Ambasadorka Francuske u Albaniji: "Dijalog Beograda i Prištine prioritet Evrope"

 
 ≫ 
  • 1

Sve što je urađeno u potpisivanju sporazuma za napredovanje i povećanje bilateralne razmene veoma je dobro, ali ako se posmatra iz globalne perspektive celog regiona, pravo pitanje ostaje priznanje tzv. Kosova od strane Srbije i pitanje dijaloga Beograda i Prištine - ističe Elizabet Barsak

Ambasadorka Francuske u Albaniji Elizabet Barsak izjavila je da je skeptična prema inicijativi "Otvoreni Balkan" bez tzv. Kosova i napominje da je dijalog Beograda i Prištine prioritet Evrope, prenosi Koha.

Ona je navela da veruje "da je sve što je urađeno u potpisivanju sporazuma za napredovanje i povećanje bilateralne razmene veoma dobro, ali ako se posmatra iz globalne perspektive celog regiona, pravo pitanje ostaje priznanje tzv. Kosova od strane Srbije i pitanje dijaloga Beograda i Prištine".

- Nećemo moći održivo da izgradimo istinski suverenu Evropu ako nemamo ovaj dijalog i ne idemo napred u ovoj oblasti. Da se ​​vratimo na sasvim konkretne stvari, kao što znate, od 1. jula 2021. godine uspostavljen je besplatni roming između šest zemalja Zapadnog Balkana. Kada je to postalo moguće, odmah sam pomislila na trenutak kada su Francuska i Nemačka odlučile da spoje ugalj i čelik. Počinje sa takvim stvarima, možda ne baš spektakularnim, da bi se prešlo na zaista suštinske stvari. Danas je slobodno komuniciranje, korišćenje telefona gde god da se nalazite u regionu, manje-više kao ugalj naše komunikacije. U regionu gde se može brzo putovati jer udaljenosti nisu velike, iz Skadra možete otići na ručak u Podgoricu i nemate problema sa telefonom - rekla je Barsak.

Francuska je 1. januara preuzela rotirajuće predsedavanje Evropskom unijom.

Ambasadorka Elizabet Barsak izjavila je da ne bi trebalo da bude podela u procesu evropskih integracija između Albanije i Severne Makedonije, iako je Skoplje talac bugarskog veta.

Video: Vučić dočekao Ramu i Dimitrova, sledi susret s privrednicima

(Telegraf.rs)

Video: Suđenje Miki Aleksiću odloženo zbog njegovog zdravstvenog stanja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    4. januar 2022 | 10:46

    MORATE PREKINUTI GAZENJE REZOLUCIJE 1244 SAVETA BEZBEDNOSTI I NAORUZAVANJA VELIKE ALBANIJE !!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA