Analitičari saglasni: Pič u Beogradu kako bi potencirao britansko prisustvo u dijalogu Beograda i Prištine

 
 
  • 2

Britanija nakon Bregzita pokušava da se pozicionira u svetu i Evropi, zbog čega potencira svoje prisustvo u dijalogu Beograda i Prištine, i opipava teren oko ukrajinske krize i evenutalnih posledica eskalacije na Zapadni Balkan - smatraju stručnjaci

Potpredsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić i bivši diplomata Zoran Milivojević ocenili su da je prva poseta britanskog izaslanika Stjuarta Piča Srbiji bila motivisana ispitivanjem mogućnosti za nastavak dijaloga Breograda i Prištine, ali pre svega ispitivanjem bezbednosnih aspekata situacije na KiM i u BiH. Sa njima su saglasni i nekadašnji ambasador Srbije u Londonu Dejan Popović i koordinator beogradskog Foruma za etničke odnose Dušan Janjić. 

Grubješićeva je za TV Pink rekla da Britanci nakon Bregzita traže svoje mesto u svetu i u ovom delu Evrope. Ona je podsetila da su u prethodnim fazama razgovora o KiM britanski političari Ketrin Ešton i Robert Kuper pomogli da se briselski dijalog završi mnogim sporazumima na koje se mi pozivamo sada kada razgovaramo o rešavanju problema KiM.

- Kada je Eštonova otišla stvari su krenule u drugom pravcu i od tada su pregovori zapeli. Povratak Britanaca govori nam da bi se stvari mogle ubrzati u sadejstvu, prevashodno sa SAD, a sa EU onoliko koliko mora - rekla je Grubješićeva.

Podsetila je da je konstanta britanske politike da se Zapadni Balkan uključi u evroatlanstski prostor.

Milivojević je ocenio da je u fokusu Velike Britanije poslednjih 200 godina bilo zaustavljanje Rusije na Balkanu i da će to i ovog puta biti u prvom planu.

- Treba očekivati aktivan prilaz Velike Britanije, već vidimo da i u BiH šalju nekakve snage i daju do znanja da neće dozvoliti da budeu izuzeti iz dešavanja na Balkanu, a pre svega na Kosovu i u BiH. Lično mislim da sa Britanijom treba više računati kao bližoj vašingtonskom pristupu nego briselskom - ocenio je Milivojević.

Podsetio je da je prethodna premijerka Tereza Mej izjavila prilikom posete Skoplju 2018. pred Bregzit da će Britanija ostati aktivna na Balkanu i da se na to računa, i ocenio da je Pič eksponent te politike.

- Dobro je da se uključe, ako će da budu konstruktivni. Ja lično imam rezervi prema tome, zbog naših iskustava s britanskom politikom - rekao je Milovojević.

On je naglasio da će ključni test za posrednike u dijalogu Beograda i Proištine biti zahtev Srbije da se Srbima na KiM omogućji glasanje na predstojećim aprilskim izborima po modelu koji je tražila naša država.

Popović kaže da Pič sigurno procenjuje i kako bi se eventualna eskalacija ukrajinske krize reflektovala na region.

Britanija se posle Bregzita pozicionira tamo gde je i bila kao deo EU. Da se potencira britansko prisustvo u dijalogu koji će se nastaviti ili treba da se nastavi između Beograda i Prištine, a tu je i ukrajinska kriza i pipanje terena ovde na Zapadnom Balkanu zbog procene nastajanja eventualnih posledica, ukoliko bi kriza u istočnoj Evropi eskalirala - rekao je Popović za N1.

Dušan Janjić navodi da se "Beograd nalazi pred ozbiljnim izazovima stabilnosti i bezbednosti i ne snalazi se najbolje u ovoj situaciji..."

Na pitanje na koju situaciju konkretno misli, regionalnu ili globalnu, Janjić izdvaja situaciju Ukrajina-Rusija, što je za Britaniju vrlo važno "i to je sigurno tema, ne svrstavanje, već da se vide pozicije".

(Telegraf.rs)

Video: Nastavak suđenja protiv roditelja dečaka koji je izvršio masovno ubistvo u O.Š. "Vladislav Ribikar"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA