na KiM u direktnoj je vezi sa antisrpskom retorikom i antisrpskim delovanjem vlasti u Prištini i krajnje je vreme da međunarodna zajednica takvom delovanju i albanskim ekstremistima stane na put - navodi se u saopštenju.

Video: Ispovest Nikole Perića, dečaka koga su prebili u Vučitrnu: Oborili su me i šutirali i otkinuli lanče

(Telegraf.rs)

Video: Promocija knjige "Rok Panteon".

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA