Diplomatska turneja po centralnoj Africi: Selaković se sastao sa šeficom diplomatije Sao Tome i Prinsipe

 
 
 ≫ 
  • 0

Šef srpske diplomatije Nikola Selaković potpisao je sa ministarkom spoljnih poslova Sao Tome i Prinsipea Editom Tenžu memorandum o razumevanju između dva ministarstva spoljnih poslova o političkim konsultacijama i memorandum o saradnji ministarstava poljoprivrede

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, u okviru višednevne zvanične posete zemljama centralne Afrike, danas se sastao sa ministarkom spoljnih poslova, saradnje i dijaspore Sao Tome i Prinsipea, Editom Tenžu.

Selaković je, na konferenciji za novinare posle sastanka, konstatovao da ta poseta ima istorijski značaj, jer ovo je prvi put da jedan ministar spoljnih poslova Srbije boravi u Sao Tome i Prinsipeu, i to u godini kada naše dve zemljke proslavljaju 45. godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa.

- Naše dve prijateljske zemlje imaju veoma dobre odnose, bez otvorenih pitanja. Sao Tome i Prinsipe je za nas partnerska zemlja, i to partnerstvo i prijateljstvo se iskazuje i kroz podršku vaše zemlje po pitanjima od najvišeg značaja za Srbiju. Reč je o podršci koju vaša zemlja pruža teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije u vezi sa našom južnom pokrajinom Kosovom i Metohijom - kazao je Selaković.

Prema njegovim rečima, danas potpisani sporazumi - memorandum o razumevanju između dva ministarstva spoljnih poslova o političkim konsultacijama i memorandum o saradnji ministarstava poljoprivrede - podstaći će saradnju dve zemlje u narednim godinama. Današnja poseta, kako je konstatovao ministar Selaković, jeste dragocena prilika za sadržajne razgovore i definisanje polka u kojima je moguće produbiti bilateralnu saradnju, saopšteno je iz MSP.

- Razgovaramo o tome kako da pomognemo našim prijateljima, koliko stipendija možemo da obezbedimo vašim studentima za školovanje u Srbiji i kako da pomognemo u ublažavanju posledica poplava koje su ove godine pogodile tu državu. Takođe, razgovaramo i o saradnji na multilateralnom planu u okviru raznih međunarodnih organizacija - kazao je Selaković.

Šef srpske diplomatije je posebnu zahvalnost ministarki Tenžu izrazio zbog toga što je prihvatila poziv i učestvovala na skupu Pokreta nesvrstanih zemalja, koji je prošle godine održan u Beogradu.

Ministarka Tenžu je istakla značaj današnjeg susreta, u svetlu izazova sa kojima se dve zemlje suočavaju i potrebe za solidarnošću u njihovom rešavanju. Dve zemlje, kako je rekla, imaju bezrezervnu želju i nameru da učvrste prijateljtvo i podignu ga na viši nivo.

- Prijateljstvo naša dva naroda ima korene u prošlosti, i oni su dovoljno snažni i duboki da bi na njima rasla i buduća saradnja - kazala je ministarka.

Ona je istakla značaj danas potpisanih sporazuma, konstatujući da postoji velika saglasnost dve zemlje po mnogim međunarodnim temama.

- Uverena sam da ćemo nastaviti da pronalazimo dobre načine da narodi naših zemalja imaju obostranu korist od prijateljstva naših dveju zemalja“, rekla je ministarka Edita Tenžu.

Video: Nikola Selaković sastao se sa Eskobarom i Lajčakom

(Telegraf.rs)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA