Kusari: Odnos prištinske vlasti prema novinarima uticaće ne sledeći izveštaj EU o napretku tzv. Kosova

 
 
 ≫ 
  • 0

Evropski centar za slobodu medija, zajedno sa nekoliko regionalnih i međunarodnih novinarskih udruženja i sindikata, pozvali su privremene vlasti u Prištini da se hitno zaustave diskreditovanje i omalovažavanje novinara na KiM

Oštre reakcije međunarodnih medijskih organizacija upućena predsedniku privremenih prištinskih institucija Aljbinu Kurtiju i premijerki Vjosi Osmani zbog tretmana medija i novinara, odraziće se i na sedeći Izveštaj EU o napretku tzv. Kosova, upozorila je advokatica za medijsko pravo Fljutura Kusari, prenosi Koha.

Kusari smatra da bi vlasti u Prištini trebalo ozbiljno da shvati te reakcije.

- Moraju da promene politiku i praksu koju sada imaju. Da poštuje novinare, čak i kada se ne slažu. Oni ne treba da određuju koji je tekst klevetnički ili nije, neka na tome tome radi Savet za medije. Odnosite se prema novinarima s poštovanjem. Odgovarajte na pitanja, omogućite pristup dokumentima ne samo kada vam odgovara. Ne bojkotujte medije. To je nepodnošljivo-  rekla je Kusari.

Ona je dodala da je najbolji način da se političari nose sa onim što misle da nije dobro u medijima zvanična žalba Savetu za medije.

Posećamo, Evropski centar za slobodu medija (ECPMF), zajedno sa nekoliko regionalnih i međunarodnih novinarskih udruženja i sindikata, pozvali su privremene vlasti u Prištini da se hitno zaustave diskreditovanje i omalovažavanje novinara na KiM, a koje sprovode zvaničnici iz Pokreta Samoopredeljenje, Kancelarije Predsedništva i drugih institucija na visokom nivou.

U pismu koje su ove organizacije uputile Osmani i Kurtiju, izražena je zabrinutost zbog poruka koje su portparoli vlasti i pokreta Samoopredeljenje uputili na Fejsbuku, uključujući i reakcije poput onih da su mediji izveštavanjem pokušali da naštete kosovskoj predsednici Vjosi Osmani, prenosi Ekonomija onlajn.

Kao primer izjave, koja bi po oceni ovih organizacija mogla da utiče i na fizičku bezbednost novinara stvaranjem neprijateljske klime, navodi se reakcija supruga Vjose Osmani, Prindona Sadriua, koji je medije nazvao "udruženim zločinačkim poduhvatom".

U pismu se ukazuje i da su ovakvi komentari izazvali erupciju maltretiranja novinara na internetu od strane pristalica pokreta Samoopredeljenje, čija su meta kritički i nezavisni novinari, a posebno žene.

(Telegraf.rs)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA