Selaković potpisao sporazum sa koordinatorkom UN u Srbiji: Ovo su detalji dokumenta

 
  • 0

Šef srpske diplomatije istakao je da potpisani sporazum predstavlja sveobuhvatni osnov za saradnju i podršku sistema UN koji je usmeren na podsticanje i unapređenje sveukupnog ekonomskog, socijalnog i ekološkog razvoja Srbije

Nikola Selaković, Ministarstvo spoljnih poslova Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković potpisao je danas sa stalnom koordinatorkom UN u Srbiji Fransoaz Žakob sporazum - "Okvir saradnje UN za održivi razvoj sa Srbijom od 2021- 2025. godine".

Šef srpske diplomatije istakao je da potpisani sporazum predstavlja sveobuhvatni osnov za saradnju i podršku sistema UN koji je usmeren na podsticanje i unapređenje sveukupnog ekonomskog, socijalnog i ekološkog razvoja Srbije.

- Naročito želim da istaknem da je taj dokument usklađen sa nacionalnim razvojnim prioritetima Vlade Srbije, procesom prištupnih pregovora i agendom 2030. Ekonomski rast, vladavina prava, poštovanje ljudskih prava i borba protiv klimatskih promena jesu osnova naše razvojne strategije - ukazao je Selaković.

On je istakao da je ovim dokumentom predviđeno da do 2025. godine, uz podršku UN i ostalih razvojnih partnera, Srbija postigne značajan napredak ka ostvarivanju ključnih nacionalnih razvojnih prioriteta.

Selaković je naglasio da će Srbija nastaviti da bude kredibilan i pouzdan partner UN u ostvarivanju zajedničkih ciljeva i iznalaženju rešenja za sve aktuelne izazove.

- UN su za Srbiju najvažnija multilateralna međunarodna organizacija, pre svega imajući u vidu ono što jesu naši najvažniji nacionalni interesi - posvećenost principima i pravililma međunarodnog javnog prava, a naročito onim rezolucijama UN, među kojima je ključna Rezolucija 1244 iz 1999. godine kojom se brani ne samo naš teritorijalni integritet i suverenitet, već i međunarodno pravo i ključni principi Povelje UN - istakao je ministar.

(Telegraf.rs)

Video: Spektakl na nebu, veličanstveni defile i poslednja reč vojne tehnike u Batajnici

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA