Stjuart Pič sastao se u Prištini sa Aljbinom Kurtijem i Vjosom Osmani

 
 
 ≫ 
  • 3

Britanski specijalni izaslanik za Zapadni Balkan doputovao je danas na Kosovo i Metohiju nakon dvodnevne posete Beogradu

Specijalni izaslanik Velike Britanije za Zapadni Balkan Stjuart Pič, nakon sastanka saprištinskim premijerom Aljbinom Kurtijem, sastao se i sa predsednicom tzv. Kosova Vjosom Osmani, prenosi Reporteri.

Pič i Osmani sastali su se u Predsedništvu malo posle 11 sati.

Osmani je na sastanku, kako prenosi Kosovo pres, podsetila na ključnu ulogu Velike Britanije na Kosovu.

- U susretu sa gospodinom Pičom, predsednica Osmani je rekla da je Ujedinjeno Kraljevstvo jedan od glavnih saveznika, koji je imao ključnu ulogu u procesu oslobođenja, nezavisnosti i izgradnje Kosova. Navela je da veća britanska uloga u važnim procesima regiona, podrazumeva veću korist i bolji rezultat za građane Kosova. Predsednica Osmani je takođe čestitala Ambasadi Velike Britanije na Kosovu, koja sprovodi važan posao prilikom podrške projektima, uključujući vladavinu prava i žrtve seksualnog nasilja - navedeno je u saopštenju.

Govoreći o aktuelnim političkim dešavanjima, predsednica Osmani je istakla da je "Kosovo posvećeno dijalogu, kao procesu usmerenom na međusobno priznavanje", ali navodi da obe strane u dijalogu treba tretirati ravnopravno.

U saopštenju stoji da je Osmanijeva "ponovila stav da je kosovska strana konstruktivna u dijalogu i da Srbija pravi opstrukcije nesprovođenjem potpisanih sporazuma". Pomenula je i negativan uticaj Rusije u regionu što, kako kaže, otvoreno vodi ka destabilizaciji.

Predsednica Osmani je na sastanku sa izaslanikom Pičem istakla da je Kosovo posvećeno povećanju saradnje sa Velikom Britanijom, posebno u ekonomskim i odbrambenim pitanjima.

Osmani je na Fejsbuku napisala da je Velika Britanija među ključnim saveznicima Kosova.

- Velika Britanija igra ključnu ulogu u procesu oslobođenja, nezavisnosti i izgradnje Kosova. Dakle, što je veća uloga ove države u važnim procesima našeg regiona, to će rezultati biti veći i korisniji za naše građane - navela je Osmani.

Tema razgovora sa Kurtijem, kako prenosi Reporteri, bila je trajni mir, dugoročna stabilnost i regionalna bezbednost. Tom prilikom Kurti je zahvalio na pomoći i podršci Ujedinjenog Kraljevstva pre, tokom i posle rata, kao i u procesu proglašenja kosovske nezavisnosti.

- Ujedinjeno Kraljevstvo je bitan partner Kosova za razvoj i očuvanje bezbednosti - rekao je premijer pozdravljajući imenovanje izaslanika Piča kao ispravan potez koji će doprineti političkom procesu na Zapadnom Balkanu“.

Istakao je da je posvećenost održavanju i razvoju odnosa sa Ujedinjenim Kraljevstvom most za produbljivanje saradnje u oblasti investicija, kao i kulturne i ljudske saradnje.

- Budućnost Kosova je u NATO i Evropskoj uniji, a uloga Ujedinjenog Kraljevstva u ubrzavanju integracije Kosova u NATO je centralna. Sledeći i neophodan korak je članstvo Kosova u NATO programu Partnerstvo za mir, procesu koji donosi stabilnost čitavom regionu-  naglasio je premijer.

Pič je pohvalio odnose tzv. Kosova i Ujedinjenog Kraljevstva i izrazio spremnost za produbljivanje saradnje, posebno u oblasti vladavine prava i bezbednosti.

Kurti je obavestio izaslanika o započetim reformama, ističući posvećenost Vlade ekonomskom razvoju, reformi pravosuđa i dobrom upravljanju.

- Vlada Kosovo je angažovana u procesu dijaloga, ali taj proces mora da bude principijelan, da se poštuje ravnopravnost stranaka i da se shvati da su krajnji korisnici građani, a ne političari - rekao je premijer Kurti i ponovio da teritorijalni integritet, suverenitet, funkcionisanje države, ustavnost i zakonitost ostaju netaknuti.

Na osnovu svog dugogodišnjeg iskustva u regionu Zapadnog Balkana, izaslanik Pič je izrazio spremnost da pomogne u procesu dijaloga.

Britanski specijalni izaslanik doputovao je danas na Kosovo i Metohiju nakon dvodnevne posete Beogradu. Prošle nedelje u zvaničnoj poseti Prištini bili su specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak i američki specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

Video: Vučić se sastao sa specijalnim izaslanikom Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan

(Telegraf.rs)

Video: Pravilna ishrana je osnova zdravlja: U kojim količinama možete koristiti šećer, a da se ne ugojite

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA